19 Ιανουαρίου 2009

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και των Βαλκανίων, αλλά και «ως κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για τη ροή των πρώτων υλών προς την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για επίσκεψη που πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στις Βρυξέλλες και προφανής στόχος της είναι η προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Υποστήριξε ότι «ένα από τα οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που «μπλοκάρει» η Κύπρος, είναι και αυτό της ενέργειας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού αερίου, Nabuco, ο οποίος περνάει μέσα από την Τουρκία. Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η Τουρκία, σε ό, τι αφορά το κεφάλαιο της ενέργειας, ο Τ. Ερντογάν, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν φροντίσει να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, η χώρα του δεν θα διστάσει να αναθεωρήσει τις θέσεις της αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η ΕΕ θεωρεί προτιμότερο να ταχθεί με το μέρος μιας χώρας 700 χιλιάδων κατοίκων, από μια χώρα με 70 εκατομμύρια κατοίκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν.

Για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι είναι βασική προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ανέφερε, μάλιστα, ότι παρά την εντεινόμενη απογοήτευση της τουρκικής κοινής γνώμης από τις ευρωπαϊκές επικρίσεις σε βάρος της τουρκικής ένταξης, στόχος της κυβέρνησής του είναι η πλήρης ένταξη.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το 2007 και 2008, λόγω των εκλογών και άλλων εσωτερικών θεμάτων στην Τουρκία, υπήρξε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το 2009 η κατάσταση θα αλλάξει και το μεταρρυθμιστικό έργο θα συνεχιστεί πιο δυναμικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί Τσεχικής και Σουηδικής προεδρίας θα υπάρξει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Δεν ζητάμε από την ΕΕ προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει «μπλοκάρει» ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων υπό διαπραγμάτευση.

Για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Ερντογάν είπε πως «θα είναι καλύτερες σε περίπτωση που εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης».

πηγη e-tipos.com

Οι ανθρωποι δεν εχουν ουτε ιερο ουτε οσιο.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.