9 Σεπτεμβρίου 2019

Ισλάμ: Νόμος είναι το δίκαιο του ανδρός… σφάζουν για την “τιμή”

Το νήμα της ζωής της κόπηκε σε στάση λεωφορείου στο Βερολίνο. Εκεί τη συνάντησε ο αδελφός της για να «ξεπλύνει» με μια σφαίρα στο κεφάλι την ντροπή. Η Τουρκάλα Χατούν Σουρουτσού «τόλμησε» να συζήσει με το φίλο της, να μη φορά μαντίλα στο κεφάλι, να διασκεδάζει σε πάρτι, να είναι «Μόνο μια γυναίκα». Αυτός είναι και ο τίτλος της ταινίας που παίχτηκε πρόσφατα στη Γερμανία και κάνει το γύρο του κόσμου. 

«Είμαι δυνατή» 

Σαν μια γυναίκα όπως όλες οι άλλες θέλησε να ζήσει στη Βηθλεέμ και η Ισρά Γκραγιέμπ, 21 χρονών. «Τόλμησε» να βάλει φωτογραφία με το φίλο της στο Instagram. Οι αρραβώνες θα γίνονταν σε λίγο καιρό. Για κακή της τύχη, τη φωτογραφία είδε η οικογένειά της και εξαγριώθηκε. Επιφόρτισε τον αδελφό της να τη νουθετήσει ξυλοφορτώνοντάς την. Στην προσπάθεια να τον αποφύγει έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού της σπάζοντας την σπονδυλική στήλη. 

Στο νοσοκομείο φωτογραφήθηκε τραυματισμένη και έβαλε την φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι δυνατή και θέλω να ζήσω. Εάν δεν είχα αυτήν τη θέληση, θα είχα πεθάνει χθες» έγραψε κάτω από τη φωτογραφία. «Δεν θέλω να μου στείλετε μηνύματα θάρρους, είμαι δυνατή. Ας γίνει ο Θεός δικαστής εκείνων που με καταπιέζουν και με τραυμάτισαν». Η ανάρτηση εξόργισε ακόμη περισσότερο την οικογένειά της, που έστειλε τον αδελφό της κι άλλους άνδρες συγγενείς να της δώσουν το «μάθημα που χρειαζόταν».

Στις 22 Αυγούστου πεθαίνει στο σπίτι των γονιών της από το ξύλο και την κακοποίηση. Σύμφωνα με τον παλαιστινιακό τύπο η οικογένεια δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνη για το θάνατό της, γιατί η αιτία θανάτου ήταν καρδιακή ανεπάρκεια. Και η αστυνομία δεν έχει ακόμη κάνει ανακοινώσεις για το γεγονός.

Η Ιμτιάζ αλ Μαγκράμπι, Παλαιστίνια ντοκιμενταρίστρια, μιλώντας στη DW υπογραμμίζει ότι κάθε γυναίκα στην Παλαιστίνη μπορεί να γίνει θύμα ενός τέτοιου εγκλήματος. Αυτή τη στιγμή γυρίζει ντοκιμαντέρ με αυτήν τη θεματική. Για το έργο και τη συμβολή της βραβεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο από το Arab Women’s Media Center. 

Δίκαιο είναι το δίκαιο του ανδρός 

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «εγκλημάτων τιμής» σε πολλές αραβικές χώρες έχει αυξηθεί. Στον Λίβανο καταργήθηκε το 2011 διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που προέβλεπε ήπιες ποινές για τους δράστες, το 2017 ακολούθησαν η Τυνησία και η Ιορδανία. Αλλά και στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές η νομολογία είναι προοδευτική, αλλά στην πράξη η πραγματικότητα είναι άλλη.

«Η κοινωνία εκεί είναι διαποτισμένη από παραδοσιακά ήθη και έθιμα, που υπερβαίνουν την ισχύ του νόμου» λέει η αλ Μαγκράμπι. «Ιδιαίτερα εγκλήματα τιμής πολύ συχνά τιμωρούνταν ελάχιστα». Στην πραγματικότητα τέτοια εγκλήματα θα συνεχίζουν να γίνονται, υποστηρίζει ο κοινωνιολόγος Ιγιάντ Μπαργκουτί από το Κέντρο Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ραμάλα.

Αφορμή γι αυτό, όπως λέει, είναι ότι η έννοια της τιμής από την ανδρική οπτική γωνία δεν συμπίπτει με την αποκατάσταση της τάξης και του δικαίου, αλλά με τη φήμη ενός γυναικείου μέλους της οικογένειας. Με συνέπεια η ετοιμότητα άσκησης βίας σε γυναίκα να είναι μεγαλύτερη στο βαθμό που δεν πληρούνται οι ανδρικές προσδοκίες.

«Σε πολλές αραβικές κοινωνίες προστίθεται το αίσθημα φόβου και καταπίεσης με αποτέλεσμα να εκτονώνονται στη γυναίκα» λέει ο Μπουργκουτί. «Οι δύσκολες συνθήκες ζωής πλήττουν φυσικά και τις γυναίκες που πρέπει να υποφέρουν διπλά».

Deutsche Welle 
Πηγή: https://www.tideon.org/  
ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ

Δείτε επίσης

Η γυναίκα του ΙσλάμShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.