4 Νοεμβρίου 2024

Ανταρσία ή Δημοκρατική Παραδοξότητα;

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου*
 
Αχός, μπουχός, ξεσηκωμός από το …. «αντάρτικο» ορισμένων Βουλευτών της Συμπολίτευσης που διαφοροποιήθηκαν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα τα οποία και έθεσαν υπόψιν των αρμόδιων Υπουργών. Δεν αποχώρησαν από το Κόμμα, ούτε έριξαν την Κυβέρνηση. Βέβαια η «ανησυχία» και οι επιθέσεις - ευκαιρίας δοθείσης –προερχόμενες, κυρίως, από την Αντιπολίτευση και τα προσκείμενα σε εκείνη … «ανεξάρτητα» ΜΜΕ-, είναι εκ του (κομματικού) πονηρού. Όχι μόνον για υποδαύλιση διχόνοιας, στην Κυβέρνηση, αλλά και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από τον αλληλοσπαραγμό που ταλανίζει, ιδίως τα δύο μεγαλύτερα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η στήλη για αυτούς που την παρακολουθούν, σπανιότατα (σχεδόν ποτέ), ασχολείται με εσωκομματικά ή κομματικά γενικότερα θέματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω το παρόν κείμενο /άρθρο, δεν είναι για να πάρω το μέρος των διαφωνούντων (Ανταρτών στην καθομιλουμένη … δημοκρατική διάλεκτο), ή των Υπουργών της Κυβέρνησης, ούτε να (κατά) κρίνω την Αντιπολίτευση ή τα ΜΜΕ. Όταν έχεις Κ.Δ.Πολίτευμα, έχεις συνηθίσει ή –και – μιθριδατιστεί-. Όμως δεν πρέπει να μείνει κανείς απαθής /αδιάφορος και να μην ασχοληθεί με ένα ιδιαζόντως σοβαρό ζήτημα που αμαυρώνει την «Δημοκρατία» μας.
 
Εξηγούμαι:
  • Έχουν ναι ή όχι το δικαίωμα (καθήκον / χρέος ορθότερα), οι εκλεγμένοι Βουλευτές –εκπρόσωποί μας- να σκέπτονται, να συσκέπτονται, να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους / να βουλεύονται; ΝΑΙ!!!.
  • Είναι –και από το Σύνταγμα- κατοχυρωμένο αυτό το δικαίωμα; ΝΑΙ!!!.
  • Επομένως τι είναι εκείνο που συνήθως τους υποχρεώνει να … σιωπούν , να συμμορφώνονται, να συμφωνούν, να πειθαρχούν και να χειροκροτούν, ακόμη και όταν διαφωνούν με τις απόψεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ή του κάθε κομματικού Αρχηγού; Απλούστατα: η διαβόητη (κατ’ εμέ) «κομματική γραμμή». Ελευθέρα βούληση και κομματική γραμμή είναι δύο πράγματα ασύμβατα, αλληλοσυγκρουόμενα και αλληλοαναιρούμενα. Συχνά –πυκνά οι Εθνογονείς (=αντί του αναντίστοιχου, πεπαλαιωμένου και αναχρονιστικού: Εθνοπατέρες) αντιμετωπίζουν συνειδησιακά προβλήματα επιλογής. Συνηθέστατα πολλά -ακόμη και η πολιτική τους καριέρα-, αλλά και η ρετσινιά του «Αντάρτη» ή του «Αποστάτη» επικρέμεται ως Δαμόκλειος σπάθη επί της κεφαλής τους.
Δυσχερέστατη η λήψη αποφάσεων κάτω από αυτές τις συνθήκες. (σ.σ Δεν αναφέρομαι βέβαια σε ειδικές εξαιρέσεις, που ζήσαμε οι παλαιότεροι, όταν εσκεμμένα αποχώρησε ένας Βουλευτής και έπεσε η Κυβέρνηση).
  • Τίθεται εύλογα το ερώτημα: ποιο από τα δύο θα πρέπει να υπερισχύσει; Λογικά, ηθικά, δημοκρατικά, συνειδησιακά και συνταγματικά το πρώτο: Η έκφραση της ελεύθερης βούλησης του κάθε Βουλευτή!. 
  • Εδώ αρχίζουν τα (κατ’ εμέ)…. δημοκρατικά παράδοξα όπως πχ : - Η δεδηλωμένη, που θα απολεστεί αν σε μια Κοινοβουλευτική ψηφοφορία διαφοροποιηθούν Βουλευτές και της Συμπολίτευσης. 
- Η ασυμβατότητα, στην οποία ήδη αναφέρθηκα, και δεν έχει τυπικά, συγκυριακή ή ήσσονος σημασίας επίπτωση. 
- Εκτιμώ, ότι η –εφαρμοζόμενη –ισχύς της «κομματικής γραμμής» οδηγεί μοιραία, (μεταξύ άλλων παραμέτρων βέβαια), στην αυτοακύρωση της Δημοκρατίας μας (!).
- Υπάρχει πόρος /οδός διαφυγής /αποφυγής: ΝΑΙ! Μέσω αλλαγής –εχθές – στο Σύνταγμά μας: να μην πέφτουν οι Κυβερνήσεις εξαιτίας καταψήφισης νομοζητημάτων.
  • Κάποιοι ίσως με χαρακτηρίσουν άσχετο, ανίδεο ως προς το πώς λειτουργούν οι θεσμοί και δη το Κ.Δ.Πολίτευμά μας. Μπορεί να έχουν δίκιο. Πάντως σωστά … δεν λειτουργούν, αφού –εκτός των άλλων – διαμαρτύρονται (οι δημοκράτες) για τις ανταρσίες/«αποστασίες», κυβερνητικές πτώσεις και υπόγειες συνεργασίες. Αν, (σκεφτείτε το), δεν υπήρχαν καταψηφίσεις και πτώσεις κυβερνητικές, ακόμη και για ασήμαντα ζητήματα /νομοθετήματα, δεν θα ήταν καλύτερα /ορθότερα; Δεν θα ήταν –ουσιαστικά και όχι θεωρητικά – ελεύθερος ο κάθε βουλευτής, να πει την γνώμη του , όντας σε αρμονία με την βούληση, τη συνείδησή του, καθώς και την αποστολή του; Ακόμη: οι υποψίες, τα σπιλώματα, οι αρές/κατάρες και τα αναθέματα εκείνων, των καχύποπτων ή των πράγματι καλώς υποψιασμένων, εναντίον των διαφορογνωμούντων, που / πως θα μπορούσαν άραγε να (υπο)στηριχτούν, αφού η άρνηση /ψήφιση δεν θα έβλαπτε το Κόμμα τους;.
ΥΓ Μήπως είμαστε –και θεσμικά – λάθος και πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα; (σ.σ τροφή για σκέψη…_). 
 
*Ιατρού



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.