Σαν δήμιος με... λευκό κολάρο εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος, με προγραμματικές δηλώσεις υπαγορευμένες από την τρόικα και ζητώντας από τη Βουλή «εξουσίες» κανονικής (και όχι μεταβατικής) κυβέρνησης.
Ο κ. Παπαδήμος, προσαρμοσμένος απόλυτα στη γραμμή των δάνειων δυνάμεων, απαίτησε νέες θυσίες ως πράξη ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού προς τους... σωτήρες μας.
Την ώρα μάλιστα που οι εταίροι μας δείχνουν να χαλαρώνουν τη στάση τους ως προς το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε βασιλικότερος της βασιλεύουσας τρόικας, επαναφέροντας με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα ακόμα και για δεσμεύσεις μνημονιακών φρονημάτων στην υλοποίηση της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα.
Φωτογράφισε μάλιστα την υιοθέτηση -δηλαδή τις δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς- του προγράμματος ως προϋπόθεση για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή μέσα στο 2011. Εξάλλου, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Και ακολούθως υιοθέτησε το κακοπαιγμένο παιχνίδι των εκβιασμών, στο οποίο αρεσκόταν επί δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας εν κινδύνω την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Οσον αφορά τη χρονική διάρκεια της κυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος υπέπεσε ήδη στο πρώτο φάουλ. Με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ως απαράβατο όρο τις άμεσες εκλογές και δη στις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδήμος όχι απλά δεν δεσμεύτηκε, αλλά δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά σε εκλογές. Αντιθέτως, περιέγραψε τους στόχους μιας «κανονικότατης» κυβέρνησης, λέγοντας ότι «παράλληλα με την κύρια αποστολή της η κυβέρνηση έχει κατά το Σύνταγμα την ευθύνη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της γενικής πολιτικής της χώρας σε όλους τους τομείς».
Κάπως έτσι προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, το Δημόσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στις αποκρατικοποιήσεις, στον Προϋπολογισμό, αλλά και πολλά άλλα, τα οποία μόνο με θαύμα μπορούν να γίνουν σε 100 ημέρες. Λέγοντας μάλιστα ότι δεν θέλει η κυβέρνησή του να είναι «παρένθεση» αλλά και ότι το έργο που έχει αναλάβει είναι δυσανάλογα μεγάλο για τη θητεία της, έδειξε ότι θα προσπαθήσει να το τραβήξει κι όσο πάει.
Μπορεί το ύφος του Λουκά Παπαδήμου να ήταν καθηγητικό και μειλίχιο, δίνοντας σε πολλούς την εντύπωση ότι προσφέρει καινό πολιτικό λόγο στα δρώμενα της χώρας, όσα προανήγγειλε όμως μόνο σε άτεγκτο τεχνοκράτη μπορούν να αποδοθούν. «Η πορεία θα είναι ανηφορική και δύσκολη. Η έξοδος από την κρίση με τους καλύτερους δυνατούς όρους και η επιστροφή της ανάπτυξης και της πλήρους απασχόλησης δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς κόστος προσαρμογής, χωρίς θυσίες» είπε ο κ. Παπαδήμος, προσπαθώντας να διασώσει ό,τι μπορεί, μιλώντας για δίκαιη κατανομή βαρών.
Εφημ. Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου