Τελευταίες αναρτήσεις

9 Ιανουαρίου 2019

Προστατεύουμε τα παιδιά από το σχολικό εκφοβισμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για σχολικός εκφοβισμός bullying
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος

Ακόμα ένας νέος άνθρωπος τερμάτισε τη ζωή του, προσθέτοντας ακόμα ένα θύμα στη μακρά λίστα των θυμάτων του bullying. Και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς που αισθανόμαστε θλίψη, έχουμε βοηθήσει, έστω και ασυνείδητα, στο να θεμελιωθεί η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε εκείνον που φαντάζει πιο αδύναμος ή διαφορετικός από το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Ο Καρλ Γιουνγκ είχε κάποτε διατυπώσει την εξής φράση: <<μόνο ο αδύναμος διακατέχεται από την έντονη ανάγκη να θέλει να προκαλέσει βλάβη σε κάποιον άλλον»». Και αυτό ισχύει, αφού έχει διαπιστωθεί πως παιδιά που ασκούν bullying έχουν υπάρξει και εκείνα αποδέκτες βίας ή έχουν μεγαλώσει σε οικογενειακό περιβάλλον που ασκεί βία.

Τίθεται το σημαντικό ερώτημα: πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από το σχολικό εκφοβισμό, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αμβλύνουμε αυτό το φαινόμενο; Είναι σημαντικότερο να προλαμβάνουμε κάτι από το σκεφτόμαστε τα πάντα όταν είναι αργά.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν πως ακόμα και δεν το πιστεύουν απόλυτα, πρέπει να καλλιεργούν στο παιδί το σεβασμό και την αποδοχή για οτιδήποτε διαφορετικό ή παράξενο μπορεί να διαπιστώσουν σε έναν άλλο συμμαθητή τους. Τα παιδιά είναι σφουγγάρια που μπορούν να ρουφήξουν ένα θετικό μήνυμα ζωής, για αυτό είναι καλό να περάσουμε στα ίδια μηνύματα αγάπης, επιείκειας και ανοχής. Είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ελληνική κοινωνία –βασικά, παγκόσμιο- το γεγονός πως οι γονείς πολλές φορές σχολιάζουν αρνητικά άλλους ανθρώπους μπροστά στα παιδιά, κουτσομπολεύουν ή ειρωνεύονται με χαρακτηρισμούς κάποιον για μία ψυχική πάθηση, το διαφορετικό χρώμα, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σωματική αναπηρία ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαρακτηρίζει ή να αφορά την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Αυτό αφομοιώνεται από το παιδί με αποτέλεσμα και εκείνο σταδιακά να καλλιεργεί αισθήματα αποστροφής για οτιδήποτε διαφορετικό και να θέλει με κάθε τρόπο να το πληγώνει. Είναι απαραίτητο να χτίσουμε κοινωνίες όπου ο σεβασμός στο συνάνθρωπο θα βρίσκεται στο κέντρο.

Είναι εξίσου σημαντικό το παιδί να οχυρώνεται με αγάπη μέσα στο σπίτι του. Πολλοί γονείς, απορροφημένοι με διάφορα βιοτικά ζητήματα ή αγνοούντες τη συναισθηματική ανάγκη του παιδιού για αποδοχή και σταθερότητα, πολλές φορές αμελούν να περάσουν χρόνο μαζί με το παιδί τους, δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες του. Πολλοί γονείς μάλιστα, φοβούμενοι πως αν δώσουν πολλή αγάπη στο παιδί αυτό ‘’θα κακομάθει’’, επιλέγουν να κρατάνε μία ουδέτερη και όχι τόσο εκδηλωτική στάση στο ίδιο. Όμως, αυτή η αποστέρηση αγάπης οδηγεί ένα παιδί να κλείνεται στον εαυτό του και να προτιμάει τη σιωπή από το αναζητήσει βοήθεια. Να δίνουμε στο παιδί απλόχερη αγάπη, να αισθάνεται πως πάντοτε είναι ασφαλές και πως κανένας δε θα μπορέσει να το βλάψει. Όταν το παιδί βλέπει πως ο γονιός είναι δίπλα του, όχι πιεστικός και επικριτικός, αλλά πάντοτε πρόθυμος να ακούσει το οτιδήποτε χωρίς να μαλώσει και να πάθει υστερία, θα βοηθήσει το παιδί να μη χαθεί στη μοναξιά του και καταφύγει σε ακραίους τρόπους που θεωρεί πως θα του δώσουν λύτρωση. Η αποστέρηση αγάπης και υποστήριξης είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να πράξει ένας άνθρωπος –πόσο μάλλον ένας γονιός- σε έναν άλλον.

Ένα παιδί που εμφανίζει έντονη θλίψη, στεναχώρια, απόσυρση από την κοινωνική ζωή, απώλεια ενδιαφέροντος, επιθυμία να μην πάει στο σχολείο πρέπει να βάλει σε σκέψεις τον κάθε γονιό και να τον προβληματίσει. Ένα παιδί μάλιστα μπορεί να αισθάνεται θλίψη επειδή ενδόμυχα να νοιώθει ακόμα και ενοχή για το γεγονός πως δέχεται εκφοβισμό.

Η αγάπη, η παιδεία και το να έρθει κοντά ο κάθε γονιός στο παιδί του ας αποτελέσουν το έναυσμα ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.