28 Ιανουαρίου 2019

Ιστορία είναι αυτή, δεν είναι παίξε γέλασε..

Του Θοδωρή Γιάνναρου 

Και απίστευτο κι όμως αληθινό, πως στα δύο άκρα του κόσμου, στη Νότια Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, μπορεί να υπάρχουν ομοζυγωτικά δίδυμα, με Ινδιάνους γονείς ο μεν και Βαλκάνιους ο άλλος... Είναι απίστευτο πώς το DNA και των δύο επικοινωνεί πασχίζοντας ν' αποδείξει αυτό που οι επιστήμονες επί πολλές δεκαετίες αναζητούν, αν δηλαδή η ψυχή έχει δικό της DNA... 

Πώς είναι δυνατόν το ένα εκ των διδύμων να νιώθει τις φοβίες και τις ανησυχίες του άλλου και πάντα να τρέχει να το συνδράμει και να το υποστηρίξει... Το επόμενο παράδοξο έρχεται με τη μορφή του εξώγαμου, κοινώς του μπάσταρδου εκ Τουρκίας, που νιώθει τόσο δεμένο με τα δίδυμα, που δεν αντέχει και γίνεται εξ αγχιστείας το τρίτο μέρος της παρέας των διδύμων που έγιναν όλως ξαφνικά τρίδυμα, ενωμένα με έναν επίκτητο-άυλο ομφάλιο λώρο.

Τρεις ανεπιθύμητοι ηγέτες, τρεις ιστορίες διαφορετικές. Σιαμαίοι όμως στην αντίληψη, στις αντιδράσεις και στα αισθήματα απέναντι στους λαούς που ηγεμονεύουν.

Στις εκλογές του 2002, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με σήμα... έναν γλόμπο επικράτησε, και εξελέγη πρώτη φορά πρωθυπουργός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που όλα μπορούν να συμβούν. Η εκλογή Ερντογάν μεταφράστηκε ως η δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού στην ακραία λιτότητα, τα σκάνδαλα διαφθοράς και την απαξίωση της πολιτικής σκηνής.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη ρητορική του πολιτικού ισλάμ με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη. Δημιουργεί δεσμούς με τα φτωχά στρώματα, το κόμμα του δουλεύει στις παραγκουπόλεις και αναπτύσσει ένα ισχυρό πελατειακό δίκτυο με κοινωνική επίφαση. Τα στελέχη του ΑΚΡ προσφέρουν κοινωνική εργασία, βοηθούν να ξεπεραστούν προβλήματα με το δημόσιο και γίνονται μέρος της καθημερινότητας των λαϊκών οικογενειών.

Μπαίνουν στα σπίτια τους, αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Δίνονται υποτροφίες και δωρεάν στέγαση και σίτιση. Εφαρμόζεται εν τοις πράγμασι η ισλαμική αλληλεγγύη, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και η αλληλεγγύη μεταξύ ισλαμιστών επιχειρηματιών που υποχρεούνται πλέον να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν για δανεισμό σε τράπεζες.

Το πολιτικό ισλάμ μετατρέπεται στον πιο οργανωμένο και πιο αποτελεσματικό κομματικό μηχανισμό, κερδίζοντας στα σημεία το αυταρχικό μετακεμαλικό καθεστώς, που δεν είναι καθόλου αθώο για την κατάσταση της χώρας. 

Με το ψευτο-πραξικόπημα η Τουρκία τίθεται και συνεχίζει να τελεί μέχρι σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, ανθρώπους στη φυλακή, ή δολοφονημένους, που δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί, και τον Ερντογάν να συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του, ενώ φιλοδοξεί να είναι ο απόλυτος ηγεμόνας της χώρας. Φυσικά έχει επανέλθει και η σκληρή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, με τον εθνικισμό να τροφοδοτείται τα μάλα.

Η Τουρκία μιλά ξανά για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, αμφισβητεί νησιά και ΑΟΖ, ο Ερντογάν κάνει λόγο για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Ελλάδα κατηγορείται ως χώρα που δίνει καταφύγιο στους "τρομοκράτες" της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 αλλά και σε κουρδικές ομάδες… Τίποτε άλλο;

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο ένας εκ των ομοζυγωτικών διδύμων, που διαδέχθηκε τον Τσάβες, εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον κυνικούς δικτάτορες, που κατέστρεψε την άλλοτε πάμπλουτη χώρα του, από την οποία κάποιοι "καθυστερημένοι" ανέμεναν φθηνό πετρέλαιο... Εκτοπίζει, φυλακίζει και δολοφονεί στελέχη και οπαδούς της αντιπολίτευσης, ο κόσμος πεινάει και η χώρα βυθίζεται στη δίνη των ταραχών και της αβεβαιότητας. Από το πουθενά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύσσεται σε προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας και ο ασκός του Αιόλου ανοίγει ξαφνικά... Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις πρώτες κιόλας ημέρας διά χειρός Μαδούρο, του δίδυμου αδελφού! ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες αναγνωρίζουν τον νέο Πρόεδρο και απειλούν ανοικτά με επέμβαση.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, κάπου στα νότια Βαλκάνια, μια μικρή χώρα, ονόματι Ελλάς, με μια βαριά ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, υποφέρει στα χέρια του έτερου των διδύμων...

Παρότι καλός ρήτορας, δεν θα τον έλεγες "μπαλκονάτο" -το φόρτε του είναι η τηλεόραση, το γκρο πλαν, η ματιά του και η απίστευτη φωνή του που... σπάει κόκκαλα. Αλλά το πιο σημαντικό, που τον διαφοροποιεί απ’ όλους τους προκατόχους του στην Αριστερά, είναι ότι δεν θ’ ακούσεις στις ομιλίες του για "διαρθρωτικές αλλαγές", για "γραμμή" ή "στρατηγική", όλη αυτή την ορολογία πολιτικού μανιφέστου. Ξέρει να λέει ψέμματα με χαμόγελο και να εξαπατά χασκογελώντας... Μπορεί να απευθύνεται στον φτωχό, τον άνεργο, τον μεροκαματιάρη, τον παρτ-τάιμερ, τον επισφαλώς εργαζόμενο, να τον κοιτάει στα μάτια και να του λέει "...άκου, εγώ μόνο για σένα υπάρχω! Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω, δεν μπορώ να σου υποσχεθώ πολλά αλλά μπορώ να σου υποσχεθώ ότι θα παλέψω για σένα μέχρι το τέλος – μπορεί και να αποτύχουμε, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σε εγκαταλείψω...".

Τελικά, τα έκανε σαν τα μούτρα του, μετέτρεψε το κρέας σε ψάρι και τα φρούτα σε αγγούρι, φτωχοποίησε τη χώρα και τους πολίτες, λήστεψε μέχρι και τους κουμπαράδες των παιδιών, διόρισε τους άχρηστους συγγενείς και φίλους του, με πρώτη τη γυναίκα του σε θέσεις που ούτε να ονειρευτούν θα είχαν τολμήσει και έγινε καθοδηγητής της αριστερής ρεμούλας, με αποκορύφωμα την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της Μακεδονίας... Αν ο Τσίπρας, ο νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, συζητούσε με τον Τσίπρα, τον νικητή των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, ο μεν πρώτος θα έλεγε: "Εγώ πήρα εντολή από τον ελληνικό λαό να σκίσω τα μνημόνια!", ενώ ο δεύτερος θ' ανταπαντούσε κυνικά: "Ναι, αλλά εγώ πήρα την εντολή από τον ελληνικό λαό να τα εφαρμόσω και να ξεπουλήσω τη Μακεδονία".

Και κάπως έτσι χθες έμεινε ο Τσίπρας και οι συναγωνιστές του μονάχοι, μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτούν όρθιοι και να φωνάζουν "μπράβο", μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Και ήταν μόνοι γιατί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας. 

Κάπως έτσι, η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε στην ιστορία. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η "Βόρεια Μακεδονία”, που στο μέλλον θα μας πονέσει πολύ αν παρ' ελπίδα την επικυρώσει ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ... Το εξώγαμο και το Βαλκάνιο εκ των διδύμων μόλις αντελήφθησαν πως το δίδυμο-Ινδιάνος αντιμετωπίζει πρόβλημα να χάσει καρέκλα και κουτάλα, έσπευσαν να του συμπαρασταθούν...

"Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου", είπε το εξώγαμο στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ το Βαλκάνιο ομοζυγωτικό εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον υπ' ατμόν Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας, Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει εαυτόν προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο η αντιπολίτευση το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και έχοντας τη στήριξη όλων των πολιτισμένων κρατών της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ κ.ά.

Κάπου εδώ το διήγημα τελειώνει με την Ιστορία ν' αναλαμβάνει τα ηνία... 

Συνήθως είναι ιδιαίτερα αμείλικτη με τους εχθρούς της Δημοκρατίας, την οποία κατά πάγιά τους τακτική, προσπαθούν να βάλουν στη γωνία! Όταν όμως από την άλλη υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για εγκλήματα κατά ενός ολόκληρου λαού, τότε τα πράγματα μπορεί και ν' αγριέψουν. 
Ιστορία είναι αυτή, δεν είναι παίξε γέλασε... 

Capital
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.