17 Ιουνίου 2018

Πρέσπες 2018: Είμαστε αυτοί που είμαστε. Κι αυτό, δεν αλλάζει.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Θα ήταν ίσως περιττό να πω και να επαναλάβω ότι ποτέ μου δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμό ή – βεβαίως- Τσίπρα και ποτέ δεν θα το κάνω. Αλλά το αναφέρω γιατί υπάρχουν πολλοί που τον τελευταίο καιρό μου προσδίδουν «περίεργες» τάσεις. Ίσως επειδή μια ζωή διαβάζω, μια ζωή γράφω, μια ζωή συναναστρέφομαι ανθρώπους της πολιτικής και της παραπολιτικής και εξ αυτού, δεν μπορώ πάντα να γυρίζω το κεφάλι μου από την άλλη πλευρά και να μην αναφέρω τις φορές που η «δική» μου παράταξη, η Φιλελεύθερη , στην μακρά πορεία του ιστορικού χρόνου, «κουφαίνεται», ξεστρατίζει, αδυνατεί να αντεπεξέλθει, υποκύπτει σε σκοπιμότητες, προτάσσει μικρόπνοα συμφέροντα ή αδιαφορεί.

Έχουμε λοιπόν μια πολύ μέτρια «αριστερή» κυβέρνηση, με αρκετούς επιπόλαιους χειριστές καταστάσεων, μια κυβέρνηση ενός κόμματος που εξελέγη λέγοντας χοντρά ψέματα , μια ομάδα ανθρώπων που ερωτεύτηκαν την εξουσία, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την κατακτήσουν, κάνουν ό,τι μπορούν για να την κρατήσουν και φοβάμαι ότι συνάπτει ύποπτες, «κάτω απ΄το τραπέζι» συμφωνίες ώστε να γίνει αρεστή, για να παρατείνει την παρουσία της στο «γκουβέρνο», συμφωνώντας σε ενέργειες που ευελπιστεί ότι θα της εξασφαλίσουν εύνοια και στήριξη ώστε «κάτι» να κερδίσει, σίγουρη ότι όταν έρθουν «τα δύσκολα», θα υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση, του «δικού μου» χώρου που θα ξανακληθεί να βγάλει τα κάστανα απ΄ τη φωτιά.

Η κορυφαία απόδειξη: Είναι εντελώς βλάκας ο Τσίπρας και υπογράφει μια συμφωνία στην οποία αντιτίθεται το 50% της ίδιας του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το 62 ως 78% του Ελληνικού λαού( ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις); Όχι. Βλάκας δεν είναι. Καθόλου. Απελπισμένος είναι. Αναγκασμένος είναι. Απειλούμενος είναι. 

Κανείς – εκτός από τους πάσης φύσεως ακραίους, τους αδιάφορους καφενόβιους και τους θεατές του “House of Love” - δεν δεχόταν παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, με οποιοδήποτε τρόπο, στους Σκοπιανούς. Αλλά ο Τσίπρας είχε μια στρυφνή κατάσταση να χειριστεί όταν ανέλαβε να κυβερνήσει. Το χειρίστηκε όπως μπορούσε ελπίζοντας σε «άλλα οφέλη».

Και φτάνουμε στο δια ταύτα: Η χώρα – έστω, η «περιοχή» αυτή- στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή τον 2ο αιώνα π.Χ. και την ενέταξαν στην πολύ μεγαλύτερη επαρχία της Μακεδονίας, που παρέμεινε τμήμα της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας και δέχθηκε συχνές επιδρομές και εποικισμούς Σλαβικών λαών, που άρχισαν τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μετά από αιώνες αντιπαράθεσης μεταξύ Βυζαντινής και Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας πέρασε σταδιακά στην Οθωμανική κυριαρχία από τον 14ο αιώνα. Η ιδέα της ύπαρξης χωριστού σλαβομακεδονικού έθνους γεννήθηκε αρχικά σε έναν μικρό κύκλο διανοουμένων Σλάβων της Μακεδονίας στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα.

Καμία σχέση με τη «Μακεδονία» μας. Καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Καμία σχέση με τη γλώσσα μας. Αλλά από εδώ και κάτω, στον 20ό αιώνα πλέον ( 1912-1913) αρχίζει η Ελληνική «απραξία» και οι δυσμενείς πολεμικές συνθήκες που υπογράφηκαν. Με τους Βαλκανικούς πολέμους, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διανεμήθηκε μεταξύ Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδας. Ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός υποστηρίχθηκε από τα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής κατά το Μεσοπόλεμο και τον Β΄ Παγκόσμιο, στην κατεχόμενη Μακεδονία του Βαρδάρη αναπτύχθηκε ένα αντιφασιστικό αντάρτικο, που μετά τον πόλεμο οδήγησε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας…..

Αλλά από εδώ και πέρα τα ξέρετε. Πρέπει να τα ξέρετε. Δείτε λοιπόν στο μικρό αυτό χρονολόγιο : Σε ποιες περιόδους, το 1910, το 1920, το 1930, το 1950, το 1960 έπρεπε να είχαν αρχίσει με κάποιο τρόπο από τις Ελληνικές κυβερνήσεις συνομιλίες και ενέργειες για το «Όνομα της Μακεδονίας» που αυθαιρέτως χρησιμοποιούσαν;

Όχι. Ο Τσίπρας είναι κακός πρωθυπουργός και μικροπολιτικάντης «ψευτάκος». Βλάκας δεν είναι. Αλλά ούτε εμείς είμαστε βλάκες. Ας το καταλάβουμε πλέον όλοι: Δεν μπορούσε ο Τσίπρας να επανορθώσει το κακό που είχε γίνει 100-200 χρόνια πίσω. Και αποφάσισε να κάνει το μαύρο άσπρο. Όπως με το «δημοψήφισμα» του 2015. Όπως με τον ΕΝΦΙΑ. Όπως με τις συντάξεις. Όπως με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Όπως με όλα όσα χειρίστηκε. Τά δωσε όλα όσα του ζητήθηκαν γιατί μόνο το βρακί δεν του απαίτησαν οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» μας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Είμαστε αυτοί που είμαστε. Κι αυτό, δεν αλλάζει.



Share

2 σχόλια:

Αρμονία είπε...

Γράφετε... Βλάκας δεν είναι. Καθόλου. Απελπισμένος είναι. Αναγκασμένος είναι. Απειλούμενος είναι...
Κύριε και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί στην ίδια θέση ήταν, όμως δεν υπέγραψαν, ούτε την παράδοση του ονόματος "ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ" στους Σλάβους, ούτε την "μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια". Αυτά που γράφετε είναι η καραμέλα των τσιπραίων και τώρα με την στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος (αφού δεν παραιτήθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση που μας κοροϊδεύει) υπεγράφη η προδοτική συμφωνία στις Πρέσπες.

Δ. Κωνσταντάρας είπε...

Απαντώ μόνον σεβόμενος την ποιότητα του ιστολογίου που μάς φιλοξενεί γιατί θεωρώ τουλάχιστο απαράδεκτο να σχολιάζεις ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ και μάλιστα περίπου, υβριστικά ένα επώνυμο άρθρο.

Εν ολίγοις με ταυτίζεις με την "Τσιπρέικη προπαγάνδα". Βαριά κατηγορία. Ακραία στάση. Συνιστώ να ξαναδιαβάσεις προσεκτικά το άρθρο και αφού σκεφτείς τι λέω και γιατί το λέω, να παραδεχτείς ότι τουλάχιστον με αδίκησες.
Φυσικά και τότε " οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί στην ίδια θέση ήταν". Φυσικά και δεν υπέγραψαν την παράδοση του ονόματος και τη γλώσσα. Δεν έκαναν τίποτε όμως ούτε τη δεκαετία 1920-1930, ούτε τη δεκαετία 1950-1960, ούτε τις επόμενες ώστε να αποτρέψουν όλες εκείνες τις απίστευτες πονηράδες και τις αυθαιρεσίες που γίνονταν στη Βαλκανική εις βάρος μας. Η έλλειψη ενέργειας, δράσης και αποφασιστικότητας ΤΟΤΕ ήταν που "άνοιξαν την όρεξη" στους διάφορους Τίτο και Γκλιγκόρωφ. Ο Τσίπρας ήρθε γνωρίζοντας τι αναλαμβάνει και ολοκλήρωσε την ολιγωρία με την αυθαιρεσία του που τολμά και αποκαλεί γενναιότητα και ιστορική απόφαση. θα το πληρώσει.
Το σλαβόφωνο μόρφωμα που η σημερινή κυβέρνηση δέχτηκε να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, είχε από μόνο του πάρει τη λέξη "Μακεδονία" και την είχε "κοτσάρει" στο όνομά του από το 1913 και νωρίτερα. Ποιος αντέδρασε αποφασιστικά;

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.