30 Δεκεμβρίου 2018

Κυριακή μετά την Γέννηση Του Χριστού (30.12.2018)

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

"Εγερθείς παράλαβε το Παιδίον και την Μητέρα αυτού και φεύγε εις Αίγυπτον" 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σήμερα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μάς περιγράφει στο ευαγγελικό του ανάγνωσμα ένα θαυμαστό περιστατικό: Την φυγή του Ιησού Χριστού στην Αίγυπτο. Τι συνέβηκε και ο μικρός Χριστός μας αναγκάζεται μετά της μητρός του και του μνήστορος Ιωσήφ να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο;

Για να κατανοήσουμε το γεγονός, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε σε ένα σπήλαιο της Βηθλεέμ, διότι κανένας δεν δέχθηκε την ετοιμόγεννη Θεοτόκο εκείνη την νύχτα στο σπίτι του. Το ακούτε αδελφοί μου; Κανένας δεν φιλοξένησε εκείνη την Άγια και ευλογημένη νύχτα την Παναγία μας. Από έλλειψη αγάπης και φιλόξενης διάθεσης απέναντι σε μια εγκυμονούσα γυναίκα, έχασαν το θείο μεγαλείο της Χάριτος του Θεού οι ανόητοι άνθρωποι της εποχής εκείνης ...

Μεγάλη αρετή η φιλοξενία. Όταν πηγαίνει κάποιος στο νησί της Αίγινας, μπορεί ν’ ακούσει τους κατοίκους της να λένε: «Εδώ στο σπίτι μας ήλθε ο Άγιος Νεκτάριος, όταν ζούσε, όπου συνέφαγε με τους παππούδες μας. Εδώ σε αυτή την αυλή έπινε ο Άγιος Νεκτάριος με τους γονείς μου καφέ». Παρομοίως ακούμε από άλλες φιλόξενες οικογένειες, ότι στο σπίτι τους φιλοξένησαν τον Άγιο Παΐσιο, τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Ιάκωβο. Έχοντας την μεγάλη αρετή της φιλοξενίας ο Πατριάρχης Αβραάμ που ήταν ευλογημένος άνθρωπος της αγάπης, αξιώθηκε να φιλοξενήσει στο σπίτι του την Αγία Τριάδα. Εμείς αδελφοί μου είμαστε φιλόξενοι ή είμαστε αφιλόξενοι σαν τους Βηθλεεμίτες;

Οι φιλόξενες οικογένειες ευλογήθηκαν από τον Θεό και συχνά φιλοξένησαν στα σπίτια τους αγίους, χωρίς τότε να το γνωρίζουν... Αντιθέτως, όταν η Θεοτόκος βρήκε κλειστές όλες τις πόρτες της αφιλόξενης Βηθλεέμ, κατέφυγε έξω από την πόλη σε μια σπηλιά, που κάποιοι χωρικοί την είχαν μετατρέψει σε στάβλο.

Εκείνη τη νύχτα όμως η Παναγία μας γέννησε τον Μεσσία του κόσμου. Πολλά σημεία έγιναν τότε, τα οποία είδαν μόνο αγαθοί και πιστοί άνθρωποι. Οι ταπεινοί ποιμένες είδαν αγγέλους να ψάλλουν το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ...». Μάγοι, αστρονόμοι δηλαδή της εποχής εκείνης από την Περσία, είδαν ένα μεγάλο Αστέρι, το οποίο τους οδήγησε τελικά στη Βηθλεέμ για να προσκυνήσουν τον νέο Βασιλέα Χριστό. Για τη διαδρομή με τα ζώα την εποχή εκείνη, μεταξύ της Περσίας και της πόλης Βηθλεέμ, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια. Γι’ αυτό και όταν έφθασαν οι μάγοι στη Βηθλεέμ, ο Ιησούς Χριστός πλησίαζε στην ηλικία των δύο ετών. Τούτο συνάγεται εκ του Ευαγγελίου, που αναφέρει ότι όταν οι μάγοι ρωτήθηκαν από τον βασιλέα Ηρώδη πριν πόσο καιρό είδαν τον αστέρα του παιδίου, αυτοί απάντησαν περίπου προ δύο ετών.

Εύλογα συμπεραίνουμε βέβαια, ότι η Παναγία τα δύο αυτά χρόνια δεν παρέμεινε στο σπήλαιο, αλλά προφανώς είχε ενοικιάσει κάποιο σπίτι. Επί τούτου αναφέρει και το Ευαγγέλιο των Χριστουγέννων ότι «οι Μάγοι ελθόντες εις τον οίκον, βρήκαν το παιδίον μετά της μητρός Του και προσεκύνησαν αυτό». Προσκύνησαν λοιπόν στο σπίτι που έμενε, όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Ο Ηρώδης όμως όταν πληροφορήθηκε την ηλικία του Ιησού, αποφάσισε να θανατώσει όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ και των γύρω περιοχών που ήταν από δύο ετών και κάτω. Τότε ο άγιος Θεός και πατήρ του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αμέσως έστειλε τον Άγγελό Του να ειδοποιήσει τον μνήστορα Ιωσήφ, να πάρει γρήγορα τον μικρό Ιησού και την Παναγία και να φύγουν στην Αίγυπτο, διότι ο βασιλέας Ηρώδης αναζητά να σφάξει το παιδί. Έτσι ο Κύριός μας από τη βρεφική του ηλικία κυνηγήθηκε και έγινε πρόσφυγας σε ξένη χώρα. Στη μανία του ο Ηρώδης να Τον εξοντώσει, θανάτωσε χιλιάδες παιδάκια, χιλιάδες νήπια που θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν μαζί με τους γονείς τους για χάρη του Ιησού Χριστού. Όλοι αυτοί είναι άγιοι, που η Εκκλησία μας θέσπισε προς τιμή τους την εορτή των αγίων νηπίων.

Αδελφοί μου, ο Ηρώδης έκτοτε δεν ξεχάστηκε· γράφτηκε στην ιστορία με μαύρα γράμματα, ως ο πρώτος διώκτης του Χριστού και του χριστιανισμού. Η ιστορία του ωστόσο επαναλαμβάνεται ανά μέσω των αιώνων έως και σήμερα, στα πρόσωπα όλων εκείνων των βασιλέων και των αρχόντων που εδίωξαν ή διώκουν μέχρι τις μέρες μας τον βασιλέα Χριστό. Εκδίδουν βασιλικά ή προεδρικά διατάγματα, ψηφίζουν νόμους, ακόμα και διεθνείς συνθήκες, που πολλές φορές στρέφονται ευθέως κατά του χριστιανισμού, του Χριστού και της Εκκλησίας που δημιούργησε ο Κύριός μας.

Τι κι αν πολέμησαν όμως ή πολεμούν και σήμερα ακόμα την Εκκλησία Του Χριστού μας; Πού είναι ο Ηρώδης; Πού είναι ο Νέρων; Πού είναι ο Διοκλητιανός; Πού είναι ο Καλιγούλας και όλοι οι διώκτες του Ιησού Χριστού; Πέθαναν και μια ταφόπλακα τους κάλυψε. Ο Χριστός όμως ζει και θα ζει εις τους αιώνες. Και όπως το αίμα των αγίων νηπίων πότισε τότε τις ρίζες του δέντρου του χριστιανισμού απλώνοντας τα κλαδιά του σε όλη τη γη, έτσι και το αίμα των σύγχρονων μαρτύρων εξακολουθεί να ποτίζει σήμερα το ίδιο δέντρο στέλνοντας το μήνυμα του Χριστού σε όλα τα έθνη.

Αυτά ας τα ακούσουν και οι ημέτεροι διώκτες της πίστεώς μας, που θέλουν να μετατρέψουν τον τόπο μας σε μια άθεη χώρα, θανατώνοντας τον Χριστό και διώκοντας την Εκκλησία. Προς όλους αυτούς απευθύνουμε τα λόγια του Θεού: «Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν». Ο Χριστός και ζει και θα ζει εις τους αιώνας, εις πείσμα όλων των άθεων και όλων των δαιμόνων που πολεμούν την αγία Εκκλησία μας. Αμήν.

http://www.gerontasnektarios.gr/ 
http://www.freemonks.gr/
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.