15 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος απαίτησε νέες θυσίες ως ευγνωμοσύνη στις δάνειες δυνάμεις και δεν δεσμεύτηκε για εκλογές.

Γράφει ο Γιώργος Λυκουρέντζος

Σαν δήμιος με... λευκό κολάρο εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος, με προγραμματικές δηλώσεις υπαγορευμένες από την τρόικα και ζητώντας από τη Βουλή «εξουσίες» κανονικής (και όχι μεταβατικής) κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος, προσαρμοσμένος απόλυτα στη γραμμή των δάνειων δυνάμεων, απαίτησε νέες θυσίες ως πράξη ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού προς τους... σωτήρες μας.

Την ώρα μάλιστα που οι εταίροι μας δείχνουν να χαλαρώνουν τη στάση τους ως προς το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε βασιλικότερος της βασιλεύουσας τρόικας, επαναφέροντας με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα ακόμα και για δεσμεύσεις μνημονιακών φρονημάτων στην υλοποίηση της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα.

Φωτογράφισε μάλιστα την υιοθέτηση -δηλαδή τις δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς- του προγράμματος ως προϋπόθεση για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή μέσα στο 2011. Εξάλλου, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Και ακολούθως υιοθέτησε το κακοπαιγμένο παιχνίδι των εκβιασμών, στο οποίο αρεσκόταν επί δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας εν κινδύνω την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Οσον αφορά τη χρονική διάρκεια της κυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος υπέπεσε ήδη στο πρώτο φάουλ. Με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ως απαράβατο όρο τις άμεσες εκλογές και δη στις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδήμος όχι απλά δεν δεσμεύτηκε, αλλά δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά σε εκλογές. Αντιθέτως, περιέγραψε τους στόχους μιας «κανονικότατης» κυβέρνησης, λέγοντας ότι «παράλληλα με την κύρια αποστολή της η κυβέρνηση έχει κατά το Σύνταγμα την ευθύνη για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της γενικής πολιτικής της χώρας σε όλους τους τομείς».

Κάπως έτσι προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, το Δημόσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στις αποκρατικοποιήσεις, στον Προϋπολογισμό, αλλά και πολλά άλλα, τα οποία μόνο με θαύμα μπορούν να γίνουν σε 100 ημέρες. Λέγοντας μάλιστα ότι δεν θέλει η κυβέρνησή του να είναι «παρένθεση» αλλά και ότι το έργο που έχει αναλάβει είναι δυσανάλογα μεγάλο για τη θητεία της, έδειξε ότι θα προσπαθήσει να το τραβήξει κι όσο πάει.

Μπορεί το ύφος του Λουκά Παπαδήμου να ήταν καθηγητικό και μειλίχιο, δίνοντας σε πολλούς την εντύπωση ότι προσφέρει καινό πολιτικό λόγο στα δρώμενα της χώρας, όσα προανήγγειλε όμως μόνο σε άτεγκτο τεχνοκράτη μπορούν να αποδοθούν. «Η πορεία θα είναι ανηφορική και δύσκολη. Η έξοδος από την κρίση με τους καλύτερους δυνατούς όρους και η επιστροφή της ανάπτυξης και της πλήρους απασχόλησης δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς κόστος προσαρμογής, χωρίς θυσίες» είπε ο κ. Παπαδήμος, προσπαθώντας να διασώσει ό,τι μπορεί, μιλώντας για δίκαιη κατανομή βαρών.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, έπειτα ωστόσο από την παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη δεν αποκλείεται το πρόγραμμα να αλλάξει και, αντί για τις 15.00, η ψηφοφορία να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα. Και χθες πάντως ο Π. Καμμένος της Ν.Δ. επέμεινε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ και τα χλιαρά χειροκροτήματα των βουλευτών κατά την υποδοχή του κ. Παπαδήμου έδειξαν ότι η αυριανή ψηφοφορία θα έχει ενδιαφέρον.

Εφημ. ΔημοκρατίαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.