11 Νοεμβρίου 2018

Με το ένα πόδι στη Δύση με το άλλο στην Ανατολή οι Έλληνες

Πολιτικά, η Ελλάδα έχει από καιρό ευθυγραμμιστεί με τη Δύση. Εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981. Και, σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους γείτονές της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρέμεινε εκτός της σοβιετικής σφαίρας επιρροής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Σε θέματα ωστόσο που αφορούν τη θρησκεία, την εθνική ταυτότητα και τον τόπο των θρησκευτικών μειονοτήτων, οι Έλληνες, όπως και οι γείτονές τους στην Ανατολή, εκφράζουν περισσότερο εθνικιστικές παρά αποδοτικές απόψεις συγκριτικά με τους Δυτικοευρωπαίους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center σε 34 χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι Έλληνες φαίνεται να το αναγνωρίζουν: Επτά στους δέκα συμφωνούν ότι «υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των παραδοσιακών αξιών της Ελλάδας και εκείνων της Δύσης». Και η πλειονότητα των Ελλήνων τρέφει κάποια συμπάθεια τη Ρωσία: Επτά στους δέκα Έλληνες υποστηρίζουν ότι μια ισχυρή Ρωσία είναι απαραίτητη για να εξισορροπηθεί η επιρροή της Δύσης.

Ομοίως συμβαίνει και με τους περισσότερους Ανατολικοευρωπαίους (περίπου το 57% συνδέει τη θρησκεία με την εθνικότητα), σε αντίθεση με τους Δυτικοευρωπαίους (34%).

Επιπλέον, μόλις το ένα τρίτο των Ελλήνων δηλώνουν πρόθυμοι να δεχτούν στην οικογένεια τους μουσουλμάνους (31%) ή Εβραίους (35%), όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η θρησκεία είναι επίσης πιο σημαντική στην προσωπική ζωή των Ελλήνων απ’ ό,τι σε πολλούς Δυτικοευρωπαίους. Εννέα στους δέκα Έλληνες (92%) πιστεύουν στον Θεό.

Μεταξύ αυτών, ένα 59% πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα, ενώ μόλις το 15% των Δυτικοευρωπαίων είναι βέβαιο για την ύπαρξη του Θεού. Επίσης, το 55% των Ελλήνων ενηλίκων λένε ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική στη ζωή τους – ποσοστό μεγαλύτερο από το διπλάσιο απ’ ό,τι στην Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία και πενταπλάσιο απ’ ό,τι στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Σε αυτό το θρησκευτικό πλαίσιο, οι Έλληνες είναι πολύ περισσότερο αντίθετοι στον γάμο των ομοφυλοφίλων και στις αμβλώσεις από ό, τι οι Δυτικοευρωπαίοι. Επτά στους 10 Έλληνες τάσσονται κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, μια προοπτική ευρέως αποδεκτή στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ η συντριπτική πλειονότητα και στις 15 χώρες της Δυτικής Ευρώπης τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Διχασμένοι είναι οι Έλληνες και στο εάν η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη ή παράνομη (45% έναντι 52%), ενώ η πλειονότητα σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη υποστηρίζει τη νόμιμη άμβλωση.

Όπως οι Ρώσοι, οι Πολωνοί και γενικά οι πολίτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, έτσι και οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι είναι σημαντικό να έχουν γεννηθεί στη χώρα τους (74%) και να έχουν οικογενειακό υπόβαθρο εκεί (85%) για να είναι πραγματικά Έλληνες, υπονοώντας ενδεχομένως ότι οι μετανάστες δεν μπορούν πραγματικά να ανήκουν στη χώρα τους. Πολύ λιγότεροι Δυτικοευρωπαίοι ενστρενίζονται αυτές τις απόψεις. Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων υποστηρίζει ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος από τους άλλους – ομοίως στη Γεωργία και την Αρμενία.

Ασφαλώς η Ελλάδα δεν ευθυγραμμίζεται με τους γείτονές της στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη σε κάθε ζήτημα. Η αρχαία Ελλάδα θεωρείται η γενέτειρα της δημοκρατίας και το 77% των Ελλήνων τονίζει ότι η δημοκρατία είναι προτιμότερη από κάθε άλλου είδους κυβέρνηση - άποψη που δεν συμμερίζονται στη Ρωσία, την Ουκρανία και αλλού στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός πρωτοστάτησε στον ελληνικό κόσμο και οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αναγνωρίζουν τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως την ανώτατη αρχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αντιθέτως, πολλοί άλλοι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Ανατολική Ευρώπη θεωρούν ότι ο πατριάρχης της Μόσχας (ή ο δικός του πατριάρχης) κατέχει αυτόν τον ρόλο. 

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Σύμφωνα με την έρευνα δεν έχουμε τίποτα κοινό με τους παρακμιακούς δυτικοευρωπαίους που έχουν υποστεί νεοταξική πλύση εγκεφάλου εδώ και δεκαετίες και ως εκ τούτου η ζωή τους έχει πάρει προ πολλού πολιτιστικώς, θρησκευτικώς, ηθικώς και κοινωνικώς την κάτω βόλτα... 

Οσο για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. δεν ερωτηθήκαμε....
Σύμφερε (σε προσωπικό επίπεδο) τους πολιτικούς και το έκαναν έτσι απλά... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.