30 Νοεμβρίου 2024

Πώς τα μετρητά υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία των ατόμων με αναπηρία

Μια επιτροπή του κοινοβουλίου της Ουαλίας έλαβε γνώση ότι οι επιχειρήσεις που αρνούνται τα μετρητά κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα μετρητά παραμένουν προσβάσιμα και χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της οικονομικής ελευθερίας για όλους.
 
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν μετά από μια αναφορά που ξεκίνησε από την The Royal Mencap Society, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται με άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, συγκεντρώνοντας πάνω από 2.500 υπογραφές. Εφιστά την προσοχή στη ζωτική σημασία των μετρητών για τη διασφάλιση των ευάλωτων ενηλίκων να μπορούν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.
 
Dot Gallagher, πρόεδρος της Mencap Môn: Έχω δύο γιους με μαθησιακές δυσκολίες. Ο μεγαλύτερος γιος μου θα πάλευε μαζί σου αν ήθελες να του πάρεις ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών, αλλά θα σου έδινε ελεύθερα την κάρτα του και θα σου έλεγε το PIN του, επειδή δεν σημαίνει κάτι για αυτόν. 
 
Ο Darren Joyce, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Friendly Trust, που παρέχει στους ανθρώπους βοήθεια στη διαχείριση των χρημάτων τους, ανησυχεί ότι οι κανόνες που κάνουν δεκτές μόνο τις κάρτες μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευημερία πολλών ανθρώπων, και καλεί τις επιχειρήσεις να αναρτούν σημάνσεις που υποδηλώνουν ότι δέχονται μετρητά, “βοηθώντας κατά κάποιο τρόπο στη μείωση του άγχους και της αγωνίας”. 
 
Ο Wayne Crocker, διευθυντής του Mencap Cymru, λέει ότι τα συμβούλια πρέπει επίσης να δεχτούν πίεση σχετικά με τις πολιτικές πληρωμής χωρίς τη χρήση μετρητών για υπηρεσίες όπως το πάρκινγκ και οι εγκαταστάσεις αναψυχής, εξηγώντας ότι τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να στερηθούν την πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές -και επομένως από επιλογές πληρωμής χωρίς μετρητά- αν θεωρηθεί ότι διατρέχουν τον κίνδυνο οικονομικής εκμετάλλευσης, ή ότι στερούνται της ικανότητας διαχείρισης [σ.μ. τραπεζικού] λογαριασμού. 
 
Το μέλος του κοινοβουλίου της Ουαλίας Jack Sargeant, Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, πρότεινε ότι οι οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, όπως τα μουσεία, θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να δέχονται μετρητά. 
 
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο Ben Cottam, επικεφαλής της Ουαλίας στην Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων, είπε στην επιτροπή ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας συχνά πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να καταθέσουν τις εισπράξεις τους λόγω κλεισίματος των υποκαταστημάτων των τραπεζών, και τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των επιχειρήσεων σχετικά με την αξία που έχουν τα μετρητά για ορισμένα μέλη της κοινωνίας. 
 
Η Trudy Davies, ιδιοκτήτρια καταστήματος με έδρα το Llanidloes, πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που δεν δέχονται μετρητά μπορεί επίσης να αποκλείουν άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα που χρησιμοποιούν μετρητά για να διαχειριστούν μικρά ποσά, καθώς και ηλικιωμένους και άλλους για τους οποίους η τεχνολογία χωρίς μετρητά είναι είτε ανεπιθύμητη είτε απρόσιτη. 
 
Η προσβασιμότητα σε μετρητά επεκτείνεται και σε άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση, με σχεδόν όλα τα νομίσματα παγκοσμίως να περιέχουν οπτικά βοηθήματα, όπως οι μεγάλοι αριθμοί και τα σημάδια αφής σε χαρτονομίσματα που παράγονται από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεργάζεται με το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών, εξασφαλίζοντας ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και να γίνουν κατανοητά από όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με απώλεια όρασης. 
 
Μετά την έρευνά της, η επιτροπή αναφορών θα υποβάλει έκθεση και η κυβέρνηση της Ουαλίας θα επιλέξει να αποδεχτεί ή να απορρίψει την κάθε μία από τις συστάσεις της.
 
Νοε 23



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.