22 Δεκεμβρίου 2024
Μέγας Αλέξανδρος: Μετά 20 χρόνια ερευνών ανακαλύφθηκε το πεδίο της μάχης του Γρανικού (αλλά ξέχασε να μας πει ποιος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος)
Το πεδίο μάχης του Γρανικού, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακαλύφθηκε μετά από 20 χρόνια δουλειάς, ισχυρίζεται Τούρκος καθηγητής ιστορίας.
Το Ιστορικό Πεδίο Μάχης Γρανικού, ηλικίας περίπου 2.400 ετών, που κατέχει πολύ σημαντική θέση στην παγκόσμια ιστορία, θα ανοίξει στον τουρισμό με τη διαμόρφωση της Πολιτιστικής Διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ιστορικού Πεδίου Μάχης του Γρανικού ποταμού, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Επιστημονικός σύμβουλος του έργου είναι το μέλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMÜ), Ρεϊχάν Κόρπε, ο οποίος δήλωσε:
«Εντοπίσαμε την περιοχή του αρχαίου οικισμού, τη διαδρομή που αναζητείται για περίπου 150 χρόνια. Από αυτή τη διαδρομή, μάθαμε από ποια διαδρομή έφτασε ο Αλέξανδρος στη μάχη του Γρανικού. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας πολύ προσεκτικά τις αρχαίες πηγές, διαπιστώσαμε που ακριβώς πού έγινε η μάχη, ανάμεσα σε ποια χωριά έγινε και πού ακριβώς στην πεδιάδα.
»Με την παρουσίαση που κάναμε, προσδιορίσαμε τόσο τον πόλεμο εδώ, τα ευρήματά μας στο πεδίο της μάχης και το πιο σημαντικό, τις διαδρομές που ακολούθησε ο Αλέξανδρος σε αυτό το πεδίο μάχης κατά την εκστρατεία του από τα Δαρδανέλλια στην πόλη Πηγαί (ή Πηγαία) ως πολιτιστική διαδρομή», είπε.
Ο Τούρκος καθηγητής αναφέρει ότι φέτος στη διάρκεια των μελετών ανακαλύφθηκε το Πεδίο Μάχης του Γρανικού, που έλαβε χώρα πριν από περίπου 2.400 χρόνια.
Στην ομιλία του, ο Κόρπε δήλωσε ότι ξεκίνησε να εργάζεται πριν από 20 χρόνια για να βρει το πεδίο μάχης του Γρανικού, το οποίο προσπαθεί να ανακαλυφθεί εδώ και 150 χρόνια, και ότι ξεκίνησε να διεξάγει επιφανειακές έρευνες στην περιοχή των Πηγών (σημερινό όνομα ‘Biga’) και στα περίχωρα.
«Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στην παγκόσμια ιστορία»
Ο λέκτορας του τουρκικού πανεπιστημίου, Ρεϊχάν Κόρπε, τόνισε:
«Μία από τις πιο σημαντικές μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς ηγέτες στην παγκόσμια ιστορία, έλαβε χώρα στα Δαρδανέλια (τουρκικά Τσανάκαλε). Αυτός ο πόλεμος έγινε στην άκρη του ρέματος, γνωστό ως Γρανικός ποταμός στην αρχαιότητα, που διέρχεται από τη μέση της πεδιάδας των Πηγών, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά των Δαρδανελιων σήμερα. Αυτή η μάχη είναι η σημαντικότερη μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γιατί μετά από αυτήν την μάχη ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από εδώ και κατέκτησε τη Δυτική Ανατολία και μετά όλη την Ασία μέχρι την Ινδία. Η επιτυχία του σε αυτόν τον πόλεμο ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής όχι μόνο για τον Αλέξανδρο αλλά και στην παγκόσμια ιστορία».
«Η αναζήτηση ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια»
Τονίζοντας ότι μια μελέτη για το πεδίο της μάχης του Γρανικού ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια, ο Κόρπε δήλωσε επίσης ότι οι μελέτες και οι έρευνες για την εύρεση του πεδίου μάχης συνεχίστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια και ότι έχουν φτάσει σε πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας αυτού του πεδίου μάχης φέτος.
Ο Κόρπε είπε χαρακτηριστικά:
Το σημαντικότερο από αυτά ήταν ο καθορισμός των διαδρομών όπου σταμάτησε και στρατοπέδευσε ο Αλέξανδρος στο δρόμο του προς αυτό το πεδίο μάχης.
Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει μια τέτοια διαδρομή, έναν αρχαίο οικισμό που αναζητείται για περίπου 150 χρόνια.
Από αυτή τη διαδρομή, μάθαμε από ποια διαδρομή έφτασε ο Αλέξανδρος στη μάχη του Γρανικού. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή, διαβάζοντας και ερμηνεύοντας πολύ προσεκτικά τις αρχαίες ελληνικές πηγές, διαπιστώσαμε λίγο πολύ ακριβώς πού έγινε η μάχη, ανάμεσα σε ποια χωριά έγινε και πού ακριβώς στην πεδιάδα.
Έχουμε εντοπίσει ακριβώς αυτή τη διαδρομή, όπου ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από την πεδιάδα του σημερινού χωριού Οζμπέκ, ακριβώς δίπλα στα Δαρδανέλια, μετά κινήθηκε ανατολικά, περνώντας από τα σημερινά χωριά Ουμουρμπεϊ και Λαπσέκι και μετά από τα βουνά, κατηφόρισε στην πεδιάδα των Πηγών και έφθασε στο ρέμα του Γρανικού.
«Θα ενταχθεί ως τουριστικό σημείο»
Ξεκίνησαν εργασίες από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού για να φέρει στον τουρισμό το Ιστορικό Πεδίο Μάχης του Γρανικού, ηλικίας περίπου 2.400 ετών, που ήταν ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους πολέμους που διεξήχθησαν μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Περσικής Αυτοκρατορίας τον Μάιο του 334 π.Χ.
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πλαίσιο του έργου εξωραϊσμού της Πολιτιστικής Διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ιστορικού Πεδίου Μάχης Γρανικού.
ΣΧΟΛΙΟ
Μιας και τα είπε όλα αυτά ο τούρκος αρχαιολόγος θα έπρεπε να μας πει με συντομία και για το ποιος ήταν ο Αλέξανδρος....
Οτι ήταν Ελληνας βασιλιάς της Ελληνικής Μακεδονίας από τους πιο ένδοξους βασιλιάδες της αρχαιότητας παγκοσμίως και ότι μαζί του είχε στην εκστρατεία του όλους τους Ελληνες εκτός Λακεδαιμονίων...
Η εκστρατεία του ήταν ταυτοχρόνως εκδικητική κατά των Περσών για τους Περσικούς Πολέμους, επιστημονική καθώς τον ακολουθούσαν πλήθος επιστήμονες, γεωγράφοι, ιστορικοί κ.α., πολιτισμική καθώς στις περιοχές που κατελάμβανε δημιουργούσε εκπολίτιζε λαούς και επανελλήνιζε τις ελληνικές αποικιές που είχαν εκβαρβαριστεί και γενικά όλοι οι λαοί που "κατέκτησε" τον λάτρεψαν και τον έχουν βάλει στις παραδόσεις τους...
Σε αντίθεση με τους Τούρκους που όποιες περιοχές και λαούς κατέκτησαν κατέστρεψαν κάθε πολιτιστικό στοιχείο και αφάνισαν με γενοκτονίες τους λαούς που είχαν δημιουργήσει αυτούς τους πολιτισμούς...
Σήμερα προσπαθούν οι Τούρκοι να εγκολπωθούν αυτούς τους πολιτισμούς και να τους παρουσιάσουν σαν τουρκικούς, απαλείφοντας από την ιστορία τους την μογγολική τους προέλευση...
Ετσι μιλάνε για τουρκικό Αιγαίο, για αρχαία Τουρκία, προσπαθούν να πουν ότι ο Ομηρος και οι άλλοι μικρασιάτες αρχαίοι Ελληνες επιστήμονες, ρήτορες, φιλόσοφοι και λογοτέχνες ήταν Τούρκοι... και γενικά ότι ο ελληνικός πολιτισμός της κατεχόμενης Μικράς Ασίας είναι τουρκικός...
Η Μ. Ασία είναι γεμάτη αρχαιοελληνικά και ελληνικά βυζαντινά μνημεία τα οποία ΟΛΑ οι Τούρκοι τα παρουσιάζουν εκ πρώτοις ως Ρωμαϊκά....
Τελευταία έκαναν την Αγιά Σοφιά μας τζαμί από μουσείο που ήταν και κάνουν μέσα προσευχές...
Δηλαδή δεν είναι απλά μικροπρεπείς, γελοίοι και ανιστόρητοι αλλά είναι και ασεβείς...
Υπήρχε περίπτωση ποτέ Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί να μετατρέψουμε ένα μουσουλμανικό τζαμί σε Ορθόδοξη Εκκλησία;
Οπως και να έχει το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυτοξεφτιλίζονται και να κάνουν τους ιστορικούς και τους λαογράφους να γελάνε....
Ομως δυστυχώς το να μην αντιδρούμε εμείς, ως επίσημεο ελληνικό κράτος στις ανιστόρητες ανοησίες τους, δημιουργεί εντυπώσεις και παραπλανά τους αφελείς...
Κατηγορία Θέματος
Αρθρα ΘΑΝΟΥ,
Ιστορικά θεματα,
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
Μικρά Ασία,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου