Τελευταίες αναρτήσεις

9 Σεπτεμβρίου 2019

Το αδύνατο σημείο των καρκινικών κυττάρων εντόπισαν οι επιστήμονες

Της Ανθής Αγγελοπούλου 

Ο όγκος που σχηματίζεται από τα καρκινικά κύτταρα έχει τη δυνατότητα να ξεγελά το σώμα για να τον δεχτεί ως κανονικό μέρος του σώματος αντί για έναν επικίνδυνο εισβολέα. Τώρα, οι επιστήμονες έχουν βρει ένα αδύναμο σημείο στα κύτταρα του καρκίνου που θα μπορούσε, όπως λένε, να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει το σώμα. 

Η ανοσοθεραπεία, ειδικά η χρήση φαρμάκων όπως αναστολείς σημείων ελέγχου που αντιστρέφουν αυτόν τον παραπλανητικό μηχανισμό, έχει σχεδιαστεί για να ξεπεράσει αυτή την αδυναμία. 

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα έχουν περιορισμένη επιτυχία και έντονα τοξικά αποτελέσματα στο σώμα και τώρα δείχνουν σημάδια αποτυχίας λόγω της εμφάνισης αντοχής. 

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για άλλες επιλογές ανοσοθεραπείας. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διαφοροποιεί τα φυσιολογικά κύτταρα που ανήκουν στο σώμα από ξένα, πιθανώς επικίνδυνα και να τα εξαλείφει. Ο μηχανισμός που ταυτοποιεί τα κύτταρα για να ξεχωρίσει τα φυσιολογικά από τα ξένα δεν είναι αλάνθαστος όπως δείχνουν τα εκατομμύρια των καρκίνων που διαπερνούν αυτό το φράγμα.

Οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife στις 27 Αυγούστου 2019, εξέτασαν πιθανές αδυναμίες στον κυτταρικό μεταβολισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να καταστήσουν το κύτταρο λευχαιμίας πιο ευάλωτο σε επίθεση από ένα υποσύνολο μη ειδικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Natural killer cells (NK). 

Χρησιμοποίησαν το ισχυρό εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται CRISPR-Cas9 για να δουν πώς το χημικό σημείο που ονομάζεται ιντερφερόνη-γ (IFN γ) επηρέασε την αλληλεπίδραση, επειδή πολλά καρκινικά κύτταρα που αντιστέκονται στην ανοσοθεραπεία δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το μόριο. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα γονίδια που επέτρεψαν στα κύτταρα όγκου να αλληλεπιδράσουν με τα κύτταρα ΝΚ ήταν μεγάλης σημασίας για την επίτευξη ανοσίας του όγκου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι η IFN γ που προέρχεται από το καρκινικό κύτταρο ήταν καθοριστικής σημασίας για τη ρύθμιση της δραστηριότητας των ΝΚ κυττάρων. 

Τα πειράματα έδειξαν τη σημασία ενός μορίου που ονομάζεται DCAF15, το οποίο δρα ως προσαρμογέας υποστρώματος για το ένζυμο που ονομάζεται λιγκάση ουβικουιτίνης.
Οι ουβικιτίνες είναι μικρές πρωτεΐνες οι οποίες «σημαίνουν» διάφορες πρωτεΐνες για διαφορετικούς προορισμούς και χρήσεις μέσα στο κύτταρο. 


Η περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου του DCAF15 έδειξε ότι στοχεύει μέλη μιας πρωτεϊνικής κατηγορίας που ονομάζεται cohesins. 

Η αφαίρεση αυτού του γονιδίου DCAF15 αμέσως αύξησε σημαντικά την ευκολία με την οποία τα κύτταρα ΝΚ αφαιρούν τα κύτταρα λευχαιμίας. Το αποτέλεσμα της διάσπασης του γονιδίου DCAF15 φαίνεται να είναι φλεγμονή των κυττάρων λευχαιμίας. Τα φλεγμονώδη κύτταρα όγκου απελευθέρωσαν ένα πλήθος σηματοδοτικών μορίων που βοήθησαν τα κύτταρα ΝΚ να τα ανιχνεύσουν και να τα καταστρέψουν. 

Οι ερευνητές προσπάθησαν στη συνέχεια να αντιγράψουν το αποτέλεσμα της διάσπασης του γονιδίου DCAF15 με τη χρήση του αντικαρκινικού φαρμάκου που ονομάζεται indusulam που αναστέλλει την πρωτεΐνη DCAF15. Διαπίστωσαν ότι το indusulam πράγματι αύξησε το επίπεδο ενός μορίου σήμανσης που ονομάζεται CD80 που ενίσχυσε την πρόσληψη ανοσοκυττάρων, παρόμοια με την επίδραση που προκαλείται από τη διαγραφή του γονιδίου DCAF15. Επιπλέον, οι ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML) είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης εάν τα επίπεδα DCAF15 ήταν χαμηλά. 

Η μελέτη δείχνει ότι η λευχαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιτυχία αξιοποιώντας τη δύναμη των αναστολέων DCAF15 για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ΝΚ κυττάρων στην εκκαθάριση των καρκινικών κυττάρων από το σώμα. 

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jeff Settleman τόνισε ότι με τον εντοπισμό του DCAF15 έχουν ένα σημαντικό μόριο στον έλεγχο της ανοσοαπόκρισης του σώματος σε όγκους. Όπως είπε, ο αποκλεισμός αυτού του μορίου μπορεί τελικά, να είναι μια ωφέλιμη στρατηγική για τη θεραπεία των καρκίνων του αίματος.  

Ναυτεμπορική
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.