27 Ιανουαρίου 2009

Επικίνδυνα τρόφιμα για την υγεία μας

Τρόφιμα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φτάνουν στα πιάτα των Ελλήνων καταναλωτών, λόγω των ελλιπών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από οπωρολαχανικά και κηπευτικά με φυτοφάρμακα και υπολείμματα λιπασμάτων και άρρωστα ζώα μέχρι και αλλοιωμένα εισαγόμενα τρόφιμα περιλαμβάνει το άκρως ανθυγιεινό διατροφικό μενού...

Οι επιθεωρητές της Ευρ. Επιτροπής μετά από ελέγχους που έκαναν το διάστημα 1 με 5 Δεκεμβρίου του 2008 στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέγραψαν επτά βασικές αδυναμίες του ελεγκτικού συστήματος της χώρας και η έκθεση αποτελεί «κόλαφο» για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η γενική διεύθυνση Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρ. Επιτροπής στην έκθεσή της περιγράφει τις αδυναμίες:
-Ανεπαρκείς έλεγχοι σε κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα.
-Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων φυτοϋγείας.
Αυτές οι δύο επισημάνσεις των κοινοτικών επιθεωρητών αναδεικνύουν τεράστιο θέμα αναφορικά με την καταλληλότητα των οπωρολαχανικών και των φρούτων.
-Προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων εξάλειψης της βρουκέλωσης και φυματίωσης.
Πρόκειται για ζωονόσους που προσβάλλουν ιδίως τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Η μη εξάλειψή τους εγκυμονεί κινδύνους για τα γάλατα και τα τυριά.
-Μη εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για την υγιεινή των τροφίμων στα σφαγεία.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες στα σφαγεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
-Κακή εφαρμογή των ελέγχων για την ευζωία των ζώων.
Δεν ελέγχεται επαρκώς η διατροφή των ζώων.
-Σύστημα ζωικών υποπροϊόντων- Αδυναμίες στο χειρισμό, τη μεταφορά και τη διάθεσή τους.
-Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων στις εισαγωγές.
Αφορά στα συνοριακά κέντρα, δηλαδή δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι ως προς τα εισαγόμενα από τις Τρίτες χώρες τρόφιμα και κρέατα.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η μετακόμιση και μόνο του Φορέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς να συνοδεύεται από την ενιαιοποίηση και των υπολοίπων αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών όπως το υπουργείο Υγείας, τις Νομαρχίες, το Γενικό Χημείο του Κράτους και τα τελωνεία, το μόνο που πετυχαίνει είναι η διατήρηση του κατακερματισμένου εθνικού συστήματος ελέγχου και η μόνιμη έκθεση των καταναλωτών στα διατροφικά σκάνδαλα».
Επίσης οι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ελεγκτικού μοντέλου αντίθετου με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Για παράδειγμα η πλειονότητα των κρατών ? μελών της Ε.Ε. έχουν αυτόνομο ελεγκτικό φορέα τροφίμων, ο οποίος υπάγεται είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε στο υπουργείο Υγείας. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν τα κράτη της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Ουγγαρίας, χώρες οι οποίες τώρα μπήκαν στην Ε.Ε.

πηγη imerisia.gr

Προσεχουμε τι τρωμε απο εδω και περα.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.