20 Σεπτεμβρίου 2019

Τουρκία: Το κράτος που λειτουργεί ως παρακράτος

Νέα συγκάλυψη στην εγκληματική δράση της “JITEM”, της διαβόητης Στρατο-χωροφυλακής… 

Η υπόθεση ¨JITEM-Κιζίλτεπέ¨ ήταν μια από τις 4 τελευταίες υποθέσεις κατά των υπευθύνων αλλά και αγνώστων δραστών της πλέον σκοτεινής περιόδου του διαστήματος 1992-1996. Τι συνέβη; Στις 9/9/2019 αφού οι δικηγόροι είχαν παραθέσει όλες τις ελλείψεις, το αίτημα τους για συνένωση της υπόθεσης με την συναφή δίκη αγνώστων δραστών του Αντίγιαμαν, απορρίφθηκε. Οι δε συνήγοροι των κατηγορουμένων ανέφεραν ως ¨σημαντικό¨ το ότι η δικαστική αίθουσα των 30 ατόμων ήταν γεμάτη κόσμο.

Σχετικά με την απόφαση, η σύνθεση του δικαστηρίου εξαφανίστηκε και μετά από αναμονή 1,5 ώρας ο πρόεδρος με μια χαμηλόφωνη και όχι τόσο θεληματική φωνή ανέγνωσε την απόφαση:

Αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα περί ¨συμμορίας¨… Και παραγραφή του αδικήματος της ¨δολοφονίας εκ προθέσεως¨ λόγω χρονικού ορίου… Με αυτό τον τρόπο το δικαστήριο, έριξε (προς το παρόν) μια βαριά κουρτίνα όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα και στο μέλλον.

Τι συνέβη λοιπόν στις δηλώσεις που έκαναν κάποτε οι επιτελείς και τα ΜΜΕ του ΑΚΡ που έλεγαν πως “Οι δράστες των εγκλημάτων αγνώστων δραστών θα προσαχθούν και θα δικαστούνε”;

Οι 4 στρατιωτικοί και 5 πολιτοφύλακες που δικαζόταν κατηγορούμενοι για ¨σύσταση ένοπλης οργάνωσης¨ και για ¨δολοφονίες εκ προθέσεως¨, δικαιώθηκαν λοιπόν; Αν αυτού δεν έκαναν αυτά τα εγκλήματα, τότε ποιος σκότωσε τους ανθρώπους;

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΑΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΛΑΚΟΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ

Η δίκη σχετικά με την απαγωγή και τις αυθαίρετες εκτελέσεις 22 ατόμων στο Μάρντιν στην περίοδο 1992-1996 μπόρεσε και άρχισε το 2014 με την αποδοχή του κατηγορητηρίου Για ποιον λόγο τόσο αργά και γιατί αυτή η παραγραφή;

Οι αιτήσεις που υπέβαλλαν το 1995 οι συγγενείς κάποιων από τους αγνοούμενους, αγνοήθηκαν εντελώς. Εντέλει ο εισαγγελέας κινητοποιήθηκε μετά από μια αίτηση που υποβλήθηκε στο Κιζίλτεπέ το 2008.

Από έναν λάκκο που τον είχαν σκεπάσει με μπετόν και πέτρες βγήκαν δύο πτώματα, ενώ οι εργασίες για την ταυτοποίηση τους κράτησαν 5 χρόνια. Σε εκσκαφές που έγιναν σε άλλους λάκκους που γνώριζε ο κόσμος της περιοχής, βγήκαν άλλα 12 πτώματα. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονταν αποδείκνυαν την τέλεση των εγκλημάτων που έγιναν εκείνη την περίοδο. Αλλά η δικαστική διαδικασία προχώρησε δύσκολα.

Η πρώτη δουλειά που έγινε, ήταν να μεταφερθεί ¨για λόγους ασφαλείας¨ η υπόθεση από το Μάρντιν στην Άγκυρα. Το ότι ο κόσμος και οι οικογένειες δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την διαδικασία, ήταν απόδειξη πως δεν θα αποδιδόταν εύκολα η δικαιοσύνη. Χρόνια διήρκεσε η διαδικασία για να βγει άδεια για την εκδίκαση των δύο υψηλόβαθμων στρατιωτικών, των Χασάν Αττίλα Ουγούρ και Εσρέφ Χατίπογλου.

Στην δεκαετία του 90 πιστεύεται πως υπήρξαν 1300-1400 απαγωγές και εξαφανίσεις και 8-9.000 περιστατικά εγκλημάτων αγνώστων δραστών. Αλλά μόνο λίγα έφτασαν στα δικαστήρια. Στο διάστημα 2009-2014 συνολικά υποβλήθηκαν 15 συνολικά μηνύσεις. Κατά την τελευταία περίοδο 3 περιπτώσεις κατέληξαν σε αθώωση και παραγραφή.

Ο δικηγόρος Ερντάλ Κουζού ανέφερε πως η υπόθεση Μάρντιν-Κιζίλτεπέ ήταν μια από τις υποθέσεις που σκιαγράφησε την JITEM και συνοψίζει ως εξής την κατάσταση : ¨Πρώτα τους εξαφάνισαν από τις οικογένειες, ακολούθως τους βρήκαν και τώρα πάλι τους εξαφάνισαν. Οι δίκες αυτές μετατράπηκαν σε μια μορφή απαλλαγής. Όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι¨.

Στις 20/9 θα διεξαχθεί δίκη επίσης για την JITEM στην Άγκυρα και στις 25/9 η βασική δίκη για την JITEM… Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες για όσους αναρωτιούνται για το πρόσφατο παρελθόν και για το σήμερα της Τουρκίας. 

Τουρκικά Νέα
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.