Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου *
Συνέβησαν πολλά, γράφτηκαν και ακούστηκαν περισσότερα. Ήχησαν και Οθωμανικοί παιάνες (σ.σ αντί να παίξουν το: Οι Σουλιώτισσες δεν ζουν ..», όπως θα προτιμούσαν κάποιοι δικοί μας να ακουστεί στην Άγκυρα και να το χορέψει το ζεύγος Μητσοτάκη).
Άλλοι (ηγέτες) ξεσάλωσαν και άλλοι – αιδημόνως- σιώπησαν. Κάποιοι περιφρονήθηκαν και άλλοι αγκαλιάστηκαν (μέχρι παρεξηγήσεως).
Το ΝΑΤΟ και ο χαζοχαρούμενος Γραμματέας του, ήταν ουσιαστικά ωσεί παρόντες /γλάστρες. Ο κος Ρούτε, όταν ρωτήθηκε για τα Ελληνοτουρκικά, είπε πως η θέση του δεν είναι να λύνει διαφορές ανάμεσα σε μέλη του ΝΑΤΟ. Ίσως να μην έχει και χρόνο αφού πρέπει να φροντίσει να παίρνει τακτικά το μισθό του, να προσέχει την ενδυματολογική εμφάνισή του-κυρίως – να γλύφει (μέχρι αηδίας) τον κο Πλανητάρχη!. Αξιοθρήνητος, ανίκανος, επικίνδυνος!.
Ο κος Πλανητάρχης πάντως, μας πληροφόρησε, πως η Ισπανία είναι κακός εταίρος και χαμένη υπόθεση (σ.σ και από τον χάρτη;). Μετά είδαμε τον Ισπανό Πρωθυπουργό και ηρεμήσαμε. Η κα Υπουργός της Δανίας, δήλωσε ότι η Γροιλανδία …. δεν πωλείται. Ίσως της διέφυγε ότι όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Διαφορετικά, αν είναι επιθυμητά /χρήσιμα, τότε κατακτώνται!...
Γενικά ήταν μια γκλαμουράτη τελετή κλαυσιγελαστικών (=προξενεί κλαυσίγελω) προδιαγραφών, με πολλά μηνύματα, εδέσματα και (επανα)διαβεβαιώσεις /συμπεράσματα όπως ότι:
- Ο κος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο αδιαφιλονίκητος σερίφης.
- Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε, έχουν εξασφαλίσει την αμέριστη /πλήρη περιφρόνησή του (!).
- Ουσιαστικά θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
- Το ΝΑΤΟ οφείλει πλέον να στηριχτεί στις δικές του ευρωπαϊκές δυνάμεις και πόρους, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν Ρωσική απειλή.
- Δεν εγκαταλείπεται –παρά τις αντιδράσεις, όχι μόνο της Δανίας, αλλά και των χωρών της Ε.Ε –η απόφαση προσάρτησης /απόκτησης της Γροιλανδίας(!).
- Όποιος δυσαρεστεί τον ευέξαπτο Σερίφη, υφίσταται εξευτελισμούς, απαξίωση!.
- Οι Ευρωπαίοι εταίροι /Ε.Ε, θα πρέπει να ενδυναμώσει και εφαρμόσει το πρόγραμμα SAFE χωρίς αμερικανική συνδρομή /βοήθεια.
Εδώ όμως ανακύπτει ένα πελώριο ζήτημα. Όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη /Ε.Ε.
Η δεδομένη ιδιοτέλεια των συμφεροντολόγων ηγετίσκων των χωρών της Ε.Ε , τους οδηγεί σε εναγκαλισμό με την εκτός Ευρώπης Ασιατική –και Μουσουλμανική – Τουρκία. Επειδή η τελευταία, ως πολυπληθής και σχετικά ισχυρή χώρα, αν μπει στο πρόγραμμα SAFE, θα ανακουφίσει με τη συμμετοχή της τόσο οικονομικά, όσο –κυρίως – στρατιωτικά την Ε.Ε.
Εξυπακούεται ότι μόνον μικρόνοες (τύπου ηγετών της Ε.Ε) συμφεροντολόγοι, δεν αντιλαμβάνονται τις ολέθριες επιπτώσεις /συνέπειες μιας τέτοιας αταίριαστης /παρά φύση συνεργασίας και συνύπαρξης μεσομακροπρόθεσμα. Επειδή έχω, κατ’ επανάληψη αναλύσει και επισημάνει τους προφανείς κινδύνους για την Ελλάδα και την Ε.Ε, από τυχόν συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE, δεν έχει νόημα να επανέλθω. Αυτός ο αυτοχειριαστικός ευρωπαϊκός εναγκαλισμός με την … «Σύμμαχο και φίλη» (σ.σ μήπως και … ομογάλακτη, ομόθρησκη, δημοκρατική, πολιτισμένη και ειρηνόφιλη;) Τουρκία επιβάλλεται να αποφευχθεί!.
- Επιστήθιος, καρδιακός, έμπιστος φίλος του Αμερικανού Προέδρου είναι (σύμφωνα με δηλώσεις του) ο Τούρκος Πρόεδρος. Γιατί όχι;. Γιατί να μην τον θαυμάζει, να τον εναγκαλίζεται και να προχωρούν πιασμένοι χέρι χέρι πεπεισμένοι ότι αμφότεροι βασίζουν (ολόγυμνοι πάντως από ηθικές αξίες και αρχές) καμαρωτοί και επηρμένοι, στη λεωφόρο των μεγάλων ιδανικών και της έντιμης αλλαγής του –διεφθαρμένου, πλην των ιδίων βέβαια – κόσμου, ο οποίος (με μπροστάρη το δίδυμο της αρετής) πρέπει να σωθεί οπωσδήποτε.
Αλήθεια –αν φυσικά εξαιρέσουμε τους δυό τους και 5-6 άλλους παρόμοιους ηγέτες –από ποιους άραγε κινδυνεύει ο Πλανήτης;. Quiz για ευήθεις λύτες.
Έρχομαι τώρα σε κάτι πολύ σοβαρό. Ανατριχιαστικό /ριγηλό: Ο Τούρκος Πρόεδρος –οικοδεσπότης σκέφτηκε (υποθέτω με ομόφωνη –όπως είθισται εκεί – γνώμη των συνεργατών του) να κάνει ένα δώρο στους φιλοξενούμενους στην Άγκυρα Νατοϊκούς του εταίρους. Ευγενικό.
Όμως προδόθηκε από τον ίδιο τον εαυτό του.
Ξύπνησε ο αχαλίνωτος άγριος ατταβισμός του και τον παρώθησε να δωρήσει ένα συμβολικό δώρο ειρήνης:
Ένα πιστόλι με έξι σφαίρες!!!....
Σε μια εορταστική, ειρηνική, συμμαχική, αμυντική –και όχι επιθετική σύναξη, τι νόημα έχει ένα όπλο εξόντωσης; Για τον εχθρό; Μα έξι σφαίρες δεν αρκούν για εξόντωση. Εκτός, εκτός και αν τους το έδωσε για να … αυτοκτονήσουν!. Αλλά και πάλι γιατί 6 και όχι 1 σφαίρα;. Μόνη εξήγηση εδώ είναι ότι επειδή θεωρούνται παχύδερμα και χοντροκέφαλοι, η μια σφαίρα δεν αρκεί να διαπεράσει το χοντρό κρανίο τους. Οι 6 ίσως τα καταφέρουν!. Δεν γνωρίζω πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα αξιολογήσει το φρικαλέο –κατ ‘εμέ – δωράκι.
Όμως σήμερα και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, αυτό το δώρο είναι ό,τι χειρότερο και φρικώδες θα μπορούσε να επισυμβεί στην Νατοϊκή συνάθροιση. Ακόμα και οι καθυστερημένοι –διανοητικά και ηθικά – Ευρωπαίοι ηγέτες (σ.σ εξαιρείται ο ειρηνιστής Αμερικανός Πρόεδρος), (έπρεπε να ) αντιληφθούν την αγριότητα, τον πρωτογονισμό και την πολεμοχαρή διάθεση ορισμένων ηγετών τους οποίους γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε, ούτε να τους προσεταιριζόμαστε και να συναλλαζόμαστε μαζί τους. Βέβαια οι της Ε.Ε δεν έχουν πια καμία δικαιολογία να συναλλάσσονται με τους –εξ Εξευρωπαϊσμένους /εκπολιτισμένους /ειρηνολάτρες Τούρκους. Κρατώ ασφαλώς μια επιφύλαξη επειδή και οι Ευρωπαίοι δεν προήλθαν από παρθενογονία ειρηνικών προδιαγραφών. Το δικό τους παρελθόν αλληλοεξοντώσεων (απώτερο και πρόσφατο) δεν εγγυάται ένα ειρηνικό μέλλον. Ειδικά αν –και σε αυτούς – ξυπνήσουν ατταβισμοί - ευρωπαϊκού τύπου. Μακάρι όχι. Γιατί τότε θα έχουν μεγάλη ανάγκη την αμέριστη κατανόηση, αλλά και συμπόρευση της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η ανθρώπινη πολεμοσκυταλοδρομία προορίζεται ιστορικά και νομοτελειακά να συνεχιστεί. Με όπλα ή με δώρα –όπλα αδιάφορο!...
Σε κάθε περίπτωση η μάζωξη εκλεκτών ειρηνιστών, ειλικρινών, αγαπημένων (σ.σ όπως διαπίστωσε περιέργως μόνον ο παρατηρητικός κος Πλανητάρχης) φίλων και συμμάχων, ήταν επιεικώς φαιδρή (sic) και δεν έπεισε.
Το δε δώρο –όπλο εξάσφαιρο –, έδωσε κατά τρόπο ριγηλό πάντως – την … χαριστική βολή στην όντως αχρείαστη συνεύρεση!
*Ιατρού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου