27 Ιουνίου 2018

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κουλτούρα εθνικής ασφαλείας

Γράφει ο Μάνος Καραγιάννης

Η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία έρχεται να μας θυμίσει με εμφατικό τρόπο την ανυπαρξία κουλτούρας εθνικής ασφαλείας. Αυτή ορίζεται ως το σύνολο των παραδόσεων, αξιών και αντιλήψεων που διέπουν την αμυντική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας ενός κράτους. Η ύπαρξη ή μη κουλτούρας εθνικής ασφαλείας τελικά καθορίζει τη συμπεριφορά όσων κατέχουν κρίσιμα δημόσια αξιώματα.

Η σύλληψη των δύο έγινε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν δηλαδή οι Ενοπλες Δυνάμεις έπρεπε να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε η ελληνική πλευρά φανερώνουν κάτι παραπάνω από αδυναμία εκτίμησης της κατάστασης, συνιστούν μια τραγική επιβεβαίωση των δομικών μας ελλείψεων. Το πάθημα των Ιμίων φαίνεται ότι δεν μας έγινε ακόμη μάθημα.

Στο σημερινό σύνθετο πληροφοριακό περιβάλλον, η διαχείριση κρίσεων δεν μπορεί να παραμένει μια «προσωπική υπόθεση». Μέλη της κυβέρνησης ακόμα ερίζουν για τον όρο που περιγράφει καλύτερα την κατάσταση («ομηρία» ή «αδικαιολόγητη κράτηση»), ενώ όλοι οι Τούρκοι ομόλογοί τους υποστηρίζουν με συνέπεια την ίδια θέση περί «ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης». Ο επίσημος λόγος πρέπει να έχει ακρίβεια και παραστατικότητα.

Η κάθε τοποθέτηση αξιωματούχου δεν εμπεριέχει μόνο ευδιάκριτα μηνύματα, αλλά και μετα-μηνύματα που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η άλλη πλευρά. Αν και δεν είναι σαφές ποιος διαχειρίζεται στην κυβέρνηση την υπόθεση των δύο, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ηττοπάθειας και παραίτησης στην Αθήνα που αντανακλάται στις επίσημες δηλώσεις. Αυτό δεν οφείλεται μόνο σε προσωπικές ανεπάρκειες, αλλά και σε μια βαθιά ριζωμένη προκατάληψη για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντα εθνικής ισχύος.

Σε συνθήκες γεωπολιτικής ρευστότητας, όμως, απαιτείται συντονισμός πολλών εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων κρίσεων. Δεν αρκεί όμως αυτό. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας εθνικής ασφαλείας που θα έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Οι περιπτώσεις του Ελληνοαμερικανού Στηβ Λάλας και των Αφγανών διερμηνέων της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν δυστυχώς δείχνουν ότι το ελληνικό κράτος δεν ιεραρχεί πολύ ψηλά την προστασία όσων υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μέχρι στιγμής έχουν προέλθει από απλούς πολίτες. Ο ξένος Τύπος ήδη καταγράφει τις αρνητικές συνέπειες που έχει το άτυπο μποϊκοτάζ των Ελλήνων τουριστών στην οικονομία της Αδριανούπολης (Le Monde, 31/5/2018).

Η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών θα λήξει κάποια στιγμή, διότι ο χρόνος κυλάει εναντίον της Αγκυρας. Είναι πολύ δύσκολο για την τουρκική ηγεσία να δικαιολογήσει πειστικά την κράτηση στρατιωτικών που προέρχονται από άλλη νατοϊκή χώρα. Ωστόσο, το δυσάρεστο αυτό περιστατικό πρέπει να γίνει αφορμή για επανεξέταση των προτεραιοτήτων της εθνικής ασφαλείας μας. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από άλλες συμμαχικές χώρες που τιμούν και προστατεύουν με κάθε τρόπο εκείνους που προσφέρουν εθνική υπηρεσία. Πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, δεκάδες Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες αιχμαλωτίστηκαν από τους εισβολείς στην Κύπρο και εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι. Να βάλουμε στόχο να μην αφήσουμε ποτέ ξανά κανέναν δικό μας μόνο του. Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της.

* Ο κ. Μάνος Καραγιάννης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 

Καθημερινή
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.