21 Ιανουαρίου 2009

Πιθανό θερμό επεισόδιο τύπου ΙΜΙΑ ετοιμάζουν οι Τούρκοι. Ας είμαστε έτοιμοι...


Με ένα εντελώς εξωφρενικό σχέδιο, φέτος οι Τούρκοι ξεπερνούν κάθε όριο αφού τα μαχητικά τους θα απογειώνονται από τουλάχιστον ΠΕΝΤΕ αεροπορικές βάσεις. Πρόκειται για τα πολεμικά αεροδρόμια του Μπαλίκεσιρ, Νταλαμάν, Μπαντίρμα, Εσκί Σεχίρ, και Τσίλι ...
Με το γνωστό «κόλπο» της μεταστάθμευσης πολεμικών αεροσκαφών από την ενδοχώρα όπως η 151 και 152 μοίρα AJU , σε βάσεις της Μικράς Ασίας ξεκινούν σήμερα οι τούρκοι την άσκηση «Ατσάλινη Πένσα» («Cevik Pence»). Με ένα εντελώς εξωφρενικό σχέδιο, φέτος οι Τούρκοι ξεπερνούν κάθε όριο αφού τα μαχητικά τους θα απογειώνονται από τουλάχιστον ΠΕΝΤΕ αεροπορικές βάσεις. Πρόκειται για τα πολεμικά αεροδρόμια του Μπαλίκεσιρ, Νταλαμάν, Μπαντίρμα, Εσκί Σεχίρ, και Τσίλι.
Οι Aegean Times είχαν αποκαλύψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2002, ότι οι Τούρκοι μετασταθμεύουν μεγάλες δυνάμεις αεροσκαφών από την ενδοχώρα, στο αεροδρόμιο (τότε) του Μπαλικεσίρ, με σκοπό να μειώσουν το κόστος των παραβιάσεων στο Αιγαίο και ουδείς από την (τότε) πολιτική ηγεσία είχε σχολιάσει το αποκαλυπτικό αυτό άρθρο. Σήμερα οι Τούρκοι παρά το γεγονός ότι στο Μπαλικεσίρ σταθμεύει Νατοϊκή δύναμη, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, χρησιμοποιούν αυτή τη βάση ως προπύργιο της παραβατικότητας και της παρανομίας τους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα ίδια συμβαίνουν και στην αεροπορική βάση της Μπαντίρμα απ όπου αναμένεται να εκτελέσουν πτήσεις «κοκορέτσι» στο Αιγαίο κατά τις ώρες διεξαγωγής της άσκησης. Το Ελληνικό επιτελείο αναμένει ότι κατά τις ώρες 5:30 έως τις 3:00 το μεσημέρι σωρεία τουρκικών μαχητικών θα παραβιάσουν διεθνείς συνθήκες και κανόνες ασφαλείας πτήσεων.

Αυτά στον αέρα ! Στην θάλασσα τα πράγματα είναι τα ίδια αν όχι χειρότερα! Οι Τούρκοι θα αποπλεύσουν από τρεις τουλάχιστον ναυτικές βάσεις και θα κατευθυνθούν σε περιοχές που έχουν δεσμεύσει στο Αιγαίο. Πρόκειται για ναυτικές βάσεις στον Ελλήσποντο, στη Σμύρνη και στο Ακσάζ καθώς και η βάση της Μερσίνας.
Ετσι, τρία υποβρύχια καθώς και πλοία επιφανείας θα κινούνται κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας στις δεσμευμένες περιοχές από τη Χίο τη Λέσβο και μέχρι τη Σαμοθράκη, αλλά παράλληλα θα κινούνται και νοτίως της Ρόδου κοντά στην περιοχή όπου εκτελούσε ασκήσεις το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»
Το πρόβλημα με αυτή την άσκηση των Τούρκων είναι στην ουσία διπλό:
Oι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει αρκετές περιοχές πίσω ακριβώς από το FIR Αθηνών, αλλά μέσα στο δικό τους εναέριο χώρο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αυτό και μόνο αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση μιας και οι Τούρκοι πιλότοι, οπλισμένοι, θα αντιμετωπίσουν τα επίσης οπλισμένα Ελληνικά μαχητικά, αφού οπωσδήποτε θα παραβιάσουν τον Εθνικό μας εναέριο χώρο!
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις περιοχές νοτίως της Ρόδου! Διότι πέραν της περιοχής που νόμιμα έχουν δεσμεύει οι Τούρκοι εντός του FIR Αθηνών, έχουν σχεδιάσει γυμνάσια σε ακόμη πέντε περιοχές που είναι στα όρια ή επικαλύπτουν τμήμα του FIR Αθηνών και δεν δόθηκε έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας! Τα πολεμικά πλοία των τούρκων, κυρίως οι φρεγάτες, φέρουν ελικόπτερα, τα οποία πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να απονηώνονται εκτελώντας πτήση γύρω από το πλοίο (αυτό σημαίνει αυτομάτως παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας).

Η αυξημένη δραστηριότητα των γειτόνων στην περιοχή προκαλεί σκέψεις μήπως οι Τούρκοι επιχειρήσουν να μετατοπίσουν το επίκεντρο της έντασης από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Εκεί ακριβώς όπου πριν μερικούς μήνες είχαν προσπαθήσει να εκτελέσουν πετρελαϊκές έρευνες εντός του FIR Αθηνών!!!
Τα «γεράκια» της Αγκυρας ζήτησαν πολλές περιοχές άδεια για την συγκεκριμένη Ασκηση, αλλά αρνήθηκε η Ελλάδα κι έτσι οι περιοχές που δέσμευσαν τελικά εντείνονται δεξιά του 25ου Μεσημβρινού, από την βόρεια (θαλάσσια περιοχή) της Λήμνου έως και τη … Ρόδο !!! Παράλληλα, διατήρησαν ως ενεργές πέντε περιοχές ακόμη και μετά το πέρας της ασκήσεώς τους γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην Ελληνική πλευρά!
Πρόκειται για μια από τις θερμότερες εβδομάδες στην ιστορία των δύο κρατών μετά το 1996, αφού εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο, μιας και η προκλητικότητα των Τούρκων είχε αυξηθεί κατακόρυφα ακόμη και στην περίοδο των εορτών, γεγονός που αντιβαίνει κάθετα στο μνημόνιο συνεργασίας Παπούλια-Γιλμάζ! Οι προκλήσεις των Τούρκων κορυφώθηκαν με τις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι κατά την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια (τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την υπογραφή του Μεσούτ Γιλμάζ απ ότι φαίνεται) ενώ δεν έλειψαν οι ναυτικές προκλήσεις στην Λέσβο πριν από μερικές μέρες από τουρκική ακταιωρό που παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού μας!
Η Ελληνική πλευρά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με αυξημένα μέτρα ετοιμότητας, σε ολόκληρη την αεράμυνα ενώ τα παρατηρητήρια των νησιών μας έχουν ενισχυθεί με προσωπικό. Οι στρατιωτικές μονάδες έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστου βαθμού ετοιμότητας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Τούρκοι προτίθενται να δημιουργήσουν ένα θερμό επεισόδιο, έτσι ώστε να προβούν στην δημιουργία ενός «τετελεσμένου γεγονότος» στο Αιγαίο από την μια, αλλά κυρίως θα προσπαθήσουν να κάνουν μια κατά το κοινώς λεγόμενο «εξαγωγή» της εσωτερικής τους κρίσης με την υπόθεση «Εργκενκόν». Ετσι, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν άλλη μια «ποιοτική» πρόκληση στο ζήτημα που εγείρουν για συνδιαχείριση στο Αιγαίο αλλά επιπλέον, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να «χρυσώσει το χάπι» στα γεράκια της Αγκυρας, αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση μαζί τους, τώρα που κορυφώνεται η υπόθεση «Εργκενεκόν».
Γιώργος Αδαλής

πηγή strategy-geopolitics.blogspot.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.