Τελευταίες αναρτήσεις

6 Σεπτεμβρίου 2019

Έρευνα CESIS: Το Ισλαμικό Κράτος έγινε ψηφιακό και βασιλεύει στο Διαδίκτυο!


Γράφει ο Δημήτρης Δεληολάνης

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μπορεί να έχασε το Χαλιφάτο που ίδρυσε το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί ηττημένο. Η τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνον είναι ακόμη ζωντανή, αλλά έχει αναπτύξει πρωτοφανή δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, δείχνοντας ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν ακόμη σημαντικά αποθέματα τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών (CESIS) της Ρώμης μόλις δημοσίευσε εκτενή έρευνα ειδικά αφιερωμένη στην ψηφιακή δραστηριότητα της ISIS. Η οργάνωση ενίοτε εξακολουθεί να εμφανίζεται με το αγγλικό ακρώνυμο ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) με το οποίο έγινε διεθνώς γνωστή, αλλά κατά κανόνα χρησιμοποιεί το Daesh, δηλαδή ίδιο ακρώνυμο στα αραβικά, χωρίς να λείπουν και άλλου είδους ονομασίες, όπως «Χαλιφάτο», «Εραστές της Τζιχάντ» και πολλές άλλες.

Μπορεί η ονομασία να παραμένει η ίδια, αλλά η στρατηγική αναθεωρήθηκε ριζικά. Εγκαταλείφθηκε η ιδέα του ελέγχου κάποιας εδαφικής έκτασης, δηλαδή «ενός χαλιφάτου που επιβράβευε όλους όσους διέσχιζαν τα σύνορα του, συγχωρούσε όλες τις προηγούμενες αμαρτίες τους και τους προσέφερε άμεση οικονομική αμοιβή και κοινωνική αναγνώριση. Η σύντομη χρονικά αλλά ιδιαίτερα έντονη αυτή εμπειρία έχει πλέον μετατραπεί σε προπαγανδιστικό θρύλο που προωθείται συστηματικά στο διαδίκτυο, με βίντεο, φωτογραφίες και άλλου είδους μαρτυρίες της περιόδου εκείνης», αναφέρει η έρευνα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζει ο μελετητής Ντανιέλε Μπαρόνε που την συνέταξε, η εμπειρία και η μνήμη όσων συνέβησαν κατά τα τελευταία έτη στη Συρία και το Ιράκ «μετατρέπονται σε στοιχείο ενθάρρυνσης προκειμένου να επεκταθεί η τζιχαντ σε παγκόσμιο επίπεδο». Το Ισλαμικό Κράτος μετατράπηκε έτσι σε «εκκολαπτήριο όλων των απομονωμένων ομάδων και ατόμων που, με οποιονδήποτε κίνητρο, επιδιώκουν να συμμετάσχουν στη τζιχάντ, ξεκινώντας μαζί τους έναν άμεσο και χωρίς ενδιάμεσους διάλογο μέσω Διαδικτύου».

600 κανάλια περιεχομένου από το Ισλαμικό Κράτος 

Ήδη πριν η οργάνωση εξαρθρωθεί στρατιωτικά, τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν λάβει σταδιακά όλο και πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της τζιχαντιστικής προπαγάνδας στον ιστό. Ενώ αρχικά υπήρξαμε θεατές μιας εντυπωσιακής παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους στο Facebook, το Twitter και στα διάφορα κανάλια του YouTube, τώρα οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα πολύ διακριτικά και προσεκτικά, ουσιαστικά μόνο για τη διάδοση γενικόλογου προπαγανδιστικού υλικού, κυρίως θρησκευτικά κηρύγματα εξτρεμιστών κληρικών.

Όποιος θέλει να εμβαθύνει τις διάφορες όψεις της τζιχαντιστικής ιδεολογίας αναγκάζεται να ακολουθήσει διαύλους πιο ανώνυμους: εκείνα που κυριαρχούν είναι τα chat end-to-end που επιτρέπουν μια άμεση προσωπική επικοινωνία που δύσκολα ελέγχεται.

Σύμφωνα με το CΕSIS, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μέχρι χθες χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά είναι το Telegram. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το 2018 το πανεπιστήμιο George Washington, υπάρχουν στο μέσο αυτό περίπου 600 κανάλια που διακινούν περιεχόμενα του Ισλαμικού Κράτους. Στα κανάλια Telegram των ακτιβιστών της οργάνωσης το πρώτο θέμα συζήτησης είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ (57%).

Ακολουθούν οι δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους σε άλλα μέρη του κόσμου, οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θέματα που αφορούν την cyber security (14%) και, τέλος, οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι τζιχαντιστές διαδίδουν στους followers τους files με κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες, τις οποίες αποθηκεύουν σε ιστοσελίδες όπως archive.org, Youtube.com, Justpaste.it, Top4top.net, drive.google.com και άλλες.

Οι ιστοσελίδες αυτές λειτουργούν ως αποθήκες προπαγανδιστικού υλικού, εύκολα προσβάσιμες και που εμπλουτίζονται με ευκολία με όλο και πιο επίκαιρο υλικό. Αλλά και στην επίσημη πλευρά του διαδικτύου συχνά τα link που δημοσιεύονται σε άλλες ιστοσελίδες οδηγούν σε blog που στηρίζονται σε πλατφόρμες όπως το WordPress (το οποίο είχε τουλάχιστον 900 τζιχαντιστικά περιεχόμενα στα τέλη του περασμένου έτους) και το Tumblr.

Ιδεώδης λύση για τους τζιχαντιστές 

Από τις αρχές του έτους, σχολιάζει η έρευνα, ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στους επικεφαλής του Telegram προκειμένου να μπλοκάρει αναρτήσεις με τζιχαδιστικό περιεχόμενο. Αυτό εξώθησε τα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα μέσα, λιγότερο γνωστά και διαδεδομένα, όπως το RocketChat και Discord, όπου ήδη έχουν αρχίσει να αναρτούν προπαγανδιστικό υλικό θρησκευτικού περιεχομένου.

Το Amaq News Agency, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ισλαμικού Κράτους, κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να βρει μια θέση που να του επιτρέπει να παραμείνει ενεργό στο Διαδίκτυο. Το είχε καταφέρει μέχρι τις αρχές του χρόνου, δημιουργώντας κάποιους ιστότοπους WordPress, τους οποίους προστάτευε από επιθέσεις DdoS μέσω Cloudfare. Τελικά όμως δεν τα κατάφερε, καθώς οι νόμιμες και οι λιγότερο νόμιμες επιθέσεις των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών διέγραψαν τις ιστοσελίδες αυτές.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Site intelligence Group, που παρακολουθεί τις δραστηριότητες ακροδεξιών και τζιχαντιστών στο διαδίκτυο, το πρακτορείο Amaq ανήγγειλε τη δημιουργία δικής του ιστοσελίδας που θα φιλοξενείται στο ZeroNet, ένα διαδικτυακό χώρο που προσφέρει web hosting από το 2015 χωρίς κεντρικό server, με αποκεντρωμένους τομείς, όπου το κάθε account προστατεύεται χάρη στη κρυπτογραφία bitcoin wallet.

Ουσιαστικά, μια υπηρεσία με εγγυημένη ανωνυμία, που προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργούνται domains με πρόσβαση τόσο από το επίσημο διαδίκτυο όσο και μέσω TOR. Επιπρόσθετα, επιτρέπει την περιήγηση ακόμη και χωρίς διασύνδεση με το δίκτυο. Ιδεώδης λύση για τους τρομοκράτες που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές της Ασίας ή της Αφρικής.

Όλα αυτά, καταλήγει η έρευνα, μας μεταφέρουν την εικόνα ενός ψηφιακού Χαλιφάτου που έχει πλέον οικοδομήσει ένα ισχυρό επικοινωνιακό δίκτυο online, τεχνολογικά προηγμένο και σε θέση να αποτελέσει στοιχείο ανασυγκρότησης και προσανατολισμού των μαχητών που είχαν σκορπίσει μετά την απελευθέρωση της Ράκα και των απανταχού συμπαθούντων.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η επιτήρηση των αρχών και η συνεργασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα στην παρεμπόδιση της διάδοσης της τζιχαντιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Καταλήγει όμως ότι η ένοπλη τζιχαντιστική ιδεολογία έχει πλέον αποδείξει τον «ενδημικό χαρακτήρα της»: το πρόβλημα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι πολιτικό και, όπως συνέβη με τα στρατιωτικά μέσα, η λογοκρισία και η καταστολή δεν αρκούν από μόνες τους για να το λύσουν.

slpress.gr 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.