Τελευταίες αναρτήσεις

9 Σεπτεμβρίου 2019

Εθνική ταυτότητα: Στο πυρ το εξώτερον

Του Γιάννη Σιδέρη 

Τι φταίνε τα troll διαδικτύου, όταν η Αυγή πρωτοσέλιδα κατηγορεί την υπουργό Παιδείας Κεραμέως για πορεία ολοταχώς προς το 1950, και κάνει κύρια πρωτοσέλιδη είδηση, παραλλαγμένο το γνωστό σύνθημα ως «Πατρίς – Θρησκεία – Ν. Δημοκρατία»;

Τι φταίνε τα troll όταν ο Πολάκης, αναρτά στο αγαπημένο του βήμα, το Face book, « (..)
-ΟΧΙ κυρία Κεραμεως. Δεν είστε φιλελεύθερη αστός πολιτικός. Ειστε μίξη βαλκάνιας ορθόδοξης ταλιμπανικης ακροδεξιάς με το νεοφιλελευθερισμό της Θάτσερ!!!
Ο κρότος θα είναι μεγάλος… γιατί επιστροφή στην εποχή της «διάπλασης των Παιδων» ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!!!


Ο δε «διανοούμενος» πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντα πιο αβρός, σημειώνει πως η Κεραμέως κάνει «τον αγώνα για διαφωτισμό επίκαιρο ξανά». Εξίσου έντονα αντέδρασαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιοι φιλελεύθεροι στο διαδίκτυο!

Η χλαπαταγή έγινε για την φράση της Κεραμέως, στο τέλος μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης ότι το μάθημα της Ιστορίας δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση.

Όλοι τρόμαξαν για τον… ορθόδοξο ακροδεξιό βαλκανικό νεοφιλελευθερισμό που ελαύνει ακάθεκτος! Λες και δεν γνωρίζουν το άρθρο 16 του συντάγματος που με τόσο πάθος υπερασπίστηκαν οι Συριζαίοι (και το οποίο δεν θα αναθεωρηθεί εξαιτίας τους), το οποίο γράφει στη β’ παράγραφο: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδηση και τη διάπλασή τους ως ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Δεν είναι ότι δεν «πρόκαμαν» να το διαβάσουν γιατί έδιναν τον ανειρήνευτο αγώνα για τη διατήρησή του επειδή αφορούσε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και εντάξει το σύνταγμα είναι κατασκεύασμα της αστικής τάξης που έχει την κυριαρχία και καταπιέζει τον λαό. Ένας απλός νόμος που λέει και το ΚΚΕ. Αλλά θυμούνται να το υπερασπιστούν μόνο κατά πως τους συμφέρει, επιλέγοντας εδάφια κατά το δοκούν.

Είναι επειδή στην Ελλάδα, και ειδικά στην αριστερά, υπάρχει πολιτικός και θεσμικός στραβισμός. Επιλέγονται και προβάλλονται μόνο όσα εξυπηρετούν την πολιτική ρητορική τους.

Και καλά το αστικό σύνταγμα. Την επιτροπή του δικού τους Γαβρόγλου δεν την είδαν; Πώς να τη δουν αφού την ξεχνά και ο ίδιος και πιπιλίζει την καραμέλα του σκοταδισμού (όρος που ενδείκνυται δια πάσαν χρήσιν).

Η επιτροπή Γαβρόγλου μεταξύ άλλων αποφαίνεται: «Η διδασκαλία της ιστορίας στοχεύει επιπλέον στην καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή του αισθήματος του ανήκειν σε µια εθνική κοινότητα η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από ιστορικές διαδικασίες. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της κριτικής συλλογικής αυτογνωσίας, ώστε οι µαθητές-τριες να κατανοούν το παρόν µέσα στο οποίο ζουν και το περιεχόµενο της εθνικής τους ταυτότητας να κατανοήσουν δηλαδή ότι και η εθνική τους ταυτότητα έχει ιστορία (…) Η διδασκαλία της ιστορίας έχει, εποµένως, ως κύριο στόχο να καλλιεργήσει µια πλουραλιστική και ανεκτική εθνική ταυτότητα, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από µμισαλλοδοξία και ξενοφοβία. Αυτό συνδυάζεται µε την καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης και την καλλιέργεια ανθρωπιστικών αξιών». (Αυτά ξαναλέμε γράφει η επιτροπή Γαβρόγλου - η υπογράμμιση δική μας!).

Έγινε σάλος για τη φράση της υπουργού, επειδή άλλοι από εθνομηδενιστική σκοπιμότητα και άλλοι από αμορφωσιά, μπερδεύουν την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας (που είναι η ιδιαίτερη ταυτότητα ανθρώπων με κοινά γνωρίσματα, αλλά όχι ανώτερη των άλλων), με τον εθνικισμό (που βασική του παραδοχή είναι ο διαχωρισμός ανώτερων και κατώτερων εθνών και η επιβολή των ανώτερων στα κατώτερα).

Βέβαια μετά μεγάλης προθυμίας ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε τι που αναφέρεται σε ελληνική ταυτότητα, αλλά υπερασπίζεται μετά πάθους την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, καθώς και τις παραδόσεις, των άλλων λαών - και δη των μεταναστών. Ακόμη και όταν έρχονται από την σκοτεινή πλευρά της ιστορίας (ο νεωτεριστής κ. Τσακαλώτος δεν μάθαμε να πρότεινε - όπως στην Κεραμέως - να χαρισθεί κανα… εγχειρίδιο διαφωτισμού, προκειμένου να συμβάλει στη φεμινιστική χειραφέτηση των μεταναστριών που έρχονται και φοράνε μαντήλα ή τσαντόρ, από χώρες που τις λιθοβολούν για τη μοιχεία!).

Απλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατώντας να κρίνει τα ουσιαστικά της κυβερνητικής πολιτικής (και δικαίως γιατί είναι νωρίς ακόμη, η κυβέρνηση κυρίως διακηρύξεις και κάποιες νομοθετήσεις έχει), αντιπολιτεύεται βγάζοντας προς τα έξω αυτό που είναι: Ένα γκρουπούσκουλο που έγινε εξουσία, αλλά στη νοοτροπία παραμένει τέτοιο.

ΥΓ: Αυτή ενέπνευσε και τον αντιφασιστικό αγώνα. Εκτός αν νομίζουν ότι τη δεκαετία του 40, οι αγρότες και οι τσοπάνηδες της Ελλάδας που πήγαιναν «με το χαμόγελο στα χείλη» να πολεμήσουν, (ή τα αντίστοιχα παιδιά τη Δύσης και της Ρωσίας), δεν έβλεπαν μπροστά τους αλλοεθνείς κατακτητές, αλλά είχαν μελετήσει πολιτικά συστήματα και ήξεραν τι εστί φασισμός και ναζισμός! 

Liberal

ΣΧΟΛΙΟ

Οφείλω να διευκρινήσω ότι:

1. Καθόλου δεν υποστηρίζω την Κεραμέως κι έχω εκφράσει σε άρθρα τις επιφυλάξεις μου.
Αλλωστε όπως όλοι οι πολιτικοί θα κριθεί από τις πράξεις της στο τέλος...
2. Οι απόψεις του κ Σιδέρη είναι προσωπικές και δεν τις υιοθετώ σε πολλά ζητήματα, καθώς είναι εξ' ορισμού υποστηρικτής της κυβέρνησης... 
3. Η απόψεις του για τον Συριζα με βρίσκουν σύμφωνο όσον αφορά τις εθνομηδενιστικές και ανθελληνικές θέσεις του.

Το άρθρο είναι αρκετά ενδιαφέρον και περιέχει σημαντικά στοιχεία και γι αυτό θεώρησα καλό να το αναρτήσω.
Αλλωστε όλοι σχεδόν συμφωνούμε με την κεντρική του ιδέα που είναι αυτή που εκφράζεται στον τίτλο του... απλά θα πρόσθετα "και η εθνική συνείδηση".Share

1 σχόλιο:

Βίντεο Ορθοδοξίας είπε...

Γ. Αμβρόσιος Λάζαρης: Όσοι πάρουν τη νέα ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, δεν έχουν μέρος με το Χριστό !!!
https://www.youtube.com/watch?v=L-SrtHw545c

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.