9 Νοεμβρίου 2018

Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και Η αποκέντρωση είναι τεχνητή λύση

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Όσο και να θέλει η Τουρκία να καθυστερήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν καταφέρνει απολύτως τίποτα αφού οι άλλες χώρες συνεχίζουν ακάθεκτες τις δραστηριότητες τους, τα συμβόλαια τους και τις νέες αδειοδοτήσεις τους. Αυτές τις ημέρες το βρετανικό γεωτρύπανο Stena Icemax, που έχει συμβόλαιο με την Exxon Mobil για μια γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, μπήκε στη Μεσόγειο και βρίσκεται ήδη στη Δυτική Μεσόγειο πέρα από το Μαρόκο. Άρα συνεχίζει κανονικότατα την πορεία του δίχως να δώσει σημασία στις δηλώσεις της Τουρκίας. 

Το ίδιο κάνει και το Ισραήλ που ετοιμάζεται για νέο γύρο αδειοδότησης και μάλιστα με 19 θαλάσσια οικόπεδα στην ΑΟΖ του σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές. Επίσης έχει πια συμβόλαια εξαγωγής τόσο με την Ιορδανία όσο και με την Αίγυπτο. Η παραγωγή του Ταμάρ και στη συνέχεια του Λεβιάθαν όχι μόνο δεν έχει σταματήσει αλλά συνεχίζεται ακάθεκτη. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή και από την Energean της Ελλάδας αλλά και από ινδική κοινοπραξία που αφορά στις εταιρείες Bharat PetroResources, Indian Oil Corp, Oil India και ONGC Videsh. Έτσι οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζονται και επεκτείνονται, ότι και να λέει η Τουρκία που είναι βέβαια εκτός. 

πηγή 

Η αποκέντρωση είναι τεχνητή λύση

Η αποκέντρωση στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού είναι μια τεχνητή λύση που αποτελεί μόνο και μόνο ένα τρόπο απάντησης στις τουρκικές θέσεις αλλά σε καμία περίπτωση κάτι το πολιτικά λειτουργικό ειδικά σε εθνικά θέματα. Έτσι είναι καλό να ερμηνευτεί η αποκέντρωση μόνο ως εργαλείο διαπραγμάτευσης και όχι ως θεσμικό πλαίσιο για τη λύση. Άλλωστε δεν απαντά ορθολογικά στην επιμονή της Τουρκίας να αποτελεί μια εγγυήτρια δύναμη σε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι καθυστερημένες πολιτικά και ανήκουν πολύ απλά σε άλλες εποχές που δεν έχουν νόημα πια. 

Άλλωστε ούτε η Ελλάδα, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να συνεχιστεί το πλαίσιο των εγγυητριών δυνάμεων. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι σε θέματα υψηλής στρατηγικής όπως είναι η ενέργεια, δεν μπορούμε να φανταστούμε μια παρέμβαση της Τουρκίας που να είναι θετική αφού επιδιώκει θεωρητικά να έχει τον έλεγχο όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου παρόλο που τα άλλα κράτη και οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν της δίνουν καμιά σημασία επειδή βλέπουν ότι βρίσκεται εκτός ενεργειακής σκακιέρας. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεφύγουμε από τις παγίδες που στήνει η Τουρκία με τις θέσεις της διότι αποσκοπούν μόνο και μόνο στην καθυστέρηση εξελίξεων που αλλάζουν τα πάντα.

πηγή 

Από την κυπριακή ΑΟΖ στην άρση του εμπάργκο

Όσοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ δεν είναι μόνο και μόνο οικονομικό πρέπει να αποδεχθούν ότι υπάρχει μια αλλαγή φάσης με το συμβόλαιο που έγινε στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 με την Exxon Mobil. Διότι ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν έμπρακτα την πετρελαϊκή εταιρεία τους κι ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν ειδικά προβλήματα οι Τούρκοι. Επίσης επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ξεκάθαρο το όλο πλαίσιο είναι ήδη προετοιμασμένοι στρατηγικά μέσω της βάσης που έχουν στη Σούδα. Άλλωστε το απέδειξαν ήδη όταν είχαν να κάνουν τις περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της γεώτρησης. 

Έτσι τώρα επειδή θέλουν κι ένα πλαίσιο υποστήριξης διότι δεν πρόκειται να κάνουν μόνο έρευνα αλλά και εξόρυξη, θέλουν να τελειώσει και η άρση του εμπάργκο για την Κύπρο. Διότι ξέρουν ότι είναι καλό να μην υπάρχει μια απόλυτη εξάρτηση στην περιοχή. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ούτε οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν στο θεσμό των εγγυητριών δυνάμεων και προτιμούν βέβαια μια πιο άμεση συνεργασία με την Κύπρο. 

Κατά συνέπεια η κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί καταλυτικά και για τα θέματα που άπτονται της γεωπολιτικής και αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε μια αναβάθμιση επί του πρακτέου. Ας αφήσουμε λοιπόν τον ραγιαδισμό και την ηττοπάθεια κι ας περάσουμε στο επόμενο στάδιο της ενέργειας και της στρατηγικής για ν’ αντιληφθούμε επιτέλους ότι έχει αρχίσει το μέλλον της Κύπρου και μαζί του η απελευθέρωση από τον βάρβαρο ζυγό.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.