17 Δεκεμβρίου 2024

Project Hyperion: Επιστήμονες κατασκευάζουν γιγαντιαίο διαστημόπλοιο για να μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους σε μια αποστολή 250 ετών χωρίς επιστροφή.

Θα ήσασταν πρόθυμοι να αφήσετε τη Γη για πάντα για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στο άγνωστο; Ο σχεδιασμός ενός διαστημοπλοίου που θα φιλοξενήσει πολλές γενεές ανθρώπων και θα μπορεί να χωρέσει από 500 έως 15.000 άτομα για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στο άγνωστο… είναι γεγονός! Ποιες θα ήταν οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές; 
 
Φανταστείτε ένα διαστημόπλοιο, όχι σαν αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά μια πραγματική διαστρική κιβωτό, ικανή να μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους στα πιο απομακρυσμένα σημεία του διαστήματος. Αυτό δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά ένα πραγματικό σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζεται πυρετωδώς μια ομάδα φιλόδοξων επιστημόνων…
 
Μια τεχνολογική πρόκληση αντάξια των μεγαλύτερων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Ενώ η SpaceX και ο Elon Musk φιλοδοξούν να αποικίσουν τον Άρη με το γιγάντιο Starship τους, το Project Hyperion έχει ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Ξεχάστε τα ταξίδια στον Κόκκινο Πλανήτη. Εδώ ο στόχος είναι να φτάσει η ανθρωπότητα σε μακρινά αστρικά συστήματα, σύμφωνα με τις επιταγές του Battlestar Galactica ή του Interstellar. Ποιος είναι ο σκοπός; Ο σχεδιασμός ενός διαστημοπλοίου που θα φιλοξενήσει πολλές γενεές ανθρώπων και θα μπορεί να χωρέσει από 500 έως 15.000 άτομα για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στο άγνωστο…! Έρχεται και αυτό… 
 
Η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα τέτοιο πλοίο όπου εκατοντάδες επιστήμονες και μηχανικοί θα ζουν, θα διεξάγουν έρευνα, θα γεννούν μωρά και θα πεθαίνουν στο ταξίδι, ενώ οι απόγονοί τους θα συνεχίσουν το ερευνητικό έργο. 
 
Οι ειδικοί καλούνται τώρα να σχεδιάσουν ένα τόσο προηγμένο διαστημόπλοιο που θα μπορούσε να ταξιδέψει για αποστολές που καλύπτουν γενιές ανθρώπινης ζωής. 
 
Ένας νέος διαγωνισμός σχεδιασμού, που ονομάζεται Project Hyperion, ζητά υποβολές για το σχεδιασμό του πλοίου διαστρικής γενιάς με πλήρωμα. 
 
Την 1η Νοεμβρίου 2024, το Project Hyperion ξεκίνησε έναν διαγωνισμό σχεδιασμού για διαστρικά ταξίδια με πλήρωμα μέσω πλοίων γενιάς που θα βασίζονταν σε τρέχουσες και προσεχείς τεχνολογίες. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός στο κοινό και θα βραβεύσει συνολικά 10.000 $ (USD) για καινοτόμες ιδέες. 
 
Το Project Hyperion είναι μια διεθνής, διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ανθρωπολόγους και πολεοδόμους. Πολλοί από αυτούς έχουν συνεργαστεί με φορείς και ινστιτούτα όπως η NASA, η ESA και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). 
 
Ο διαγωνισμός τους χρηματοδοτείται από την Initiative for Interstellar Studies (i4is), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερωμένος στην έρευνα που θα επιτρέψει τη ρομποτική και ανθρώπινη εξερεύνηση και την εγκατάσταση εξωπλανητών γύρω από κοντινά αστέρια. 
 
Οι ιδέες θα αξιολογηθούν με βάση την αρχιτεκτονική, τη δομή, τις αισθητικές τους ιδιότητες και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που παρέχονται στο πλήρωμα. 
 
Θα αξιολογηθούν επίσης για τις τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το πώς καλύπτονται οι βασικές φυσικές ανάγκες των κατοίκων. 
 
Τέλος, θα αξιολογηθούν σχετικά με τον κοινωνικό τους προγραμματισμό, όπως ποιο πολιτιστικό σύστημα αξιών θα υιοθετήσει η κοινωνία και πώς αυτό το σύστημα θα μετριάσει τα ζητήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η κοινωνία. 
 
Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, κάθε ομάδα πρέπει να έχει έναν αρχιτέκτονα σχεδιαστή, έναν μηχανικό και έναν κοινωνικό επιστήμονα. 
 
Το έργο ξεκίνησε από την Initiative for Interstellar Studies, της οποίας το συμβούλιο περιλαμβάνει κορυφαίους μηχανικούς αεροδιαστημικής από την (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ESA). 
 
Σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Είμαστε μια διεθνής ομάδα με εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική, τη μηχανική, την ανθρωπολογία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. 
 
«Έχουμε ήδη συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην έρευνα και ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων της NASA και της ESA». 
 
Τα ακόλουθα κριτήρια έχουν τεθεί για το σχεδιασμό του διαστημόπλοιου: 
  • Το διαστημόπλοιο θα πρέπει να παράγει βαρύτητα παρόμοια με τη Γη μέσω της περιστροφής.
  • Το διαστημόπλοιο πρέπει να έχει τον βιότοπο και την ατμόσφαιρα της Γης
  • Το διαστημόπλοιο θα πρέπει να φιλοξενεί 1.000 άτομα
  • Το διαστημόπλοιο μπορεί να ταξιδέψει για 250 χρόνια
  • Το διαστημόπλοιο θα πρέπει να φτάσει σε έναν μακρινό βραχώδη πλανήτη με τεχνητό οικοσύστημα
«Το ιδανικό πλοίο οραματίζεται ως ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα, με γεωργία, κατοίκηση και άλλα απαραίτητα συστήματα υποστήριξης της ζωής για να διασφαλιστεί η επιβίωση σε πολλές γενιές», αναφέρει ο ιστότοπος της εταιρείας. 
 
Αντί να επικεντρωθούν στο σύστημα πρόωσης του αεροσκάφους, το οποίο μπορεί να απαιτεί τεχνολογία που δεν υπάρχει ακόμη, οι ερευνητές καλούνται να σχεδιάσουν το εσωτερικό ενός διαστημικού σκάφους ιδανικό για ένα τέτοιο ταξίδι. 
 
 Αυτό το σχέδιο, που φαίνεται να βγήκε κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, θέτει τεράστιες τεχνολογικές και ανθρώπινες προκλήσεις. Το έργο που ορίστηκε από το Project Hyperion είναι ιλιγγιώδες. Το διαστημικό πλοίο πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενο, επιτρέποντας σε πολλές γενιές να ζήσουν και να πεθάνουν στο κατάστρωμά του. Φανταστείτε ότι κάποιοι άνθρωποι θα γεννηθούν, θα μεγαλώσουν, θα γεράσουν και θα κάνουν οικογένεια χωρίς να πατήσουν ποτέ το πόδι τους στον πλανήτη μας! 
 
Με την αυγή της Διαστημικής Εποχής, αυτή η ιδέα δεν ήταν πλέον μόνο θέμα επιστημονικής φαντασίας και έγινε θέμα επιστημονικής μελέτης. Δυστυχώς, οι προκλήσεις του να βγεις πέρα ​​από τη Γη και να φτάσεις σε ένα άλλο αστρικό σύστημα είναι μυριάδες. 
 
Όσον αφορά το θέμα, υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να σταλούν αποστολές με πλήρωμα σε εξωπλανήτες. Ο πρώτος είναι η ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων πρόωσης που μπορούν να επιτύχουν σχετικιστικές ταχύτητες (κλάσμα της ταχύτητας του φωτός). Ο δεύτερος περιλαμβάνει την κατασκευή διαστημικών σκαφών που μπορούν να συντηρήσουν πληρώματα για γενιές – γνωστό και ως. ένα πλοίο γενιάς (ή Worldship). 
 
Τεχνητή βαρύτητα και θωράκιση ακτινοβολίας: οι προκλήσεις του διαστρικού ταξιδιού Εκτός από την πτυχή της «κατοίκησης», οι τεχνικές απαιτήσεις είναι τεράστιες. Το πλοίο, που θα έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει 250 χρόνια, θα πρέπει να αναπαράγει τεχνητά τη βαρύτητα της Γης, πιθανώς χρησιμοποιώντας ένα σύστημα περιστροφής. Θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένο με θωράκιση ικανή να προστατεύει τους επιβάτες από την κοσμική ακτινοβολία, έναν αόρατο αλλά πολύ πραγματικό κίνδυνο για όλους τους ταξιδιώτες στο διάστημα. 
 
Με την τρέχουσα τεχνολογία, για να φτάσει κανείς στο πλησιέστερο αστέρι στο ηλιακό μας σύστημα, τον Άλφα Κενταύρου, θα χρειαζόταν περίπου 1.000 χρόνια. Είναι ένα ταξίδι που ξεπερνά κατά πολύ μια ανθρώπινη διάρκεια ζωής, καθιστώντας τον πολυγενεακό χαρακτήρα του έργου απαραίτητο. Ωστόσο, η έρευνα για νέους τρόπους πρόωσης προχωρά με άλματα και όρια. Φουτουριστικές ιδέες όπως το ηλιακό διαστημόπλοιο Supernova ή ο κινητήρας πυραύλων πλάσματος της NASA ανοίγουν τη δυνατότητα να μειωθεί σημαντικά η διάρκεια του διαστρικού ταξιδιού. 
 
Ενώ οι ιδέες για ένα διαστρικό διαστημόπλοιο χρονολογούνται από την πρώιμη Διαστημική Εποχή, το ενδιαφέρον για το πεδίο έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη έκρηξη στον αριθμό των γνωστών εξωπλανητών στον γαλαξία μας, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 5.787 επιβεβαιωμένους πλανήτες σε 4.325 αστρικά συστήματα
 
Αυτό απεικονίζεται από έννοιες όπως το Breakthrough Starshot, το Swarming Proxima Centauri και το Genesis Project. Αυτές οι ιδέες αξιοποιούν τα διαστημόπλοια κλίμακας γραμμαρίων, την κατευθυνόμενη ενέργεια (λέιζερ) και τα ελαφρά πανιά για να επιτύχουν ταχύτητες έως και 20% της ταχύτητας του φωτός, επιτρέποντάς τους να κάνουν το ταξίδι σε δεκαετίες και όχι σε αιώνες ή χιλιετίες. 
 
Ωστόσο, η αποστολή πληρωμάτων διαστημικών σκαφών σε άλλα αστρικά συστήματα με αρκετούς επιβάτες για να εγκατασταθούν σε άλλο πλανήτη είναι πολύ πιο δύσκολη. 
 
Όπως σημειώνει σε παλαιότερο άρθρο του το Universe Today, ένα διαστημόπλοιο που βασίζεται σε γνωστές ή τεχνικά εφικτές μεθόδους πρόωσης θα χρειαζόταν μεταξύ 1.000 και 81.000 χρόνια για να φτάσει ακόμη και στο πλησιέστερο αστέρι (Proxima Centauri). 
 
Ενώ ορισμένες προηγμένες έννοιες όπως το Project Orion, ο Daedalus και ο Icarus θα μπορούσαν θεωρητικά να φτάσουν στον Proxima Centauri σε 36 έως 85 χρόνια, το κόστος και η ποσότητα του προωθητικού που απαιτείται είναι απαγορευτικά. 
 
Η εναλλακτική λύση σε αυτές τις έννοιες «go fast» είναι να εγκατασταθείς στη μεγάλη διαδρομή, η οποία μπορεί να διαρκέσει αιώνες ή και χιλιετίες. Αυτό απαιτεί ένα διαστημόπλοιο επαρκούς μεγέθους, ικανό να φιλοξενήσει εκατοντάδες (ή χιλιάδες) ανθρώπινα όντα για πολλές γενιές. 
 
Πέρα από το τεχνολογικό επίτευγμα, αυτό το έργο εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θα ήμασταν πρόθυμοι να αφήσουμε τη Γη για πάντα για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στο άγνωστο; Και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των ανθρώπων που θα εγκαταλείψουν για πάντα τη γη; Πώς να οργανώσεις τη ζωή σε ένα τέτοιο πλοίο; Ποιες θα ήταν οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές; Το έργο Hyperion, πολύ περισσότερο από μια απλή επιστημονική πρόκληση, μας καλεί να αμφισβητήσουμε τη θέση μας στο σύμπαν και να σκεφτούμε ένα μέλλον στο οποίο η ανθρωπότητα μπορεί να αποτυπωθεί πολύ πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. 
 
Πάντως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να στείλουμε και κάποιους από τους πολιτικούς μας σε αυτό το μακρινό ταξίδι χωρίς επιστροφή. Θα ήμασταν όλοι ικανοποιημένοι…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.