18 Νοεμβρίου 2011

Σε μία εβδομάδα υπολογίζεται ότι η θαλάσσια ραδιενέργεια είχε πλέον κάνει τον πρώτο πλήρη κύκλο της Γης.

Το μεγαλύτερο μέρος των ραδιενεργών καταλοίπων μετά την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα κατέληξε στον ωκεανό και στη συνέχεια, μέσω των ρευμάτων, άρχισε να μεταφέρεται σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη.

Περίπου το 80% του καισίου που απελευθερώθηκε, διοχετεύθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό και από εκεί διαχύθηκε στους άλλους ωκεανούς της Γης, εκτιμούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μετεωρολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το υπόλοιπο 20% κατέληξε στην ξηρά, μέσα και γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε ο ερευνητής Χιρόσι Τακαχάσι, ο οποίος τόνισε πως η θάλασσα μολύνθηκε σαφώς περισσότερο από τη στεριά.

Οι μελέτες πάντως, πρόσθεσε, δείχνουν, παρόλα αυτά, ότι το επίπεδο της θαλάσσιας μόλυνσης είναι αρκετά κάτω από αυτό που θεωρείται επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-137, που έχει ημιζωή άνω των 30 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές, διεσπάρη ευρέως όταν εισήλθε στα νερά του ωκεανού. Κάθε ραδιενεργό σωματίδιο έχει μέγεθος μικρότερο από ένα εκατομμυριοστό του μέτρου, δηλαδή περίπου το ένα έβδομο του μεγέθους ενός ανθρωπίνου ερυθρού κυττάρου.

Οι προσομοιώσεις των ιαπώνων ερευνητών σε υπολογιστή δείχνουν ότι τα ραδιενεργά υλικά, που εκτοξεύθηκαν από τις 11 Μαρτίου και μετά, μεταφέρθηκαν αρχικά από τους ανέμους προς τα βορειοανατολικά, προς την ανατολική Ρωσία και την Αλάσκα, και έπειτα έπεσαν στον Ειρηνικό ωκεανό φθάνοντας μέχρι τη δυτική ακτή των ΗΠΑ στις 17 Μαρτίου.

Σε μία περίπου εβδομάδα (στις 24 Μαρτίου) υπολογίζεται ότι η θαλάσσια ραδιενέργεια είχε πλέον κάνει τον πρώτο πλήρη κύκλο της Γης.

Προηγούμενες έρευνες, μεταξύ των οποίων μια γαλλική τον περασμένο μήνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ραδιενέργεια σε μεγάλο βαθμό διαλύθηκε από τα ωκεάνια ρεύματα και δεν αποτελεί πλέον ορατή απειλή τους οργανισμούς.

Μία άλλη ιαπωνική μελέτη, με επικεφαλής τον Ικούο Κασιβακούρα του πανεπιστημίου Χιροσάκι, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "PLoS ONE" και κατέγραψε τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από την Φουκουσίμα επί περίπου τρεις μήνες μετά το συμβάν (15 Μαρτίου-20 Ιουνίου), μελετώντας τη ραδιενέργεια σε 5.000 κατοίκους της περιοχής, διαπίστωσε ότι σχεδόν σε όλους (με εξαίρεση μόλις δέκα άτομα) η μόλυνση δεν είχε ξεπεράσει τα επίπεδα ασφάλειας.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο αέρας των εσωτερικών χώρων είχε κατά μέσο όρο το ένα δέκατο του επιπέδου ραδιενέργειας του αέρα εκτός των κλειστών χώρων.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα ήταν τελικά μικρότερη της προβλεπόμενης. Αυτό εξηγείται, κατά τον ερευνητή Τζέρι Τόμας του Imperial College του Λονδίνου, επειδή στην Ιαπωνία διέρρευσε τελικά στην ατμόσφαιρα δέκα φορές λιγότερη ραδιενέργεια από ό,τι στο Τσερνόμπιλ. Βοήθησε επίσης η ταχεία αντίδραση των ιαπωνικών αρχών και η πειθαρχία του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να περιορισθεί η έκθεση των ανθρώπων στη ραδιενέργεια.

πηγή Hot NewsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.