24 Νοεμβρίου 2011

Επιτυχίες για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός νίκησε την γαλλική Μαρσέιγ και ο ΑΠΟΕΛ μετά από ισοπαλία με την ρωσική Ζενίτ προκρίθηκε!!


ΜΑΡΣΕΙΓ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα στο "Βελοντρόμ" 1-0 τη Μαρσέιγ και διατήρησε ακέραιες τις ελπίδες του για πρόκριση στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Χρυσός σκόρερ ο Φετφατζίδης. Το Contra.gr στη Μασσαλία.

Η εικόνα του αγώνα

Ο Θεός του ποδοσφαίρου απέδωσε δικαιοσύνη αυτή τη φορά. Διότι οτιδήποτε άλλο πέρα από νίκη του Ολυμπιακού στη Μασσαλία θα συνιστούσε ποδοσφαιρική απάτη.

Ως γηπεδούχος, η Μαρσέιγ είναι ζήτημα αν δημιούργησε δύο ευκαιρίες της προκοπής. Απέναντί της βρέθηκε ένας ψυχωμένος και πολύ καλά διαβασμένος Ολυμπιακός, ο οποίος, αφού αισθάνθηκε ασφάλεια στα μετόπισθεν, άρχισε μετά το 20' να βγαίνει με αξιώσεις μπροστά και να δημιουργεί κρίσεις πανικού στην ευάλωτη άμυνα της Μαρσέιγ.

Το ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε αργά, στο 82' οφείλεται στην ανωριμότητα των τελειωμάτων του Μιραλάς (που έχασε μεγάλες ευκαιρίες) αλλά και στις εκπληκτικές αποκρούσεις του Ματαντά που ώρες-ώρες έπαιζε μόνος του τους ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός, χωρίς κλασικό χαφ πέρα του Μοδέστο (οι τραυματίες Ορμπάιθ, Μακούν και Ιμπαγάσα είχαν μείνει στην Αθήνα), δεν είχε κανένα πρόβλημα ούτε να κυκλοφορήσει την μπάλα ούτε και να πατήσει περιοχή. Αφού πέρασε "στεγνός" ένα πεντάλεπτο πίεσης της Μαρσέιγ στην επανάληψη, ο πρωταθλητής Ελλάδας (με τον Γέστε πια στην ενδεκάδα του) τα έπαιξε όλα για όλα.

Πίεσε με μέθοδο και πρόγραμμα, εγκαταστάθηκε στο άλλο μισό του γηπέδου και σκόραρε ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο με δράστη τον Φετφατζίδη ο οποίος τελείωσε υπέροχα την εξαιρετική ασίστ του Γέστε.

Στο διάστημα που απέμεινε, τα απονενοημένα διαβήματα της Μαρσέιγ δεν είχαν καμία τύχη και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από τέσσερα χρόνια.

ΜVP

O Γιάννης Φετφατζίδης δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστα λεπτά για να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην αναμέτρηση του "Βελοντρόμ". Ζύγισε με ωριμότητα μεγάλου παίκτη το πόδι του μετά την ασίστ του Γέστε και έστειλε την μπάλα εκεί που δεν μπορούσε να αντιδράσει ο Ματαντά. Μεγάλο γκολ ενός πολλά υποσχόμενου ποδοσφαιριστή.

Κλειδί αγώνα

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ερνέστο Βαλβέρδε. Αψογο το στήσιμό του, απόλυτα επιτυχημένες οι αλλαγές του, μία μεγάλη βραδιά για τον Ισπανό τεχνικό. Το κυριότερο; Νίκησε χωρίς να παραβιάσει ούτε στο ελάχιστο τις ποδοσφαιρικές αρχές του.

Aδύναμος κρίκος

Η δικαιολογία ότι ακολουθεί το μεγάλο ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη Μαρσέιγ για την τραγική απόδοσή της. Ελάχιστα πράγματα από ένα προβληματικό και χωρίς αυτοματισμούς σύνολο.

Οι συνθέσεις

Μαρσέιγ: Μανταντά, Ντιαβαρά, Ενκουλού, Τραορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (61' Μπιά), Ρεμί, Βαλμπουενά (73' Γκονσάλες), Α. Αγιού, Τζ. Αγίου (61' Ζινιάκ).

Ολυμπιακός: Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Μοδέστο, Μανιάτης, Μιραλάς, Φουστέρ (54' Γέστε), Χολέμπας (75' Φετφατζίδης), Τζιμπούρ (89' Ποτουρίδης).

Σκόρερ: 82' Φετφατζίδης

πηγή contra.gr

ΖΕΝΙΤ - ΑΠΟΕΛ 0-0

Ο ΑΠΟΕΛ έκανε το θαύμα, άντεξε στην "παγωμένη" Αγία Πετρούπολη και απέσπασε την ισοπαλία 0-0 που αποζητούσε από την Ζενίτ, ώστε να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίνεται στη φάση των 16 του Champions League. Η "σφιχτή" άμυνα, ο Ούρκο Πάρντο και η τύχη λειτούργησαν υπέρ της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που έγραψε ιστορία σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, που διεκόπη 2 φορές λόγω καπνογόνων. Συνθήματα συμπαράστασης μεταξύ των 1.500 φίλων του ΑΠΟΕΛ και των Ρώσων.


Εικόνα αγώνα

Η άμυνα ήταν μονόδρομος για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, απέναντι σε μία ομάδα που στα προηγούμενα 4 παιχνίδια του ομίλου έχει επιδείξει τεράστιες αρετές στην επίθεση, με μοναδικό πρόβλημα την ευστοχία. Η πιο σημαντική κίνηση του προπονητή των πρωταθλητών Κύπρου ήταν η εντολή η τετράδα της άμυνας να παίζει πολύ κοντά, με συνέπεια να κλείσει τους διαδρόμους και να μην επιτρέψει τις ανεξέλεγκτες επελάσεις των μεσοεπιθετικών των γηπεδούχων. Μοναδικό πρόβλημα ο Αλεκσάντρ Μπουκάροφ, ο οποίος παρουσιάστηκε πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ δημιουργούσε "πονοκεφάλους" και χαμηλά. Οι ευκαιρίες του, όμως, πέρασαν ανεκμετάλλευτες και κάθε άλλη προσπάθεια των Ρώσων έβρισκε "τοίχο". Επιθετικά στο πρώτο μέρος οι φιλοξενούμενοι έχουν να επιδείξουν μία φάση και αυτή ουχί αξιόλογη, χωρίς να προβληματίζονται γι' αυτήν τη στατιστική απόσταση των 2 ομάδων. Από τη στιγμή που ό,τι ξέφευγε από την άμυνά τους, το έσωσε ο Ούρκο Πάρντο και το 0-0 ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον απώτερο στόχο του ΑΠΟΕΛ.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με αλλαγή για τους φιλοξενούμενους. Ο Γιοβάνοβιτς έριξε στο ματς τον Μάριο Ηλία αντί του Νεκτάριου Αλεξάνδρου, ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άμυνά του, περιμένοντας τα κύματα επιθέσεων της Ζενίτ. Τα σχέδια και των δύο προπονητών ανεστάλησαν για περίπου 8 λεπτά, εξαιτίας των καπνογόνων που "έπνιξαν" την ατμόσφαιρα και οδήγησαν τον διαιτητή σε δεύτερη διακοπή του αγώνα (μετά από μία 2λεπτη στο πρώτο μέρος). Αυτήν τη φορά έγιναν εκκλήσεις από τους παίκτες της Ζενίτ και τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ώστε να αποφευχθεί βαριά τιμωρία των Ρώσων. Το παιχνίδι ξανάρχισε με τους γηπεδούχους να παίζουν τα ρέστα τους στην επίθεση. Έκλεισαν τον ΑΠΟΕΛ στην περιοχή και "σφυροκοπούσαν" από κάθε πλευρά. Δύο φορές στην ίδια φάση, μάλιστα, οι αμυντικοί των φιλοξενουμένων έδιωξαν πάνω στη γραμμή, ενώ είχε προηγηθεί κι ένα δοκάρι του Μπουκάροφ. Όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο έσφιγγε ο "κλοιός", γι' αυτό ο Ιβάνοβιτς έριξε στο ματς και τον Σανέλ Γιάχιτς. Περισσότερα κορμιά στην περιοχή, ακόμα πιο απροσπέλαστος ο δρόμος για την εστία του Πάρντο, ο οποίος, πάντως, ακόμα κι έτσι χρειάστηκε να επέμβει σε 2 φάσεις. Τα τελευταία λεπτά βρήκαν την Ζενίτ να επιτίθεται άναρχα, δίχως σχέδιο κι αυτό ευνόησε τον ΑΠΟΕΛ που εξουδετέρωνε πιο άνετα τον κίνδυνο. Ως εκ τούτου, το τελικό σφύριγμα του διαιτητή ήρθε πιο γρήγορα από όσο περίμεναν οι φίλοι στις εξέδρες, πανηγυρίζοντας την πιο ιστορική επιτυχία του διασυλλογικού ποδοσφαίρου στη χώρα.

Κλειδί

Ο τρόπος που επέλεξε να αμυνθεί ο Γιοβάνοβιτς ήταν πολύ σωστός. Ναι μεν μαζική άμυνα, αλλά βάση σχεδίου, το οποίο επίτασσε πολύ "σφιχτή" τετράδα στα μετόπισθεν, ώστε να κλείσουν όλοι οι δίοδοι. Η Ζενίτ αναγκάστηκε να παίξει με σέντρες, αφήνοντας τον Ντάνι εκτός παιχνιδιού.

MVP

Ο Ολιβέιρα βροντοφώναζε "παρών" κάθε φορά που η μπάλα βρισκόταν στην περιοχή του ΑΠΟΕΛ και χρειαζόταν να τη διώξει. Σε μία εκ των περιπτώσεων, μάλιστα, πάνω στη γραμμή και γι' αυτό παίρνει μισό βαθμό περισσότερο από τους συμπαίκτες του που επίσης αμύνθηκαν σαν "λιοντάρια".

Αδύναμος κρίκος

Ο κόσμος της Ζενίτ, ο οποίος με τις 2 διακοπές ουσιαστικά καταδίκασε την ομάδα του. Χάθηκε ο ρυθμός, τα νεύρα αυξήθηκαν και φυσικά όλα αυτά λειτουργούσαν υπέρ των Κυπρίων.

Οι συνθέσεις

Ζενίτ: Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ, Κρισίτο, Λομπάερτς, Χούμποτσαν, Σιρόκοφ (88' Λάζοβιτς), Ζιριάνοφ (55' Μπίστροφ), Φαϊζούλιν, Ντενίσοφ, Μπουκάροφ, Ντάνι

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Ζόρζε, Ολιβέιρα, Μοράις, Χαραλαμπίδης, Μαντούκα, Πίντο, Αλεξάνδρου (46' Ηλία), Σολωμού, Αϊλτον (67' Γιάχιτς), Τριτσκόφσκι (90' Αντόρνο)

πηγή contra.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.