29 Ιανουαρίου 2019

Τρεις Ιεράρχες...

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου

Των Τριών Ιεραρχών ξημερώνει... Και σκέφτομαι διάφορα. Θέλω να γράψω για την γιορτή, για το ιστορικό της, αλλά περισσότερο για το νόημά της. Και πάνω εκεί μου έρχονται από φίλους οι συριζόφιλες δηλώσεις κάποιου εκπροσώπου τύπου της Συνόδου; και ορισμένων ιεραρχών. 

Και σκέφτομαι ποιο απύθμενο χάος χωρίζει την ελληνική ιεραρχία (πατριαρχικούς και της Ελλαδικής) από τους τιμώμενους Τρεις Ιεράρχες. Και να πεις, ήταν πρωτίστως στην μόρφωση; Και εκεί απύθμενο είναι το χάος, καθώς λίγα δυστυχώς γράμματα γνωρίζουν οι περισσότεροι ιεράρχες, ιδίως οι νεωτεριστές, οικουμενιστές και συριζόφιλοι. Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Τους τρεις φωστήρες της τρισηλίου θεότητος δεν μπορεί, ούτε είναι απαραίτητο να τους πλησιάζει κάθε επίσκοπος στην κατά κόσμον γνώση. Εκεί που θα έπρεπε να τους πλησιάζουν, θα ήταν όμως στην κατά θεόν γνώση, στην αγιότητα και ιδίως στην αταλάντευτη ορθοδοξία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι σήμερα κλείνουν το μάτι στον συγκρητισμό και εμφορούνται από οικουμενιστικές απόψεις, όχι επειδή πραγματικά τις ασπάζονται, αλλά επειδή έτσι τους επιτάσσουν τα αφεντικά του αιώνος τούτου.

Ευπειθέστατοι στους Αμερικανούς και τον Πάπα, γυρίζουν την πλάτη στον Χριστό και τους αγίους πατέρες. Και αύριο θα πάνε να μιλήσουν για τους Τρεις Ιεράρχες, τα δοχεία του πνεύματος. Αυτοί που εσχάτως έφτασαν να γλείφουν ακόμη και τον αθεϊστικό και αντεκκλησιαστικό Σύριζα. Αλλά έτσι είναι: όταν κανείς βγάζει τον Χριστό από την ζωή του και αντί να εμπιστεύεται Αυτόν, εμπιστεύεται την εξουσία του αιώνος τούτου, για να σώσει τα κεκτημένα του, καταλήγει κυριολεκτικά στην μωρία! Γιατί τι άλλο είναι, το να ελπίζουν κάποιοι επίσκοποι, ότι ο Σύριζα θα τους εξασφαλίσει την μισθοδοσία, εάν κάτσουν φρόνιμα και τον στηρίξουν; Να στηρίξουν τον άθεο και εχθρό της Εκκλησίας!

Δεν κατανοούν οι καημένοι ότι, εάν εξακολουθεί ο Σύριζα να τους πληρώνει, είναι επειδή φοβάται τον πιστό λαό, τον οποίο καθημερινά διώχνουν μακρυά τους με τα Κολυμπάρια και την υποστήριξη των νεοταξίτικων δοξασιών, εσχάτως δε και με την σιωπηρή τουλάχιστον υποστήριξη από αρκετούς της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν κατανοούν, ίσως γιατί μωραίνει Κύριος, ον βούλεται απωλέσαι, ότι, εφόσον οι άρχοντες του αιώνος τούτου, τους καταστήσουν απαιχθείς στον πιστό λαό, τότε με άνεση όχι μόνο τον μισθό θα τους κόψουν, αλλά και τα τελευταία ίχνη εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχουν απομείνει, θα τους πάρουν! 

Και αύριο ορισμένοι από αυτούς θα μιλήσουν για την αρετή των Τριών Ιεραρχών. Αυτών, που αν ένα κεντρικό νόημα βγαίνει από την ζωή τους, είναι πως δεν συσχηματίστηκαν με τους άρχοντες του αιώνος τούτου. Ο Μ. Βασίλειος, όταν ο παλιός συμμαθητής του αυτοκράτορα Ιουλιανός, τον απείλησε, επειδή κήρυττε ευθαρσώς εναντίον του και των δοξασιών του, ότι θα του δημεύσει ό,τι είχε, απάντησε ότι αυτή θα ήταν μεγάλη ευεργεσία, για να πάψει να αισθάνεται ότι στερούσε από τους φτωχούς και αυτά τα λίγα που διέθετε.
Και όταν μετά τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει, ο Μ. Βασίλειος είπε δόξα τω θεώ, έτσι θα με στείλεις μια ώρα αρχύτερα στον ποθούμενο, τον Κύριο μου Ιησού Χριστό. 

Ο δε άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήλεγχε διαρκώς ακόμη και τους μη αιρετικούς αυτοκράτορες της εποχής του για τα ηθικά και πολιτικά τους αδικήματα. Βλέπετε δεν καθόταν στα αυγά του, να ασχοληθεί με τα πνευματικά μόνον, που λένε οι συριζοθεολόγοι και συριζοεπίσκοποι. Αυτοί είναι τόσο αστείοι, που εγκαλούν ακόμη και τους αγίους!

Βλέποντας τον εμετικό εναγκαλισμό από την μία σημερινών επισκόπων όχι απλώς με την εξουσία, αλλά και με μία αντεκκλησιαστική εξουσία και φέρνοντας στον νου το ακριβώς αντίθετο παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών, που ήλεγχαν ακόμη και φαινομενικά χριστιανούς αυτοκράτορες, θα έλεγα ότι είναι αδύνατο ο χριστιανός να σωθεί βολεμένος. Δεν είναι δυνατόν να σωθούμε και να τα έχουμε καλά και με τους άρχοντες του αιώνος τούτου. Ει εμέ εδίωξαν και ημάς διώξουσι...

Από τους Ελλαδίτες επισκόπους υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Ανάμεσα σε αυτούς επιτρέψτε μου σήμερα να αναφέρω μόνο τον διωκόμενο μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο. Δεν θα μπω στο ζήτημα, αν ήταν σωστή η πρωτόδικη απόφαση που τον αθώωνε ή η σημερινή που τον καταδικάζει. Νομίζω όμως ότι σε εκείνον δεν μπορούμε τώρα πλέον να αποδώσουμε συσχηματισμό με τον κόσμο. Αύριο, νομίζω ότι θα μπορεί να σταθεί στο άγιο βήμα και να φέρει αυτήν την ελάχιστη δίωξη ως πολλοστημόριο μιάς κάποιας έστω αμυδρής σχέσης με τους διαρκώς απέναντι στην κοσμική εξουσία Τρεις Ιεράρχες. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.