30 Δεκεμβρίου 2024

Γραμμένο το 1907

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Καρδιολόγος
 
Παραμύθι Χωρίς Όνομα-Πηνελόπη Δέλτα 
 
(Παραμύθι Χωρίς Όνομα-Πηνελόπη Δέλτα-Άρθρο) 
 
Ένα μικρό βασίλειο. Χαμένο στο χρόνο και στον τόπο. Ένας βασιλιάς. Που με την οικογένειά του βρίσκεται σε μια συνεχή διασκέδαση. Είναι αποκομμένος από το σύνολο των υπηκόων του. Γύρω του κάποιοι υπηρέτες του, οι οποίοι τον παραπλανούν και του δημιουργούν μια λάθος εντύπωση για την πραγματικότητα. Οι ίδιοι βέβαια φροντίζουν να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους κλέβοντας μεγάλα ποσά από εκείνα τα οποία δεν περισσεύουν στο βασίλειο, για τον εαυτό τους. Ένα μέρος από αυτά φροντίζουν να τα μεταφέρουν σε γειτονικά βασίλεια, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι εάν χρειαστεί κάποια στιγμή να διαφύγουν. 
 
Ο λαός, βυθισμένος στην παρακμή. Έχει πάψει πλέον να εργάζεται, έχει παρατήσει τη γη και όλες τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Και βρίσκεται μονίμως στα καπηλειά όπου διασκεδάζει πίνοντας κρασί και σχολιάζοντας την καθημερινότητα. 
 
Οι νέοι μη βρίσκοντας εργασία φεύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν εκεί και να αναπτύξουν την παραγωγική τους ορμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέχεια στην οικονομική δραστηριότητα του Βασιλείου. 
 
Ο στρατός βρίσκεται υπό διάλυση, το ίδιο και το ναυτικό. Η δικαιοσύνη εκπροσωπείται από ανθρώπους οι οποίοι θέλοντας να αποσπάσουν όσο περισσότερα ωφελήματα μπορούν μόνο το δίκαιο δεν επιβάλλουν. Ο λαός το γνωρίζει αυτό γι’ αυτό και προσπαθεί να μην έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη. Οι δικαστές θέλοντας να έχουν καλή σχέση με τους διεφθαρμένους αξιωματούχους παίρνουν αποφάσεις κατά παραγγελία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δική τους εξασφάλιση και καλοπέραση. Για αυτό το λόγο οι αποφάσεις τους είναι πάντοτε χαλκευμένες. 
 
Όμως σε μια τέτοια κατάσταση όπως είναι αναμενόμενο τα χρήματα τελειώνουν. Πρέπει λοιπόν να ζητήσουν κάποιο δάνειο από ένα γειτονικό βασίλειο. Ο ξάδελφος του Βασιλιά, βασιλιάς ο ίδιος στο ένα βασίλειο που συνορεύει με το δικό του, αντί χρημάτων τους στέλνει μέσα σε ένα κιβώτιο περιπαικτικά το κεφάλι ενός γαϊδάρου που φοράει ένα ψεύτικο στέμμα. Ο ίδιος ο βασιλιάς δεν φαίνεται να συγκινείται από την κοροϊδία και για αυτό το λόγο συνεχίζει τη διασκέδασή του. 
 
Υπάρχει όμως ευτυχώς μέσα στο παλάτι και ο διάδοχός του, το μικρό βασιλόπουλο. Για να μην ξεχαστεί η προσβολή κρεμάει το κεφάλι του γαϊδάρου με το στέμμα σε ένα εμφανές σημείο πάνω από τον καθρέφτη και από κει και πέρα αποφασίζει να μπει στο βασίλειο για να γνωρίσει την πραγματικότητα και να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Απώτερος στόχος του η αποκατάσταση του κύρους του Βασιλείου και της δικαιοσύνης. 
 
Η εισαγωγή του βιβλίου “Παραμύθι Χωρίς Όνομα” της Πηνελόπης Δέλτα , γραμμένο το 1907. Η κατάσταση της Ελλάδας πάνω από 100 χρόνια πριν. 
 
Αυτό είναι το ξεκίνημα ενός βιβλίου- παραμυθιού που έγραψε η Πηνελόπη Δέλτα περισσότερο από 100 χρόνια πριν. Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα είχε μόλις βγει από έναν εξευτελιστικό πόλεμο με την Τουρκία, τον περίφημο πόλεμο του αίσχους του 1897, στον οποίο όχι μόνο είχε χάσει, αλλά είχε υποχρεωθεί να πληρώσει και ένα δυσβάσταχτο ποσό στον Σουλτάνο. Οι στρατιωτικοί ήσαν απογοητευμένοι. Ο λαός είχε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια και μια πνευματική ηγέτης ένιωσε την ανάγκη μέσα από ένα παραμύθι να εκφράσει στη νέα γενιά, στην οποία αρχικά απευθύνθηκε την απογοήτευση για το παρόν και την ελπίδα για το μέλλον. 
 
Το παραμύθι χωρίς όνομα αποτέλεσε ανάγνωσμα πολλών γενιών. Στο σχολείο, στο σπίτι, στην καθημερινότητα και ήταν ένα από τα εγερτήρια σαλπίσματα που έφεραν στη συνέχεια μετά τον μακεδονικό αγώνα, την εθνική αφύπνιση και την νικηφόρα προέλαση του στρατού μας κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Την ώρα που η εμπνευσμένη συγγραφέας έγραφε το βιβλίο αυτό, όλα φαίνονταν να είναι απογοητευτικά. Δεν υπήρχε καμία, ούτε από τον πολιτικό κόσμο, αλλά ούτε και από την πλευρά του λαού ελπίδα. Κι όμως, αυτή η ηγέτιδα αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει με απλό τρόπο με τον τρόπο που η γραφίδα της της επέτρεπε για να αφυπνίσει τους ανθρώπους. 
 
Τόσο επίκαιρο για το σήμερα! 
 
Όποιος βλέπει κάποια κοινά στοιχεία της εποχής εκείνης, έτσι όπως περιγράφονται στο παραμύθι χωρίς όνομα με τη σημερινή εποχή δεν έχει παρά να διαβάσει το βιβλίο αυτό για να δει τη συνέχεια. Και το κυριότερο αν είναι ενήλικας να το διαβάσει και στα παιδιά του. Διότι όπως φαίνεται δεν υπάρχει χώρος πλέον στα σχολικά βιβλία για τέτοιου είδους αναγνώσματα, τα οποία μπορεί να χαρακτηρίζονται και εθνικιστικά, προτιμούμε να μιλάμε στα παιδιά για τις διάφορες ατζέντες και τις ταυτότητες φύλου, να τους μιλάμε για θέματα, τα οποία μάλλον τα αποπροσανατολίζουν παρά τα καθοδηγούν. Οι ιδέες της πατρίδας και του έθνους, η ιδέα της τιμής και της αγάπης προς ιδανικά είναι πράγματα τα οποία δυστυχώς στις μέρες μας δεν έχουν καμία από ότι φαίνεται αξία. Και δεν φταίει βέβαια σε αυτό μονάχα το Υπουργείο αλλά και οι ίδιοι οι δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι κρυμμένοι πίσω από τις οδηγίες που λαμβάνουν, φοβούνται να κάνουν την οποιαδήποτε παρέμβαση για να βοηθήσουν τη νέα γενιά να ξεκολλήσει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Των ηλεκτρονικών μέσων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαφόρων καθημερινών «δραστηριοτήτων», οι οποίες μόνο δραστηριότητες δεν είναι. 
 
Φαίνεται ότι η εποχή μας έχει ένα μεγάλο έλλειμμα και το έλλειμμα αυτό είναι έλλειμμα ηγεσίας. Το έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις. Δυστυχώς δεν ακούγεται φωνή ούτε από την Ακαδημία Αθηνών, ούτε από την Εκκλησία, ούτε από συγγραφείς, ούτε από ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Όλοι, στοιχισμένοι πίσω από τις επιδοτήσεις και τα χρήματα που περιμένουν από την κρατική εξουσία. σιωπούν βλέποντας την Ελλάδα να βουλιάζει συνεχώς βαθύτερα. 
 
Επειδή τα Χριστούγεννα είναι περίοδος αναγνωσμάτων, καλό θα είναι να ξαναδιαβάσουμε τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα να τα διαβάσουμε στα παιδιά μας, να τα χαρίσουμε και να τα διαδώσουμε. Αφού η εποχή μας δεν έχει ηγέτες, θα πρέπει να δανειστούμε ηγέτες από τον προηγούμενο αιώνα, που όπως φαίνεται ήταν περισσότεροι και αγωνιούσαν πραγματικά για το λαό και το μέλλον του.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.