11 Σεπτεμβρίου 2019

Σημείο ζωής το έργο εκάστου

Ο θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είναι μια επιπλέον επανάληψη του μαθήματος: αυτό που αφήνουμε πίσω μας είναι ό,τι δημιουργήσαμε

Από τον Παναγιώτη Λιάκο 

Ποιος ξέρει στ' αλήθεια να μας πει ποιος ήταν τελικά ο Ομηρος και να μας το εγγυηθεί κιόλας; Κι αν μας αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, ποιος θυμάται τον χαρακτήρα του Ομήρου; Ηταν καλός, μέτριος, μουρτζούφλης, εύθυμος, κοινωνικός ή μονήρης;

Τα ομηρικά έπη θυμόμαστε. Υποθέτουμε την ομορφιά της ψυχής του Ομήρου από τα εκθαμβωτικού κάλλους και βαθέος νοήματος έργα του. Αυτά μεταμόρφωσαν τις ζωές μας προς το καλύτερο. Είναι μεγάλη υπόθεση να είσαι καλλιτέχνης, φιλόσοφος, συγγραφέας, στοχαστής.

Μεγαλύτερη κι απ' τη ζωή την ίδια. Αξίζει να διαβάσετε τι σχετικό με αυτό είπε και η Διοτίμα στον ίδιο τον Σωκράτη, στο πλατωνικό Συμπόσιο (209c-e).

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συντρόφευσε με τις όμορφες μουσικές του τις δεκαετίες πολλών Ελλήνων. Είχε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, οι οποίοι μπορεί να άκουγαν φανατικά τα τραγούδια του δίχως ποτέ να έχουν αγοράσει ένα CD του ή να έχουν πληρώσει εισιτήριο σε συναυλία του.

Άφησε πίσω του πολύ έργο, που θα ακούγεται καιρό, θα εμπνέει και θα συγκινεί. Αιωνία του η μνήμη.

Από τον εκδημήσαντα έχω κρατήσει στη μνήμη μου μια συνεργασία του με τον Ιταλό συνθέτη, μουσικό και τραγουδιστή Angelo Branduardi σ' ένα συγκλονιστικό τραγούδι που έγραψε ο Branduardi για τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Το τραγούδι τιτλοφορείται «Ο σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα».

O ιταλικός τίτλος είναι «Il sultano di Babilonia e la prostituta» (όπου το prostituta σημαίνει πόρνη). Είναι από το LP «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές» του 2001 και μερικοί από τους στίχους του έχουν ως εξής: «Στης Βαβυλώνας τη γη με ράσο αντί γι' ακόντιο / Κινά ένας φίλος για ταξίδι υπερπόντιο / Για να κηρύξει την ανθρωπιά, την καλοσύνη / Μα του περάσανε χαλκά οι Σαρακήνοι / Για το δικό του Θεό / Του κόσμου το άδικο / Σ' ένα σουλτάνο μπροστά / Τον πάν' κατάδικο / Τον λύνει αυτός απ' τα δεσμά του / Κι έτσι ο φίλος μας κινάει να πει κι αλλού το κήρυγμά του». 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.