21 Μαΐου 2025

Χάρτες του National Geographic του 1918-1919 προκάλεσε σύγχιση στους Τούρκους αποκαλύπτωντας την ιστορική αλήθεια.

Στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτικής προπαγάνδας Τούρκοι και Τ/κ αξιωματούχοι ισχυρίζονται κατά καιρούς πως η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ελληνική. Το αφήγημα αυτό, εκτός του ότι στερείται ιστορικής και αρχαιολογικής σοβαρότητας, δυστυχώς υιοθετείται και από κύκλους εντός της Ε/κ πλευράς που πέφτουν θύματα της τουρκικής προπαγάνδας και προωθούν την «κυπριακή εθνικότητα». Έχει όμως σημασία το πως ξένοι ταξιδιωτικοί-επιστημονικοί οργανισμοί έβλεπαν την Κύπρο στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν χάρτες του National Geographic του 1918-1919 όπου δείχνει χώρες της Ευρώπης με τις φυλές (races) που έχουν πλειοψηφία. 
 
Η Κύπρος εμφανίζεται ως εξολοκλήρου «Ελληνική» ενώ ελληνικός πληθυσμός είναι πλειοψηφικός στα παράλια της Μικράς Ασίας και στον Εύξεινο Πόντο. 
 
Τον πιο πάνω χάρτη ανέβασε και ο χρήστης Ηarry Τheocharous στο Χ, γεγονός που εξόργισε τους Τούρκους.
 
 
ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC TOY 1918, ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ….
 
Ας διαβάσουν πιο κάτω, για να εξοργισθούν περισσότερο και εμπεδώσουν(;) ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 34 ΑΙΩΝΕΣ...….
 
Επιμέλεια από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέα-ερευνητή Αντώνη Αντωνά.
 
ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ.
 
Αποσπάσματα με πρόσθετα σχόλια και ιστορικές πληροφορίες.
 
Στο πλαίσιο της ιστορικής-πολιτικής προπαγάνδας Τούρκοι και Τ/κ αξιωματούχοι ισχυρίζονται ψευδώς πως η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ελληνική. Το αφήγημα αυτό, εκτός του ότι στερείται ιστορικής και αρχαιολογικής σοβαρότητας, δυστυχώς υιοθετείται και από κύκλους εντός της Ε/κ πλευράς που πέφτουν θύματα της τουρκικής προπαγάνδας και προωθούν την «κυπριακή εθνικότητα». Έχει όμως σημασία το πως ξένοι ταξιδιωτικοί-επιστημονικοί οργανισμοί έβλεπαν την Κύπρο στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν χάρτες του National Geographic του 1918-1919 όπου δείχνει χώρες της Ευρώπης με τις φυλές (races) που έχουν πλειοψηφία. 
 
Η Κύπρος εμφανίζεται ως εξολοκλήρου «Ελληνική» ενώ ελληνικός πληθυσμός είναι πλειοψηφικός στα παράλια της Μικράς Ασίας και στον Εύξεινο Πόντο. 
Το δημοσίευμα αφορά χάρτες του 1918-1919. 
Εγώ θα πάω χιλιάδες χρόνια πίσω και ενδεικτικά και ολίγα θα καταχωρήσω περί Ελληνικής Κύπρου ανά τους αιώνες.
 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ.
 
Το μόνο έδαφος που σας ανήκει Τούρκοι καταπατητές Ελληνικών εδαφών, είναι εκεί, που ζούσαν πρωτόγονα και βάρβαρα οι νομάδες αγροίκοι πρόγονοι σας, στις στέπες της βαθύτερης Ανατολής … Σε καταπατημένα Ελληνικά εδάφη από γένεσης τους, ποτισμένα με ελληνικό αίμα, της Ελληνικής Μ. Ασίας και της Κύπρου, ζείτε σήμερα…
 
Και σε βάθος 100 μέτρων αν κάνετε αρχαιολογικές ανασκαφές μόνο αρχαία ένδοξα Ελληνικά μνημεία θα βρείτε και στην Ελληνική Κύπρο και στην Μικρά Ασία….!!! Τίποτα δεν σας ανήκει ….. Aυτή η γη είναι δική μας εδώ και αιώνες. Είναι η ιερή μας γη, αγίων και ηρώων… οι πατρογονικές μας εστίες …!!!
 
Όταν οι Ελληνες έκτιζαν Παρθενώνες, είχαν ιστορία, πολιτισμό, φιλοσοφία, δημοκρατία, εσείς σε αχυροκαλύβες, σπηλιές και σε … δέντρα … ζούσατε ….
 
«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντες, κοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν»
 
1ον. Το όνομα Κύπρος φέρεται να επικράτησε από τους Έλληνες από την εποχή του Ομήρου.
 
Όμως το ελληνικό όνομα Κύπρος απαντάται τόσο στην Ιλιάδα όσο και την Οδύσσεια. Κατά πρώτον απαντάται στο Λ 21 της Ιλιάδας μαζί με την Κινύρα παράδοση. Επίσης στην Οδύσσεια στους στίχους δ.83, θ 363, ρ 442, και 448. Στη δε Ιλιάδα στους στίχους Ε 330, 422, 458, 768 και 873. Επίσης το όνομα Κύπρις φέρεται ως επίθετο της θεάς Αφροδίτης. Επίσης το βασίλειο του ΚΙΤΙΟΥ είναι η αρχαιότερη Ελληνική πόλη. 
 
Αρχαιότερη επιγραφή που φέρει το όνομα Κύπρος ανάγεται στο 459 π.Χ.. Επίσης πολλά αρχαία προσωπικά ονόματα φέρονται συνδεδεμένα με το όνομα Κύπρος, όπως Αριστόκυπρος, Αριστοκύπρα, Θεμιστοκύπρα, Κυπραγόρας, Κυπρόθεμις, Κυπροκράνης, Ονασίκυπρος, Πασίκυπρος, Στασίκυπρος, Τιμόκυπρος, Φιλόκυπρος, Κύπρος κ.ά. 
Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Μία άποψη λέει πως το όνομα προέρχεται από τον βασιλιά Κύπρο του οποίου την κόρη Έννη νυμφεύτηκε ο Αχαιός Τεύκρος, γιος του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα, όταν και ήρθε εξόριστος μετά τον Τρωικό πόλεμο και ίδρυσε την πόλη Σαλαμίνα στην Κύπρο. 
 
Την εποχή του Χαλκού το νησί δέχτηκε δυο κύματα από Έλληνες μετανάστες. Οι έμποροι από τις Μυκήνες επισκέφτηκαν την Κύπρο γύρω στο 1.400 π.Χ. Το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα ήρθε στο νησί μετά την πτώση των Μυκηνών, το νησί εκείνη την περίοδο έδειξε στον μεγαλύτερο βαθμό τον Ελληνικό του χαρακτήρα. Η Κύπρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική μυθολογία θεωρείται η γενέτειρα της Αφροδίτης και του Άδωνη, από την Κύπρο κατάγονταν οι βασιλείς Κινύρας, Τεύκρος και Πυγμαλίων. 
 
Στις αρχές του 8ου αιώνα οι Φοίνικες ίδρυσαν τις πρώτες αποικίες στις νότιες ακτές του νησιού κοντά στις πόλεις Λάρνακα και Σαλαμίνα. Ο Αλέξανδρος ο Μέγας κατέκτησε την Κύπρο (333 π.Χ.), με την διαίρεση της αυτοκρατορίας του την Ελληνιστική περίοδος κυβερνήθηκε από την Δυναστεία των Πτολεμαίων. Ήδη ο Αλέξανδρος για την πολύτιμη βοήθεια που του παρεχώρησαν οι Ελληνες Κύπριοι βασιλείς, τους παρεχώρησε πλήρη αυτονομία. 
 
Στην Ελληνιστική περίοδο άνθισαν οι τέχνες και έχουμε μαρτυρίες σε αμφορείς και πλάκες με γραφές. Άνθισε, επίσης, και η αρχαία ελληνική θρησκεία προς τους 12 θεούς του Ολύμπου με ιερά σε όλο το νησί με μεγαλύτερο της Θεάς Αφροδίτης στην Πάφο (Κούκλια) πλησίον στο τόπο όπου γεννήθηκε (“Πέτρα του Ρωμιού” και “Λουτρά της Αφροδίτης”). Την ίδια περίοδο ο Κύπριος φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς ίδρυσε την περίφημη Σχολή των Στωικών στην Αθήνα.
 
2ον. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΔΕΛΦΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. 
 
Η Σαλαμίνα υπήρξε πρωτεύουσα της Κύπρου για χίλια περίπου χρόνια και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ιδρύθηκε από τον Τεύκρο, γιο του Τελαμώνα, βασιλιά του νησιού της Σαλαμίνας και αδελφού του Αίαντα, ο οποίος κατέφθασε στην Κύπρο μαζί με άλλους Έλληνες, με το τέλος του Τρωικού πολέμου. Στην «Ελένη» του Ευριπίδη, ο Τεύκρος εξηγεί, ότι τον διέταξε ο Απόλλωνας να μην επιστρέψει στα πάτριά του εδάφη, αλλά να πάει στο νησί της Κύπρου, αφού δεν είχε καταφέρει να προλάβει την αυτοκτονία του Αίαντα, ούτε κατάφερε να εκδικηθεί το θάνατό του.Η πόλη πήρε το όνομά της από τη Σαλαμίνα της Αττικής.
 
Στη σύγχρονη γλωσσολογία, θεωρείται πως το όνομα «Σαλαμίς» προέρχεται από τη ρίζα Σαλ- (άλας· δηλαδή αλμυρό νερό) και -άμις (δηλαδή στη μέση), έτσι Σαλαμίνα είναι (ο τόπος) εν μέσω θαλασσινού νερού. Την ιστορία της Σαλαμίνας κατά τη διάρκεια των πρώτων αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, αντικατοπτρίζει στις αφηγήσεις του ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος και πολύ αργότερα, ο Έλληνας ρήτορας Ισοκράτης. Η πόλη ήταν τότε η πρωτεύουσα του νησιού και οδήγησε τις άλλες κυπριακές πόλεις, στις προσπάθειές τους για την απελευθέρωσή τους από την περσική κυριαρχία. Ο σημαντικότερος ηγεμόνας του βασιλείου της Σαλαμίνας ήταν ο Ευαγόρας Α΄ (410-374 π.Χ.), ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ηγεμόνας όλου του νησιού, που με τους αγώνες του κέρδισε την ανεξαρτησία από την Περσία. Στη βασιλεία του Ευαγόρα η ελληνική τέχνη και ο πολιτισμός άνθισαν στην πόλη. Ένα μνημείο, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το τέλος των κλασικών χρόνων στη Σαλαμίνα, είναι ο τύμβος, που όταν ανασκάφτηκε αποκάλυψε το κενοτάφιο του Νικοκρέων, ο οποίος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Σαλαμίνας. Από τη μνημειώδη εξέδρα βρέθηκαν διάφορες πήλινες κεφαλές, ορισμένες από τις οποίες είναι πορτραίτα, ίσως των μελών της βασιλικής οικογένειας, που τιμήθηκαν μετά το τραγικό θάνατο τους στην πυρά. Πιστεύεται, ότι ο τάφος του Νικοκρέοντος βρίσκεται σε κάποιον από τους τύμβους, που δεν έχουν ανασκαφή ακόμα στην Έγκωμη. 
 
Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν ο Πτολεμαίος κατέλαβε την Κύπρο ο Νικοκρέων αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει το 311 π.Χ.. Στη θέση του ήρθε ο βασιλιάς Μενέλαος, ο οποίος ήταν αδελφός του Πτολεμαίου και ανέλαβε κυβερνήτης όλης της Κύπρου, κάνοντας την Σαλαμίνα πρωτεύουσα της. Η πόλη του 11ου αιώνα μ.χ. περιορίστηκε σε μικρή έκταση γύρω από το λιμάνι, αλλά σύντομα επεκτάθηκε προς τα δυτικά, για να καταλάβουν την περιοχή που σήμερα καλύπτεται από δάση. Το νεκροταφείο της Σαλαμίνας καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, από τα δυτικά όρια του δάσους, στην Ιερά Μονή του Αγίου Βαρνάβα προς τα δυτικά, προς τα βόρεια και το χωριό Άγιος Σέργιος και προς τα περίχωρα της Έγκωμης στα νότια.
 
3ον. Οι δέκα πόλεις-ΕΛΛΗΝΙΚΑ βασίλεια της Κύπρου ήσαν σύνολο δέκα κρατών τα οποία ευρίσκονταν επί του συγκεκριμένου νησιού στην διάρκεια της Αρχαιότητας, ενώ αναφέρονται εντός επιγραφής του Ασσύριου βασιλέα Εσαρχαδδώνος, η οποία χρονολογείται από το 673-672 π.Χ. Επρόκειτο για τα παρακάτω:
 
Πάφος (ελληνικό)
Σαλαμίνα (ελληνικό)
Σόλοι (ελληνικό)
Κούριο, (ελληνικό)
Χύτροι (ελληνικό)
Κίτιο (φοινικικό και αργότερα Ελληνικό) (Λάρνακα)
Αμαθούντα (ελληνικό-ετεοκυπριακό)
Ιδάλιον (ελληνικό) (πλησίον της πόλεως Δάλι)
Λήδρα (ελληνικό)
Ταμασσός (ελληνικό)
Κερύνεια (ελληνικό)
Λάπηθος (ελληνικό, ελληνικό-φοινικικό για σύντομη περίοδο)
Μάριο (ελληνικό)
 
4ον. Όλα σχεδόν τα τοπωνύμια στην Ελληνική Κύπρου, προέρχονται από τους ένδοξους Έλληνες προγόνους μας ιδρυτές.
 
Μερικά τοπωνύμια της Κύπρου, τα οποία βεβαιώνουν τις βαθιές ελληνικές αρχέγονες της ρίζες…..
 
1. Αθηαίνου, από τον πρώτο οικιστή Έλληνα Αθηνογένη.
2. Αστρομερίτης, από τον πρώτο οικιστή Έλληνα που καταγόταν από το Άστρος Πελοποννήσου ή και από όνομα Αφροδίτης που ονομαζόταν και Αστρά.
3. Άσσια,από τους πρώτους οικιστές που καταγόταν από το Άσσος Μ. Ασίας.
4. Αχερίτου, από όνομα θεάς Αφροδίτης που ονομαζόταν και Ασιερά, Αστάρτη.
5. Βρομολαξιά ή σημερινή Δρομολαξιά, από το Βρόμιον ( Βρομολαξιά), επίθετο του Βάκχου. Αρχαίος οικισμός βρέθηκε περί τα 2 χλμ. από το χωριό, που χρονολογείται από το 1400 π.Χ. Αρχαία αγγεία απεικονίζουν τον Βάκχο Βρόμιον.
6. Δερύνεια, από οικιστές που ήρθαν από την πόλη του Νέστωρα, Γερύνεια
7. Ιδάλιον, από χρησμό του Μαντείου των Δελφών που δώθηκε σε έλληνες οικιστές με αρχηγό τον Χαλκάνορα να βρουν στη Κύπρο το μέρος όπου ο ήλιος ανατέλλει φωτεινός. Φτάνοντας στη περιοχή όλοι φώναξαν για τον ήλιο του Ιδαλίου… «Ίδον Άλιον», είδα τον λαμπερό ήλιο.
8. Καραβάς, από οικιστή ναυπηγό που ναυπηγούσε τέλειες πολεμικές τριήρεις. Οι πολεμικές τριήρεις της Κύπρου, ήταν ξακουστές και χρησιμοποιήθηκαν και στην εκστρατεία του Μ. Αλέξανδρου σε όλες τις ναυμαχίες και ειδικά στην Ινδία.
9. *Καρπάσι, από την αρχαία λέξη Κάρπασος, λεπτό λινάρι, που παραγόταν στη περιοχή. Από αγνό Καρπασίτικο βαμβάκι, που το χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι σαν φυτίλι, για την άσβεστο φλόγα της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα.
10. Μόρφου, από εποίκους Λάκωνες, που έκτισαν περικαλλή ναό της θεάς Αφροδίτης, η οποία έφερε και όνομα Θεά – Μορφώ (Όμορφη). Αρχικά λεγόταν Θεομόρφου και μετά παρέμεινε το Μόρφου.
11. Λήδρα, η σημερινή Λευκωσία, από την αρχαία Ελληνική πόλη Λέδρες. (Λευκωσία, από τον πρίγκηπα Λεύκιο γιο του έλληνα βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Α΄, ο οποίος την ανοικοδόμησε και ανακαίνησε.)
12. Λάρνακα – Κίτιον, από τις αρχαίες ελληνικές νεκροπόλεις όπου οι νεκροί θάβονταν σε μαρμάρινες λάρνακες σαρκοφάγους.
Κίτιον. Αρχαία Μυκηναϊκή πόλη, βασίλειο της Κύπρου. Η πόλη αναφέρεται από τον 12ο αιώνα π.Χ. σε Αιγυπτιακές γραφές και στην Αγία Γραφή. Μετά τον Τρωικό πόλεμο το Κίτιον εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικός κέντρο του Ελληνισμού. Κατά τον Ιώσηππο (Ιωσήππου Εβραϊκά αρχ. Α. 7.), η πόλη ιδρύθηκε μετά τον κατακλυσμό του Νώε και δόθηκε από τον Νώε στον Χετίμ ή Κιτίμ γιο του Ιαυάν, ο οποίος, κατά την παράδοση ήταν Έλληνας. Είναι η πρώτη πόλη, που ιδρύθηκε στον Ελληνικό χώρο και η αρχαιότερη. Αναφέρεται 28 φορές στην Παλαιά Διαθήκη. 
13. Πάφος. Από τον γιο του Κίνυρα του ιδρυτή της πόλης Πάφου.
14. Κερύνεια, από Αχαιούς που ήλθαν από τη αρχαιότατη πόλη Κυρηνεία της Αχαϊας από το 1300 π.Χ. Ιδρυτές οι Αχαιοί Κηφέας και Πράξανδρος θρυλικοί ήρωες του Τρωικού Πολέμου. Κ.λ.π.   
 
5ον.Περί κατεχόμενης Ελληνικής Καρπασίας, γης ήρωων και αγίων …. 
 
Απόσπασμα.
 
Αρχαία Ελληνική πόλη της Κύπρου που βρισκόταν στη χερσόνησο της Καρπασίας. Την ύπαρξή της αναφέρουν αρχαίες γραπτές πηγές. 
 
Ο Στράβων, στη γεωγραφική περιγραφή της Κύπρου που δίνει, γράφει και τούτα: ...Εἶτ' Ἀχαιῶν ἀκτή, ὅπου Τεῦκρος προσωρμίσθη πρῶτον ὁ κτίσας Σαλαμῖνα τήν ἐν Κύπρῳ, ἐκβληθείς, ὥς φασιν, ὑπό τοῦ πατρός Τελαμῶνος· εἶτα Καρπασία πόλις λιμένα ἔχουσα, κεῖται δέ κατά τήν ἂκραν τήν Σαρπηδόνα... 
 
Την πόλη αναφέρει επίσης ο γεωγράφος Σκύλαξ στο έργο του Περίπλους, όπου γράφει: ...Κατά δέ Κιλικίαν ἐστί νῆσος Κύπρος καί πόλεις ἐν αὐτῇ αἵδε· Σαλαμίς ...Καρπάσεια, Κερύνεια, Λήπηθις ...Σόλοι ...Μάριον... Ἀμαθοῦς... καί ἂλλαι ἐν μεσογείᾳ... 
 
Την πόλη Καρπασίαν αναφέρει και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, ενώ ως Καρπάσειαν την αναφέρει ο Σταδιασμός, έργο ανώνυμου γεωγράφου, όπου γράφει: ...Ἀπό τῆς ἄκρας τῆς Σαρπηδονίας, ἔγγιστα κειμένης πρός τήν Κύπρον, εἰς πόλιν Καρπάσειαν οὐριώτατα στάδιοι υ' (=400 στάδια, 73.700 μέτρα). Στο ίδιο σύγγραμμα αναφέρεται ότι η απόσταση από τη Λάπηθο μέχρι την Καρπάσειαν είναι 550 στάδια (101,2 χιλιόμετρα), κι ότι η πόλη ἔχει λιμένα μικροῖς πλοίοις· χειμάζει βορέου [πλήττεται από φουρτούνες του βοριά]. 
 
Εξάλλου στην Ἐπιτομή από τα Ἐθνικά του Στέφανου Βυζάντιου, στη λέξη Καρπασία, αναφέρεται: Πόλις Κύπρου ἣν Πυγμαλίων ἔκτισεν... Δίνονται δε και άλλες πληροφορίες: ότι μερικοί αρχαίοι συγγραφείς την ονόμαζαν και Κάρπαθον ή και Καρβασίαν, ενώ γραφόταν και ως Καρπάσεια. 
 
Την Καρπασία αναφέρουν επίσης ο Πλίνιος, ο Ιεροκλής στο έργο του Συνέκδημος, καθώς και ο Γεώργιος ο Κύπριος, ενώ η πόλη απαντάται και σε άλλες πηγές. 
 
Όπως αναφέρεται στις πηγές (Ελλάνικος, Στ. Βυζάντιος) η πόλη Καρπασία ιδρύθηκε από τον μυθικό Πυγμαλίωνα*, πενθερό του Κινύρα, που φέρεται και ως πατέρας του Άδωνι ή ως βασιλιάς της Τύρου, ή ως βασιλιάς της Κύπρου, ή ως Φοίνικας. Ωστόσο, παρά το ότι μια πηγή (ο ψευδο - Σκύλαξ) αναφέρει την Καρπασία ως πόλη των Φοινίκων (= υπό την κυριαρχία των Φοινίκων), εντούτοις η ελληνικότητα της πόλης αυτής και της ευρύτερης περιοχής της είναι αποδεδειγμένη. Δεν έχει βρεθεί καμιά φοινικική επιγραφή εκεί· αντίθετα έχουν βρεθεί αρκετές ελληνικές επιγραφές με ελληνικά ονόματα (όπως Ονασίκυπρος, Φιλότιμος, Μενοκράτης, Φιλόδαμος, Ονάσιλος κ.α.). 
 
6ον. Οι Αρχαίοι Έλληνες ήρθαν στην Κύπρο σε διαδοχικά μαζικά κύματα γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ. ως έμποροι, διωγμένοι μετά τον Τρωικό Πόλεμο ή και στο πλαίσιο αποικισμού και εκπολίτισαν το νησί ειρηνικά και σταδιακά, καθώς δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία για βίαιη επέλαση τους. Ο εκπολιτισμός τους επικράτησε στους γηγενείς Έλληνες στην καταγωγή Κυπρίους επηρέασε θετικά τον γηγενή πληθυσμό, που ηθελημένα τον αποδέχτηκε και από τότε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.  
 
Το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι των της παιδεύσεως της ημετέρας ή των της κοινής φύσεως μετέχοντας.  
 
Το Ελληνικόν, εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον, και θεών ιδρύματά τε κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα.
Ηρόδοτος, 480-420 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστοριογράφος
 
Τέλος ανακεφαλαιώνω καταχωρώντας αποσπάσματα από επιστημονική ιστορική έρευνα του KAPOUTI HELLENIC ON LINE Πηγή Περικλή Δεληγιάννη, με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια .... 
 
Οι πρώτοι Ελληνες εγκαθίστανται στην Κύπρο κατά τον 14ο αιώνα πΧ, αρχικά σε μικρούς αριθμούς ως Μυκηναίοι έμποροι και τεχνίτες. Η επίδραση τους γίνεται αμέσως αισθητή και η εγκατάσταση τους συνεχίζεται και τον επόμενο αιώνα. Η μαζική εγκατάσταση τους με τη μορφή αποικισμού πλέον, αρχίζει περί τον ύστερο 13ο αιώνα, όταν παρά την άλωση της Τροίας (μέσα του ίδιου αιώνα) ο Μυκηναϊκός Κόσμος άρχισε να καταρρέει και οι κάτοικοι του άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Η έλευση Ελλήνων εποίκων συνεχίζεται και γνωρίζει πάλι ένα μέγιστο περί τα μέσα του 12ου αιώνα π.Χ., πιθανώς λόγω των πρώτων διεισδύσεων των Δυτικών Ελλήνων στην ηπειρωτική χώρα (Δωριέων, Αιτωλών κ.α.).
 
Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες ή ενδείξεις για τη φυλετική προέλευση των Ελλήνων αποίκων στην Κύπρο. Οι Αχαιοί φαίνεται ότι είχαν τον ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον αποικισμό, όμως η μεταγενέστερη κυπριακή διάλεκτος, οι μύθοι και οι παραδόσεις, κάποια τοπωνύμια και άλλα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άποικοι ήταν Αρκάδες και ειδικά όχι από την καθαυτό Αρκαδία αλλά από τις «εξωτερικές» επαρχίες της Πελοποννήσου.
 
Ο ιστορικός-φιλόλογος Μ. Σακελλαρίου έδειξε ότι κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. οι Αρκάδες εκτός από τη χώρα την οποία κατοικούσαν κατά την Κλασσική περίοδο, επιπρόσθετα κατοικούσαν μεγάλα τμήματα της Αργολίδας, Λακωνίας, Τριφυλίας, Μεσσηνίας και Πισάτιδας. Κατά την κατάρρευση του Μυκηναϊκού Κόσμου, η μαζική εγκατάλειψη και ερήμωση οικισμών ειδικά από αυτές τις περιοχές, η βέβαιη εγκατάσταση πολυαρίθμων Πελοποννησίων Μυκηναίων αποίκων στην Κύπρο, και η μεταγενέστερη προφανής ομοιότητα της Κυπριακής και της Αρκαδικής διαλέκτου, υποδεικνύει το προαναφερόμενο συμπέρασμα, ότι η Κύπρος αποικίστηκε σε μεγάλο βαθμό από Αρκάδες της «εξωτερικής» Πελοποννήσου. Διευκρινίζω ότι δεν υποστηρίζω την άποψη ότι οι Αχαιοί ήταν οι φορείς της αρκαδικής διαλέκτου στην Κύπρο: θεωρώ ότι οι Αχαιοί και οι Αρκάδες ήταν δύο σαφώς διαχωρισμένα φύλα με ιδιαίτερες διαλέκτους. Πιστεύω ότι η αρκαδική διάλεκτος επικράτησε στην Κύπρο σε βάρος της αχαϊκής, λόγω του αριθμού ή και της μεταγενέστερης επιρροής των Αρκάδων αποίκων.
 
Στη σημερινή επιστημονική γενεαλογία των αρχαίων ελληνικών διαλέκτων, η Κυπριακή και η Αρκαδική (και σύμφωνα με μία άποψη και η Παμφυλιακή της Μικράς Ασίας) συνιστούν ιδιαίτερη ομάδα, την Αρκαδοκυπριακή.
 
Το χαρακτηριστικότερο αχαϊκό (αιολικό) τοπωνύμιο στο νησί είναι η κορυφή του Ολύμπου στο όρος Τρόοδος, ένα μάλλον τυπικό αιολικό τοπωνύμιο (Ολυμπος, Ολυμπία, Ολυμπος Μ. Ασίας). Το χαρακτηριστικότερο αρκαδικό τοπωνύμιο είναι μάλλον το ίδιο το όνομα του νησιού κατά την Υστερη Χαλκοκρατία: η δημοφιλής ονομασία Αλασία (Alashiya) του νησιού, με την οποία ήταν γνωστή στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού. Θεωρείται ότι φορείς του ήταν Αρκάδες από την Πισάτιδα (η πελοποννησιακή περιοχή περί την Πίσα και την Ολυμπία) όπου υφίστατο το ομηρικό τοπωνύμιο ‘Αλήσιον’ (Αλάσιον σε αιολική απόδοση) το οποίο σχετίζεται με την ονομασία ‘Αλασία’.
 
Δεν θα κάνω κάποια εκτενή αναφορά στις παραδόσεις και μύθους οι οποίοι επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Αχαιών και Αρκάδων: επιγραμματικά αναφέρω ότι ο Αχαιός Τεύκρος αναφέρεται ως ιδρυτής της Σαλαμίνας, οι Αρκάδες ήταν οι ιδρυτές της Πάφου (Αγαπηνωρ) και της Κυρήνειας (Κερύνειας) (Κηφεύς, ο οποίος παρότι ενίοτε θεωρείται Αχαιός, ήταν Αρκάς ήρωας), το Κούριο ήταν αποικία των Αργείων (Αχαιών) ενώ άλλοι Αχαιοί αναφέρονται ως ιδρυτές του Ιδαλιου. Αλλοι Αρκάδες εντοπίζονται στην Εγκωμη, την παλαιά προελληνική πόλη του νησιού η οποία καταστράφηκε από τις επιδρομές των Λαών της Θάλασσας κατά τον ύστερο 13ου αιώνα. Φαίνεται πως οι Αρκάδες άποικοι εγκαταστάθηκαν μεταξύ των επιζώντων Ετεοκυπρίων ενισχύοντας τους πληθυσμιακά και τελικά αφομοιώνοντας τους. Αργότερα ο περιορισμένος πληθυσμός της Εγκωμης εγκαταστάθηκε στη γειτονικη νέα πόλη Σαλαμίνα (μάλλον τον 11ο αιώνα πΧ).
 
Ανιχνεύεται η παρουσία και άλλων ελληνικών φύλων στο νησί όπως πχ Λαπιθών, Ιώνων, Αττικών, Μινύων και άλλων. Λαπιθες της Λακωνίας ήταν πιθανώς οι ιδρυτές της πόλης Λαπήθου όπως υποδεικνύει το όνομα της και η παράδοση για την καταγωγή των Λακώνων ιδρυτών της από την περιοχή του όρους Λαπηθη. Η ομωνυμία της Σαλαμίνας της Κύπρου με τη Σαλαμίνα του Σαρωνικού δεν σημαίνει την παρουσία Ιώνων στην πρώτη όπως θεωρείται ενίοτε, επειδή η δεύτερη κατά τη μυκηναϊκή περίοδο και αργότερα κατοικείτο από Αχαιούς. Οι Ιωνες της Κύπρου συνδέονται μάλλον με την πόλη των Σολων αλλά και με την Κυρήνεια η οποία φέρει το όνομα μιας πόλης της Αιγιαλείας (μετέπειτα Αχαϊας) η οποία τότε δεν κατοικείτο από Αχαιούς αλλά από Ιωνες. Ειδαμε ότι σύμφωνα με τους μύθους, η πόλη ιδρύθηκε από τους Αρκάδες του Κηφέα οι οποίοι μάλλον συνεργάσθηκαν με τους Ιωνες της Αιγιαλείας.
 
Η παρουσία Αττικών και Λαπιθών στην Κυπρο πιθανώς υποδηλώνεται από τον μύθο του Θησέα ο οποίος αναφέρει τη στάθμευση της αθηναϊκής αποστολής μετά τον φόνο του Μινώταυρου στην Κύπρο το οποίο είναι εντελώς ασύμβατο γεωγραφικά και εξηγείται μόνο ως αποικιστική επιχείρηση. Αττικοί εντοπίζονται και στους Χυτρους αν βασισθούμε σε έναν μύθο για την ίδρυση της πόλης από Αθηναίους. Αλλοι Αττικοί, Κρήτες και Λαπίθες (λόγω της αναφοράς του ήρωα Φαλήρου) εγκαταστάθηκαν στην πολη Αιπεια αν βασισθούμε πάλι στους ιδρυτικούς μύθους της πόλης. Η Αιπεια δεν επιβίωσε έως την αρχαϊκή εποχή τουλάχιστον ως πόλη-κράτος και φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της μετακινήθηκε στη νέα πόλη Σόλοι την οποία ίδρυσε ένας βασιλιάς της πρώτης σύμφωνα με την παράδοση.
 
Τα προαναφερόμενα φύλα ανήκαν στην Ανατολική (ή Νότια) και την Αιολική ελληνική ομάδα. Αντίθετα δεν ανιχνεύεται κάποια εγκατάσταση Δωριέων και γενικά Ελλήνων της Δυτικής ομάδας. Για αυτόν τον λόγο και λόγω της επιμονής του μυκηναϊκής προέλευσης πληθυσμού της στον παλαιό μυκηναϊκό πολιτισμό για αρκετούς αιώνες μετά την πτώση του στο Αιγαίο, κατά την άποψη μου η Κύπρος έμοιαζε με μικρογραφία της προ-δωρικής Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεταγενέστεροι Ασσυρο-Βαβυλώνιοι και ίσως όλοι οι Σημίτες της εποχής τους αποκαλούσαν την Κύπρο και την παράκτια Κιλικία με την κοινή ονομασία «Ιαδνανά, Δανανά ή Αδνανά», το οποίο σημαίνει σύμφωνα με την άποψη ξένων ερευνητών τη «χώρα των Δαναών» δηλαδή «χώρα των Ελλήνων». Οι Δαναοί δεν υπήρχαν πλέον από αρκετούς αιώνες ως ανεξάρτητο φύλο και το όνομα τους σήμαινε πλέον τους Αχαιούς οι οποίοι τους απορρόφησαν, και κατ’ επέκταση όλους τους Ελληνες στους οποίους οι Αχαιοί είχαν κυριαρχήσει (είναι ακριβώς το όνομα που χρησιμοποιεί ο Ομηρος στα έπη του για αυτές τις ομάδες). Οι Ασσυρο-Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν για την Κύπρο αυτήν τη παλαιά μετα-μυκηναϊκή ονομασία την οποία προφανώς παρέλαβαν από τους ίδιους τους Κυπρίους επειδή πρόκειται για μη-σημιτική ονομασία. Μάλλον οι ίδιοι οι αρχαϊκοί Κύπριοι αποκαλούσαν το νησί τους «χώρα των Δαναών» μεταξύ άλλων και ως ακούσια υπενθύμιση ότι αποτελούσε την τελευταία «κιβωτό» του μυκηναϊκού κόσμου.
 
Ο όρος «Ιαδνανά, Δανανά ή Αδνανά» φαίνεται ότι αφορούσε και τη γειτονική παράκτια Κιλικία, ιδίως την Πεδιάδα. Αυτό είναι κατανοητό επειδή αυτή η περιοχή κατέστη πεδίο πυκνής μυκηναϊκής ελληνικής εγκατάστασης τους αιώνες που αποικίστηκε και η Κύπρος. Κατά την Κλασική περίοδο η Πεδιάδα Κιλικία (ανατολική πεδινή χώρα) ήταν σχεδόν εξελληνισμένη. Οι πόλεις της ήταν είτε εξελληνισμένοι ιθαγενείς οικισμοί (Ταρσός, Άδανα, Μαγαρσός, Καστάβαλα, Οινίανδος κ.ά.), είτε αποικίες Αχαιών (Σόλοι, Μαλλός, Μόψου Εστία, Μυρίανδρος, Αγχιάλη, Ποσίδειον Συρίας κ.ά.).
 
Αυτά τα ολίγα μόνο, που αποδεικνύουν ότι η Κύπρος ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΗ εδώ και 34 αιώνες. Υπάρχουν και άλλα μύρια, που έπρεπε τόσον οι Τούρκοι, όσον και κάποιοι "Ανθέλληνες" να γνωρίζουν, για να πάψουν επί τέλους να ισχυρίζονται ότι η Κύπρος δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Τα ιστορικά γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Κύπρος με άρρηκτο ομφάλιο λώρο είναι συνδεδεμένη με την μητέρα πατρίδα ΕΛΛΑΔΑ.
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΑ.



Share

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΩΣ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΌΤΙ KATA THN ΕΙΣΒΟΛΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΕΧΘΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟ 1974 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SUN (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ) ΕΓΡΑΨΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ..."BARBARIANS". THE SUN SAYS SHAME ON THEM, TOY TOTE ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ SUN IAAIN WALHER.
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ …. SUN REPORTER IAAIN WALΗER SENDS A SHOCK REPORT FROM CYPRUS ON THE TURKISH INVASION.
Μ.Ρ. ΑΠΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Απίθανη αποστομωτική απάντηση προς βαρβάρους Τούρκους (αλλά και κάποιους αντικύπριους) περί Ελληνικής Κύπρου. Η ομάδα εργασίας και έρευνας χρήζει πατριωτικών συγχαρητηρίων και το ότι επί τέλους διαμόρφωσαν συμπυκνωμένα σχόλια σε άρθρο λαιμητόμο ΜΠΡΑΒΟ τους, διότι αποδεικνύουν ότι οι ΕΛΛΗΝΕΣ της Κύπρου αγωνίζονται για την πολύπαθη τους πατρίδα να παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ και δεν τα βάζουν κάτω ...... Εύγε και στο KOUKFAMILY για την Εθνική προβολή του κειμένου, που τιμά Ελληνισμό και την Κύπρο μας την Ελληνική.
Οι παραχαράκτες ένθεν κακείθεν, της ένδοξης ιστορίας του νησιού πρέπει επί τέλους να σωπάσουν για να μην χρησιμοποιήσω άλλη βαριά λέξη .....
Ντίνα

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Το κείμενο τα είπε όλα και βγήκε το συμπέρασμα πέραν πάσης αμφιβολίας "Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!!"
Πόλα.

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ.
ΟΙ ΑΣΠΟΝΔΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ!!!!!!!......ΕΜΑΘΑ ...ΑΚΟΥΣΑ .....ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ , ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΙΩΝΩΝ ΤΑ ΒΟΪΔΟΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ Ή ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ , ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΑΝ ΜΑΛΛΟΝ.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ;;;
ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΩΣΣΑ !!!
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΥΠΡΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Αναδημοσίευση Τ.Α. από κατεχόμενη Αγία Μεσσαορία γη Αγίων και ηρώων.

Καρτερούμεν μέραν νύχταν* – Δημήτρης Λυπέρτης

να φυσήσ’ ένας αέρας από την μάνα Ελλάδα

‘στουν τον τόπον πόν’ καμένος τζι’εν θωρεί ποττέ δροσιάν,

για να φέξει καρτερούμεν το φως τζείνης της ημέρας

ποννά φέρει στον καθέναν τζαι χαράν τζαι ποσπασιάν.



Την Μανούλλαν μας για πάντα μιτσιοί μιάλοι καρτερούμεν

για να μας σφιχταγκαλιάσει τζαι να νεκραναστηθούμεν.



Η ζωή μας έν’ για τζείνην τζαι ζωή μας τζείνη ένι

τζαι πως τρώμεν δίχα τζείνης τζι είμαστιν βασταεροί

έν γιατί με τ’ όνομάν της είμαστιν ποσκολισμένοι

πον το βκάλλουν που τον νουν μας μήτε χρόνια, με τζαιροί·

ξυπνητοί τζαι τζοιμισμένοι έν’ για τζείνην η καρκιά μας

που διπλοφακκά για νά ’ρτει τζαι να μείνει δα κοντά μας.



Τα λαμπρά μας ούλλον τζι άφτουν τζι οι καμοί μας εν σιούσιν,

έν’ συμπούρκισμαν φουρτούνας των τζυμμάτων του γιαλού

έτσ’ οι λας έν’ που παθθαίννουν όντας ξένοι τζυβερνούσιν·

έχουν μέσα τους φουρτούναν τζι αν τους έχουν προς καλού

τζι όσον τούτοι τζι αν κραδκιούνται που την Μάναν χωρισμένοι,

η αγάπη τους περίτου γίνεται δρακοντεμένη.



Πκοιος αντέκοψεν ποττέ του τον αέραν γιά το τζύμμαν

τζι έκαμέν το για ν’ αλλάξει φυσικόν τζαι να σταθεί;

Ομπροστά στον Πλάστην ούλλοι εν είμαστιν παρά φτύμμαν,

έν’ αβόλετον ο νόμος ο δικός του να χαθεί

τζαι για τούτον μιτσιοί μιάλοι για την Μάναν λαχταρούσιν

έν’ η γέννα, έν’ το γάλα, έν’ τα χνώτα που τραβούσιν.



Είντα γάλαν ήταν τότες τζείντο γάλαν που βυζάσαν

ας αμπλέψουν να το δούσιν· είμαστιν ούλλοι εμείς.

Αν περνούσιν μαύρα χρόνια σγιαν τζαι τζείνα που περάσαν

’πό μας ένας έν τζαι βκαίννει που την στράταν της τιμής

μήτ’ επλάστηκεν ποττέ του, τζι αν πλαστεί τζι *αννοίξει στόμαν,

νεκρόν εννά τον ξεράσει τζαι του τάφου του το χώμαν.

*Δηλαδή, αν κάποιος τυχόν ανοίξει στόμα και πει ότι η Κύπρος δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ, νεκρό εννά τον ξεράσει και του τάφου του το χώμα.
Τ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί η μισή Κύπρος τουρκοποιήθηκε; Ο Κώστας Μόντης συμβολικά γράφει την απάντηση.

Προς Τούρκους εισβολείς

Κι αυτή η σελήνη η ματωμένη και μισή
που μας την κουβαλήσατε!
Αλήθεια πέστε μου, μετρήσατε
πόσοι άλλοι πέρασαν απ΄ το νησί
πριν από εσάς πανίσχυροι κ’ επιφανείς
κι ούτε για δείγμα καν δεν έμεινε κανείς

Ο Κώστας Μόντης απευθύνεται στους εισβολείς και τους θυμίζει ότι πολλοί πιο ισχυροί πέρασαν από το νησί και δεν έμεινε ούτε δείγμα από αυτούς… δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν δικαιώθηκε στις προβλέψεις του για τον νεόκοπο εισβολέα.

Σε ένα άλλο ποίημα γράφει:

Θάλασσα που τους έφερες
πάρ’ τους και γύρνα πίσω
κι όσο και να σε μίσησα
θα σε ξαναγαπήσω

Δεν τους έφερε βέβαια η θάλασσα, αλλά ελληνικά χέρια με τις αστοχίες τους και τις παραλείψεις τους.

Σε άλλο ποίημα του επανέρχεται στη θάλασσα και πονάει που η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας τους έφερε, όσο και αν αυτό «πονάει»…

Είναι δύσκολο να πιστέψω

πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας,

είναι δύσκολο να πιστέψω

πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας

Αλλά πιο πολύ πονά η στάση της Ελλάδας που δεν βοήθησε, δεν «μπόρεσε», δεν ήθελε, αυτό ‘ναι πονά και ματώνει τον ποιητή. Πονάνε τα τόσα ψέματα, η αδιαφορία

η Ελλάδα δεν ήρθε,
γιατί ήταν ψεύτικο το μήνυμα,
ψέμα η Ελληνική μεραρχία στην Πάφο,
γιατί μας είπαν ψέμα οι ουρανοί και ψέμα οι θάλασσες
και ψέμα τα χελιδόνια και ψέμα η καρδιά
και ψέμα οι Ιστορίες μας,
ψέμα, όλα ψέμα.
Είχε λέει, άλλη δουλειά η Ελλάδα,
κάτι πανηγυρισμούς,
κ ήμαστε και μακριά και δεν μπορούσε, λέει,
λυπόταν, δεν το περίμενε,
ειλικρινά λυπόταν,
ειλικρινά λυπόταν πάρα πολύ.

Κ’ η Ελλάδα τελευταίος θάμνος στον κρεμνό
να τον αρπάζει η λευτεριά να κρατιέται...

ΝΑ ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟ 1974..... ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ….
Αναδημοσίευση από Π.Β. ΕΛΛΗΝΙΔΑ Μικρασιάτισσα και πρόσφυγα από Ελληνική Αμμόχωστο …...


Ανώνυμος είπε...

Η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ήταν μια φυσική πορεία της ελληνικής νήσου Κύπρου και ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε οφείλεται, πρώτον, στο γεγονός ότι ξένες δυνάμεις δύσης και ανατολής, για τα δικά των συμφέροντα, δεν την ευνόησαν και την πολέμησαν και, δεύτερον, γιατί βρήκαν εύφορο έδαφος και στην ίδια την Κύπρο (και Ελλάδα). Με ηγέτες αδύνατους και άσχετους με την πολιτική και ειδικά των μεγάλων δυνάμεων, που δέχθηκαν να καθοδηγούνται από τα ξένα συμφέροντα για δικά των μεγαλεία και κομματικά συμφέροντα κατά περίπτωση.
Φ.Α.

Ανώνυμος είπε...

Οσο υπαρχουν Ελληνες στη Κυπρο μας που αγωνιζονται για να παραμεινει Ελληνικη ναι συντομα θα ειναι.... και Ελληνικη και ελευθερη.
Ευγε παιδες Ελληνων.
Κωνσταντινα

Ανώνυμος είπε...

ϊδετε χάρτες..... ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ κ.ά., όπου η Κύπρος ως αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού συμπεριλαμβάνεται ως ΕΛΛΗΝΙΚΟ νησί!
Μ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Αποσπάσματα πατριωτικών άρθρων.
Οι Κύπριοι είναι Έλληνες όσο Έλληνες είναι οι Κρητικοί, οι Μακεδόνες, οι Πόντιοι, οι Βορειοηπειρώτες, οι Μικρασιάτες, οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας.

Όπως π.χ. η Κρήτη, έτσι και η Κύπρος εξελληνίστηκε πριν χιλιάδες χρόνια, αποτέλεσε κομμάτι του ελληνικού κόσμου και συνέβαλε στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ταυτότητας.

Ο μέσος Κύπριος έχει 8 Ελληνορθόδοξους προ-παππούδες. Λαός βαθύτατα ελληνικός, που έχυσε ποταμούς αίματος για να διατηρήσει την ταυτότητα του, πολέμησε σε όλους τους αγώνες του έθνους από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και πάλεψε όσο κανείς να ενσωματωθεί στο νέο ελληνικό κράτος του 1830 για να ζήσει με τους ομοεθνείς του.οι γενετικές μελέτες, αν και δεν καθορίζουν τίποτε, δείχνουν ότι ο πιο κοντινός γενετικά πληθυσμός με τους Κυπρίους είναι οι Κρητικοί και οι Δωδεκανήσιοι. Ο κυπριακός ελληνισμός, με τις ιδιαιτερότητες του έχει το δικό του γενετικό προφίλ, κατα βάσην μικρασιατικής Ελληνικής προέλευσης, το οποίο φυσικά διαφέρει από το σημερινό ελλαδικό, το οποίο υπέστη άλλες προσμίξεις. Σύμφωνα με μελέτες που συγκρίνουν το σημερινό γενετικό υλικό των Ελλήνων με αρχαίους σκελετούς, οι Κύπριοι έχουν μεγαλύτερη συγγένεια με τους Έλληνες του νοτιοανατολικού Αιγαίου απ’ ότι ένας Βορειοελλαδίτης.
Κάποιοι ραγιάδες μετά το 1974, λόγω ηττοπάθειας, αποφάσισαν να πλήξουν την ελληνική μας ταυτότητα πολεμώντας κάθε τι ελληνικό, θεωρώντας οι αφελείς ότι έτσι θα τα βρούμε με την Τουρκία. Νομίζουν ότι πρόκειται περί δικοινοτικού προβλήματος ή ότι το θέμα είναι η εθνικότητα των λαών, δεν αντιλάμβανονται ότι η Τουρκία βρίσκεται εδώ για γεωπολιτικούς λόγους συμφερόντων και ότι δεν θα φύγει ποτέ εάν δεν αποκτήσουμε ως έθνος την ισχύ να προκαλέσουμε κόστος στην κατοχή.

Νομίζουν ότι θα μας μετατρέψουν σε νεοκύπριους για να αποδεχτούμε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών τύπου ΑΝΑΝ, η οποία είναι μη λειτουργική, μη βιώσιμη, ρατσιστική, διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και την καθιστά τουρκικό προτεκτοράτο. Που να ήξεραν ότι ο Κύπριος ΔΕΝ πρόκειται να λυγίσει.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, το μαρτυρούν ο πολιτισμός, η γλώσσα, η πίστη, όλα τα τα έθιμα και η μουσική μας, οι στολές, οι αγώνες, οι ήρωες, η ταυτότητα και η συνείδηση μας. 900 χρόνια απο τότε που βγήκαμε εκτός Βυζαντίου λόγω Ριχάρδου και ΑΚΟΜΑ κάτω από κάθε κυπριακή πέτρα αναβλύζει Ελλάδα.
Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Κύπρο. Και όταν λέμε Ελλάδα εννοούμε την Μεγάλη, που ξεπερνά τα σύνορα του ελλαδικού κράτους που προδίδει τους Έλληνες, Ελλαδίτες και Κυπρίους.
Δεν νοείται Κύπρος χωρίς ελληνισμό. Δεν υπάρχει τίποτε κυπριακό που να μην είναι ελληνικό.
Ο ελληνισμός μας είναι φως, είναι ανώτερος τρόπος ζωής, είναι το μέσο για έναν καλύτερο κόσμο, σημαίνει φιλοσοφία, ομορφιά, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία και μίμηση Χριστού. Ελληνισμός ενωμένος σημαίνει ελεύθερη Κύπρος.
Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους αυτοί που θέλουν να αλλοιώσουν τις συνειδήσεις του λαού μας, η Κύπρος δεν αφελληνίστηκε μετά από χιλιετίες δουλείας, θα την αφελληνίσετε εσείς που τρέμετε τις σκιές σας;

Ενδεικτικά τα λόγια του Σεφέρη, ο οποίος κατηγορεί τους Βρετανούς, που σήμερα ανέλαβαν άλλοι τον ρόλο τους:
«Υπάρχουν σε μια γωνιά της γης 400.000 ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίου. Σ’ αυτή τη γωνιά της γης δουλεύει μια μηχανή που κάνει τους Ρωμιούς σπαρτούς-Κυπρίους-όχι-Έλληνες, που κάνει τους ανθρώπους μπαστάρδους, με την εξαγορά και την απαθλίωση των συνειδήσεων, με τις κολακείες των αδυναμιών ή των συμφερόντων».
Μπερδεμένε αδελφέ μου, που αν αγαπούσες την Κύπρο θα την αγαπούσες για αυτό που είναι, δηλαδή ελληνική, νίκησε τα πάθη σου και χώνεψε πως έχουμε βαρύτατη ευθύνη ως Έλληνες. Η επιβίωση του ελληνισμού δια μέσου της διατήρησης της ταυτότητά μας, είναι παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, είναι η οδός μέσω της οποίας οι νέοι σμιλεύονται, για να γίνουν ανδρείοι και άξιοι άνθρωποι, για να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο αύριο. Βάλτο καλά στο νου σου, πως δεν θα λυγίσουμε ποτέ.
Μίνως ΕΟΚΑ ΑΝΕ

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΛΑΛΗΣΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ
΄ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ …..

«Η γης δεν έχει κρικέλια
για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν
μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι
να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι.
20
Και τούτα τα κορμιά
πλασμένα από ένα χώμα που δεν ξέρουν,
έχουν ψυχές.
Μαζεύουν σύνεργα για να τις αλλάξουν,
δε θα μπορέσουν· μόνο θα τις ξεκάμουν
25
αν ξεγίνουνται οι ψυχές.
Δεν αργεί να καρπίσει τ’ αστάχυ
δε χρειάζεται μακρύ καιρό
για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι,
δε χρειάζεται μακρύ καιρό
30
το κακό για να σηκώσει το κεφάλι,
κι ο άρρωστος νους που αδειάζει
δε χρειάζεται μακρύ καιρό
για να γεμίσει με την τρέλα,
νῆσός τις ἔστι…» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ.

«Στο μικρό διάστημα που έμεινα στην Κύπρο, άρχισαν πολλά πράγματα και νομίζω θα με κυνηγούν αδυσώπητα ώσπου να πάρουν μορφή. Παραξενεύομαι όταν το συλλογίζομαι. Η Κύπρος πλάτυνε το αίσθημα που είχα για την Ελλάδα. Κάποτε λέω πως μπορεί να με πήρε για ψυχοπαίδι της». Λίγους μήνες νωρίτερα έγραφε από το νησί στην αδελφή του: ««...Τον έχω αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράγματα παλιά που ζουν ακόμη, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα... ίσως γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο λαός έχει ανάγκη από όλη μας την αγάπη και όλη τη συμπαράστασή μας. Ένας πιστός λαός, πεισματάρικα και ήπια σταθερός. Για σκέψου πόσοι και πόσοι πέρασαν από πάνω τους: Σταυροφόροι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι, Εγγλέζοι - 900 χρόνια. Είναι αφάνταστο πόσο πιστοί στον εαυτό τους έμειναν και πόσο ασήμαντα ξέβαψαν οι διάφοροι αφεντάδες πάνω τους.»
«Υπάρχουν σε μια γωνιά της γης 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίου. Σ' αυτή τη γωνιά της γης δουλεύει μια μηχανή που κάνει τους Ρωμιούς σπαρτούς-Κυπρίους-όχι-Ελληνες, που κάνει τους ανθρώπους μπαστάρδους, με την εξαγορά και την απαθλίωση των συνειδήσεων, με τις κολακείες των αδυναμιών ή των συμφερόντων».
Αναδημοσίευση Β. Αντ.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ,

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό ντοκουμέντο! Σε ευχαριστώ αγαπητέ μου Αντώνη.

ΓΝΠ

Ανώνυμος είπε...

Το ποίημα '' Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο'' ανήκει στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου με τον τίτλο «`Υμνος και θρήνος για την Κύπρο», η οποία γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1974. Ο ποιητής είναι σαφώς επηρεασμένος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν τότε στο νησί και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του, αναγκάζοντας τον ντόπιο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να καταφύγει στο νότιο τμήμα του νησιού. Η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα λυρικό ποίημα με πατριωτικό περιεχόμενο, όπου ο ποιητής αποφεύγει τις αναφορές στην ιστορία. Το ποίημα έχει εγκωμιαστικό και ελεγειακό χαρακτήρα, καθώς είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος και ένας θρήνος για την Κύπρο. Η γλώσσα του είναι απλή και πλησιάζει αρκετά το λαϊκό ιδίωμα. Η στιχουργική μορφή είναι παραδοσιακή.

Πιο κάτω, ακολουθεί αυτούσιο το ποιήμα του Γιάννη Ρίτσου

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο
κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω.

Εσύ της θάλασσας ρυθμός, ολάνθιστο κλωνάρι,
πώς σου μαδήσαν τ΄άνθια σου διπλοί, τριπλοί βαρβάροι.

Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια
κι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια.

Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα
Ύμνος και Θρήνος της ζωής κι ανάστασης καμπάνα.

[Γιάννης Ρίτσος]

Αναδημοσίευση από Σ.Μ. θυγατέρα ήρωα ΕΟΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

Το συμπληρωματικο κειμενο ειναι υψιστης εθνικης σημμασιας για την Ελληνικη Κυπρο. Προωθηστε το παντου.
Μ.Μπ. απο αδελφη Κρητη.
Παντα στο πλευρο σου ατοφια Ελληνιδα Κυπρος μας.

Ανώνυμος είπε...

Σαν γνησια Ελληνιδα της Κυπρου φυλασσω το εξαιρετικο κειμενο για να το κοινοποιω στους αχρειους νεοκυπριους προοδευτικους οταν δηλωνουν οτι η Κυπρος δεν ειναι Ελληνικη για να σφραγισουν το στομα τους.
Ελευθερια Μ. ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά ευχαριστούμε τον αγαπητό κ. Θάνο, όχι μόνο για την καταχώρηση του αποκαλυπτικού κειμένου, αλλά και για την άψογη παρουσίαση και επιμέλεια του.
Επίσης ευχαριστούμε τους εκλεκτούς του αναγνώστες και τους προσωπικούς μας αποδέκτες που συμπλήρωσαν το άρθρο με δεκάδες πατριωτικά τους σχόλια, που μας απέστειλαν στο μέηλ μας.
Τιμάτε τον Ελληνισμό της Κύπρου και αυτό μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για Λευτεριά και για να παραμείνει η αγαπημένη μας πατρίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΕ ΜΑΣ ΘΡΥΛΙΚΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΟΥΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΕΙΣΕ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αφού αναφερθήκαμε στον θρυλικό Διγενή Ακρίτα αναδημοσιεύω επ ευκαιρία το πιο κάτω απόσπασμα από λυρικό- επικό ποίημα-.αφήγημα. Μ.Ρ.

Διγενή Ακρίτα απόδιωξέ τους…Του Αντώνη Αντωνά.

Κάτω απ΄ την Πέτρα του Διγενή Ρωμιού,
τον μυθικό δυσθεόρατο βράχο,
εκεί που αναδύθηκε η Αφροδίτη Κύπριδα,
θαμμένη είν΄ των Σαρακηνών η ναυαρχίδα,
π΄ ο Διγενής εβύθισε μαζί με τους κουρσάρους.
Την Κύπρο την αγαπημένη του δεν ήθελε,
ποτέ να αγγίξουν, ούτε και να μολύνουν.
Χρυσός, σμαράγδια ρουμπίνια και ζαφείρια,
που λεηλάτησε ο πειρατής φοβερός Σαρακηνός,
βυθίστηκαν, κλαίει, οδύρεται…
Τα βογγητά του υπόκωφα ακούγονται,
τις άγριες νύχτες του χειμώνα…
Μόν΄ εσύ θρυλικέ ακρίτα Διγενή μπορείς,
για να σηκώσεις, τον βράχο τον ασήκωτο.
Μόν΄η δική σου θεϊκή δύναμη,
τα δικά σου θεόρατα χέρια…
Όχι, τον κρυμμένο θησαυρό για να βρεις,
αλλά πίσω στον Πενταδάκτυλο,
να τον τινάξεις, τους Τούρκους,
απ΄ το βουνό σου το θρυλικό,
ν΄ αποτάξεις, ν΄ αντινάξεις, ν΄ αποδιώξεις.
Της Κύπρου το θρυλικό βουνό,
απ τα δεσμά τα τουρκικά να το λυτρώσεις.
Ατόφιο νησί Χρυσό, η Κύπρος είναι.
Ρουμπίνι η Κερύνεια, ο Καραβάς,
η Λάπηθος, Ροδοχρωσίτης η Μόρφου.
Σμαράγδια, ειν΄ η Μεσαρκά, τα Καρπάσια.
Από χρυσού ψείγματα, οι αμμουδιές,
της Σαλαμίνιας Αμμοχώστου, Κωνσταντίας,
το πανέμορφο διαμάντι.
Είν΄ η δική μας η κληρονομιά,
οι Έλληνες πρόγονοι μας οι ένδοξοι,
τα κτίσαν, τα γεννήσαν,
σε εμάς κληροδοτήσαν…
Εσαεί εις τους αιώνες των αιώνων
........................................................

Ανώνυμος είπε...

Έλληνες αδελφοί συμπατριώτες έχω ηθική και πατριωτική υποχρέωση σαν βετεράνος πολεμιστής της ηρωϊκής μας ΕΛΔΥΚ να διευκρινίσω τα πιο κάτω. Θα ενοχλήσει κάποιους, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Στην Ελληνική Κύπρο όταν βρεθήκαμε δίπλα στους αδελφούς μας διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία τους ήταν ακραιφνείς Έλληνες πατριώτες και με ηρωϊσμό προασπίστηκαν τα πάτρια εδάφη τους.
Η μοναδική εξαίρεση Κυπρίων, που ως εχθρούς μας αντιμετώπισε ήταν η ηγεσία του κομουνιστικού ΑΚΕΛ, το οποίο και τον αγώνα της ΕΟΚΑ πρόδωσε και δεν σεβάστηκε ποτέ ούτε Ελληνική σημαία, ούτε Εθνικό ύμνο, ούτε Ελλάδα. Η αγκύλωση τους τους σε κομουνιστικές ιδεοληψίες μέχρι σήμερα παραμένει αμετάβλητη και πριν λίγα χρόνια ο ίδιος τ. Γραμματέας του ΑΚΕΛ Κυπριανού Άντρος, δήλωνε χωρίς ντροπή ότι η Κύπρος δεν είναι Ελληνική. Όταν λοιπόν μιλάμε για Έλληνες Κυπρίους εννοούμε τους εθνικόφρονες και όχι τους ανθέλληνες, που αρνούνται την Ελληνική τους καταγωγή και δεν γνωρίζουν από που κρατά η σκούφια τους. Ευτυχώς είναι μειοψηφία, αλλά κακό προκαλούν στη Ελληνική Κύπρο μας ... Αφού θεωρούν ότι οι ΤΚ και Τούρκοι είναι αδέλφια τους εξάγεται το συμπέρασμα από που κατάγονται .......
Χαρ. Πηλ. ΕΛΔΥΚ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.