30 Μαρτίου 2026

Στερεύει από στρατιώτες το Κίεβο – Συναγερμός για τις λιποταξίες

Γράφει η ΜΑΥΡΟΥ ΟΛΓΑ
 
 
Προβληματισμός στο Κίεβο για τον μεγάλο αριθμό λιποταξιών, αλλά και την απροθυμία πολλών Ουκρανών στη μάχη, ως αποτέλεσμα της βίαιης επιστράτευσης, καθώς και άλλων παραγόντων. Η Ουκρανία προετοιμάζει «βασικές αλλαγές» τόσο στην κινητοποίηση, όσο και στην πρόληψη της λιποταξίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη χρόνια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού του στρατού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.  
 
Σύμφωνα με την kyivindependent o Μιχαήλ Φεντόροφ συναντήθηκε με πεζικάριους από 13 διαφορετικές μονάδες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή. Ο υπουργός Άμυνας είπε: «Συζητήσαμε την πραγματική κατάσταση στο μέτωπο και καταγράψαμε προβληματικά ζητήματα, όπως την μεγάλη διάρκεια παραμονής στις θέσεις στην πρώτη γραμμή, την πολυπλοκότητα των εισόδων και εξόδων, τον περίπλοκο ανεφοδιασμό υπό τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, την ποιότητα της εκπαίδευσης των στρατιωτικών, την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του απαραίτητου εξοπλισμού, το ηθικό και την επικοινωνία στην πρώτη γραμμή».
 
Είναι μια σπάνια, αν όχι και η πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ηγεσίας και στρατιωτών του απλού πεζικού, το οποίο αντιμετωπίζει και τις πιο εξαντλητικές και απειλητικές για την ζωή συνθήκες στην πρώτη γραμμή. 
 
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εισέρχεται στο πέμπτο έτος, το ανθρώπινο δυναμικό εξακολουθεί να αποτελεί το πιο πιεστικό ζήτημα για το Κίεβο. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να είναι σε θέση να στρατολογεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες εθελοντικά, με μπόνους. Στην Ουκρανία γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχει κορυφωθεί η βίαιη επιστράτευση, κάτι που απασχολεί πολύ και την κοινωνία.
 
Καταγράφεται κατά συνέπεια έλλειψη ηθικού και μαχητικότητας μεταξύ των στρατευσίμων, αφού επιστρατεύονται με το ζόρι. Όμως και οι συνθήκες στο μέτωπο οδηγούν διαρκώς σε λιποταξίες. Αυτές μέσα στο 2025 έφθασαν τις 250.000, γράφουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ένας βασικός λόγος είναι και ότι πέρσι αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για ειρηνευτική συμφωνία και οι στρατιώτες ευλόγως δεν ήθελαν να είναι οι τελευταίοι νεκροί ενός πολέμου που λήγει. Αυτό δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε και ο πόλεμος συνεχίζεται με σχεδόν αμείωτη ένταση, όμως η ψευδαίσθηση ότι επίκειται η ειρηνευτική συμφωνία είναι σημαντικός παράγοντας για όποιον μάχεται στο μέτωπο και αντιμετωπίζει καθημερινά τον θάνατο. 
 
Τα στοιχεία για τις λιποταξίες 
 
Το 2022 και το 2023 οι λιποταξίες ήταν πολύ λιγότερες: Τον πρώτο χρόνο του πολέμου καταγράφηκαν μόνον 8.000 λιποταξίες και περίπου 10.000 εγκαταλείψεις μονάδας χωρίς άδεια, το 2023 καταγράφηκαν 16.000 λιποταξίες και 30.000 περιπτώσεις αυθαίρετης εγκατάλειψης μονάδας, το 2024 αναφέρονται 100.000 (αλλά χωρίς στοιχεία επίσημα) και 250.000 για το 2025, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι συνολικός μαζί με του 2024.
 
Δεν υπάρχουν εν τω μεταξύ στοιχεία για την ανυποταξία, δηλαδή πόσοι κρύβονται για να μην στρατευθούν και πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό για τον ίδιο λόγο. Πάνω από 200.000 νεαροί και νέοι άνδρες πάντως ζουν μόνον στην Γερμανία, αποφεύγοντας να γυρίσουν στην πατρίδα τους, όσο κρατάει ο πόλεμος. Άγνωστο πόσοι στρατεύσιμοι ζουν στην Πολωνία – πάντως πάρα πολλοί – και στη Βρετανία. 
 
Και στην Ρωσία υπάρχουν λιποτάκτες, αλλά το πρόβλημα εκεί δεν είναι τόσο οξύ. Σύμφωνα με δυτικά μέσα το 2024 καταγράφηκαν 10.308 λιποταξίες. Όμως έχουν βγει μόνον 684 καταδικαστικές αποφάσεις από ρωσικά δικαστήρια για λιποταξία και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι αριθμοί ευσταθούν ως προς την Ρωσία.
 
Στην Ουκρανία οι αριθμοί δημοσιεύθηκαν από την εισαγγελία. Στη σύσκεψη που έγινε για το πρόβλημα, εκτιμάται ότι οι στρατιώτες δεν αντέχουν το γεγονός ότι παραμένουν επί μεγάλα διαστήματα στο μέτωπο, καθώς υπάρχει πλέον μικρός αριθμός ενστόλων και δεν μπορούν να αναπληρωθούν τα κενά σκοτωμένων στρατιωτών, ή ενστόλων που κουράστηκαν. Πολλοί αναγκάζονται να περνούν μήνες ολόκληρους στο μέτωπο, καθώς είναι αδύνατες οι εναλλαγές. Η αντικατάστασή τους δεν οφείλεται αποκλειστικά την αριθμητική υστέρηση, αλλά και στο ότι οι ρωσικές δυνάμεις διακόπτουν τις γραμμές ανεφοδιασμού και μετακίνησης.
 
Ο Φεντόροφ θεωρεί ότι το πρόβλημα εν μέρει τουλάχιστον θα λυθεί καθορίζοντας συγκεκριμένες περιόδους υπηρεσίας και δίνοντας οικονομικά κίνητρα – όμως στην πράξη και τα δύο σκοντάφτουν σε ανυπέρβλητα εμπόδια, καθώς η Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς στρατιωτών, ή αποζημιώσεις συγγενών θανόντων στο πεδίο της μάχης, ο δε αριθμός εν δυνάμει στρατιωτών μειώνεται μέρα με τη μέρα. 
 
Μαρτυρία αντιρρησία συνείδησης 
 
Έκθεση του ΟΗΕ που αφιερώνει 20 σελίδες στη βία που ασκείται από τους Ρώσους και μια σελίδα στην αντίστοιχη που ασκείται από Ουκρανούς, αναφέρει για τους τελευταίους ότι βασανίζουν αντιρρησίες συνείδησης στο πλαίσιο της αναγκαστικής επιστράτευσης. Στο euronews που τηρεί φιλοευρωπαϊκή στάση, προ τριμήνου δημοσιεύθηκε η συνέντευξη ενός αντιρρησία συνείδησης, που φρόντισε να μεταναστεύσει στην Γερμανία, μόλις έγινε σαφές ότι επίκειται πόλεμος, το 2021. 
 
«Ο πόλεμος είναι περιττός. Το 75% ψήφισε τον Ζελένσκι στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές επειδή είχε πει ότι θα κάνει τα πάντα για να μην σκοτωθεί ούτε ένας στρατιώτης», λέει ο νεαρός αντιρρησίας που ζει στην Κολωνία. «Κι εγώ γι’ αυτό τον ψήφισα το 2019», λέει ο νεαρός, που τώρα το μόνο που θέλει είναι να πάρει τη γερμανική υπηκοότητα. 
 
Όταν έφυγε το 2021 από την πατρίδα του, η Ρωσία είχε ήδη προσαρτήσει την Κριμαία και στο Ντονμπάς εξελισσόταν εμφύλιος πόλεμος στην ουσία. Ουκρανοί στρατιώτες, αλλά και παραστρατιωτικοί, σκοτώνονταν εκεί, όπως και ρωσόφωνοι ή Ουκρανοί κομμουνιστές που ταυτίζονταν με τους ρωσόφωνους των περιφερειών αυτών, καθώς και αντιευρωπαϊστές Ουκρανοί που ήταν υπέρ των καλών σχέσεων με τη Ρωσία. Η υπόσχεση του Ζελένσκι για ειρήνη ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τη σαρωτική εκλογική νίκη του, αλλά…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.