8 Σεπτεμβρίου 2019

Έχουν ρόλο τα υδροπλάνα στις Ένοπλες Δυνάμεις;

ΠΒΥ-6Α: Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των υδροπλάνων στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δείχνει το ιστορικό CATALINA. (Air and Space, Legends of an Ocean-Crossing Seaplane)
Από Militaire News 

Του Αντιναυάρχου (εα) Νίκου Κρυονερίτη

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος νομοθετημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη δικτύων υδροπλάνων, με κύριο σκοπό να δοθεί μια προστιθέμενη αξία με την βελτίωση της προσβασιμότητας και την ανάδειξη προορισμών. 

Η προσπάθεια δεν φαίνεται να καρποφορεί, παρά του ότι υπάρχουν μια σειρά από καλές προοπτικές που αφορούν όχι μόνο την ανάδειξη δυσπρόσιτων τουριστικών προορισμών, αλλά και την εξυπηρέτηση τοπικών κοινωνικών αναγκών. 

Βέβαια για το ατελέσφορο αποτέλεσμα δεν φταίνε αποκλειστικά τα συμφέροντα και ο φόβος του ανταγωνισμού για την «πίττα» των μεταφορών, αλλά και το «τυφλό» κράτος που κατάφερε να προβλέψει στον τελευταίο νόμο ότι για τα υδροπλάνα μπορούν να χωροθετούνται υδατοδιάδρομοι ακόμη και μέσα στα λιμάνια!! Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά τέτοιες προσπάθειες που βρίσκονται και εκτός πρακτικής δεοντολογίας, αλλά και αναιρούνται από τον ΔΚΑΣ.

Δεν γράφω όμως για να αλλάξουμε τον πρόσφατο νόμο. Γράφω για να δείξω μια πιθανή λύση που μπορούν να προσφέρουν τα υδροπλάνα σε επιχειρησιακά προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης στα θέματα πολιτικής προστασίας, που είχε συζητηθεί στο παρελθόν, χωρίς όμως να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το θέμα στη συνέχεια. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του υδροπλάνου που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διερεύνηση των λύσεων είναι τα παρακάτω:
  • Δεν απαιτούνται κοστοβόρες υποδομές. Με δεδομένη την ύπαρξη ασφαλών υδάτινων πεδίων σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με την λειτουργία ναυτικών βάσεων και μονάδων στις περιοχές αυτές, η οργάνωση και λειτουργία υδροπλάνων σε νησιά όπως η Σκύρος (Τρεις Μπούκες), η Λέρος (Λακκί), η Λήμνος (Μούδρος), Ανατολική Κρήτη (Κυριαμάδι), Δυτική Κρήτη (Σούδα), δίνει επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις παρακολούθησης, αναγνώρισης, στοχοποίησης, στην έρευνα και τη διάσωση, στην μεταφορά κρίσιμων υλικών κλπ. 
  • Το κόστος αγοράς και συντήρησης των μονάδων είναι ιδιαίτερα μικρό. Ειδικά στα θέματα συντήρησης λόγω της απλότητας των κινητήρων, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή μπορεί να παρέχεται με ασφάλεια από την ΕΑΒ. 
  • Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι μικρής διάρκειας. Ουσιαστικά πρόκειται για την εκπαίδευση χειριστών μικρών αεροσκαφών, που χρονικά δεν υπερβαίνει το ένα έτος. 
  • Η ταχύτητα και η αντίστοιχη κάλυψη αποστάσεων είναι μεγαλύτερη των ελικοπτέρων. 
  • Η χωρητικότητά τους είναι μεγαλύτερη των ελικοπτέρων. Η δυνατότητες μεταφοράς εξαρτώνται από το τύπο του υδροπλάνου και τον εξοπλισμό τους. 
  • Η ασφάλεια πτήσεων είναι υψηλή, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. 
  • Υπάρχει δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης και από αεροδρόμια, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές στην μεταφορά εξοπλισμένων ειδικών δυνάμεων σε νησίδες. 
  • Η δυνατότητα προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης σε υπήνεμες περιοχές των προορισμών, δίνει την δυνατότητα χρήσης ακόμη και σε πνοές ισχυρών ανέμων.
Θα πρέπει όμως να προσθέσω και κάτι άλλο. Το υδροπλάνο δεν μπορεί να απασχολεί μόνο τον αρμόδιο υπουργό των μεταφορών για την συμπληρωματικότητά του ως μέσο μεταφοράς, τον υπουργό τουρισμού για την ανάδειξη δυσπρόσιτων τουριστικών προορισμών, τον υπουργό εσωτερικών για τις κοινωνικές παροχές σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, τον υπουργό προστασίας του πολίτη για τις πολλαπλές χρήσεις κοινωνικής υποστήριξης στις φυσικές καταστροφές, τον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας για την θαλάσσια επιτήρηση, τον υπουργό ανάπτυξης για την υποστήριξη των παράκτιων επιχειρήσεων και των τουριστικών σκαφών, αλλά και τον υπουργό εθνικής άμυνας για τους πολλούς λόγους που αναφέρονται.

Η απαρίθμηση των συναρμόδιων υπουργείων δεν είναι τυχαία και έχει σκοπό να επισημάνει την σπουδαιότητα της παράλληλης ανάπτυξης των υδροπλάνων σε μια σειρά από τομείς, η οποία πρέπει να εμπεριέχει συνεργασίες και αλληλοκαλύψεις, ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις η πολυτυπία και η αποκλειστική αρμοδιότητα υπουργών.  

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.