21 Νοεμβρίου 2024

Η άλλη όψη της Ουκρανίας που καλύπτει ο πόλεμος

 
«Καλώς ήρθατε στην Ουκρανία, την πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης», τίτλος άρθρου του Guardian (Φεβρουάριος του 2015).
 
Η Ουκρανία ήταν μια χώρα διαβόητη για τη διαφθορά της, κάτι που άλλαξε υπό τον Ζελένσκι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ακόμα περισσότερο διεφθαρμένη, δεδομένης της τεράστιας βοήθειας των ΗΠΑ που ξεπλένεται στη Ουκρανία. 
 
Το ερώτημα που τίθεται και από Αμερικανούς αξιωματούχους είναι εάν τα δισεκατομμύρια της βοήθειας προς την Ουκρανία χρησιμοποιούνται σωστά από την ηγεσία της. Το 2015, το CNN ανέφερε ότι η διαφθορά του πολιτικού συστήματος κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να δηλώνει σε έκθεση του 2016, ότι δεν είχε γνώση που πήγαν τα τελευταία 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν σταλεί στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «οι κίνδυνοι που θέτουν οι παλιοί και οι νέοι ολιγάρχες παραμένουν υψηλοί».
 
Το θέμα της διαφθοράς “διευθετήθηκε” από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας, που με την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 2020, απαλλάσσει την κυβέρνηση, ανώτερους αξιωματούχους και δικαστές από κάθε ευθύνη για ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Ως αποτέλεσμα, ένας δικαστής που θα είχε δηλώσει μόνο την ιδιοκτησία ενός απλού σπιτιού στο Κίεβο, έχει ασυλία εάν ανακαλυφθεί ότι διαθέτει και μια πολυτελή βίλα στη Γαλλική Ριβιέρα! Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. 
 
Απαγόρευση κομμάτων και εμπορία ανθρώπων 
 
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης που δεν ακολούθησαν την επίσημη γραμμή απαγορεύτηκαν γρήγορα. Αναμφίβολα μια επίδειξη δημοκρατικών αξιών προς “ευαρέστηση” της Κομισιόν… Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση με τον αντιεργατικό νόμο 5371, που επικυρώθηκε στις 17 Αυγούστου 2022 από τον Ζελένσκι, κατάργησε τον εργατικό κώδικα για εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους, απόφαση που αφορά περισσότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Από εδώ και στο εξής, υπάρχουν μόνο συμβάσεις διαπραγματευόμενες “ελεύθερα” με τον εργοδότη, ο οποίος μπορεί να επιβάλει, για παράδειγμα, 50 ή 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον νομική προστασία και τα συνδικάτα δεν έχουν πεδίο δράσης. Η Ουκρανία έχει γίνει νομικά ένας παράδεισος για αδίστακτα αφεντικά.
 
Φυσικά, ένας εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια σύμβαση, αλλά είναι αβέβαιο ότι θα βρει άλλη δουλειά που δεν θα επιβάλλει τους ίδιους περιορισμούς, αφού όλες οι εταιρείες επωφελούνται από αυτό το εξαιρετικό καθεστώς, όσο παραμένει σε ισχύ και διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. 
 
Πολυάριθμες αναφορές δε αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία είναι η χώρα των παιδιών προς πώληση, αλλά όχι μόνο. Για παράδειγμα, η Έκθεση για την Εμπορία Προσώπων του 2021, που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει τα εξής: «Όπως έχει αναφερθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, Ουκρανοί πολίτες υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία στην Ουκρανία, καθώς και στη Ρωσία, την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλα μέρη της Ευρώπης, επίσης στην Κίνα, το Καζακστάν και τη Μέση Ανατολή».
 
Αναρωτιέται κανείς τι κάνει η Κομισιόν, που καυχιέται για τις αξίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα. Η έκθεση αναφέρει ακόμη: «Τα περίπου 104.000 παιδιά που βρίσκονται σε κρατικά ορφανοτροφεία κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν εμπορία. Αξιωματούχοι σε πολλά κρατικά ιδρύματα φροντίδας και ορφανοτροφεία αναφέρεται, ότι υπήρξαν συνένοχοι ή επέδειξαν εσκεμμένα αμέλεια στη σεξουαλική διακίνηση και την εργασία των κοριτσιών και των αγοριών που φροντίζουν». Σύμφωνα με μία εκτίμηση, ένα στα δέκα παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων στον κόσμο προέρχεται από την Ουκρανία. 
 
Αμηχανία και δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ 
 
Την πρώτη περίοδο του πολέμου, η οικοδόμηση της εικόνας του του “ήρωα Ζελένσκι”, που φοράει στρατιωτικό μπλουζάκι και φαίνεται κουρασμένος σαν να γύρισε από τα χαρακώματα, ήταν η προτεραιότητα, γι’ αυτό και οι ΗΠΑ έκρυψαν την ουκρανική διαφθορά κάτω από το χαλί. Ωστόσο, η διαφθορά άρχισε να επηρεάζει τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, καθώς επιδρά και στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων.
 
Το διάσημο ουκρανικό κανάλι στο Telegram “Resident”, με πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές, γράφει: «Στην περιοχή του Χάρκοβο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται τερατώδεις απώλειες λόγω της εκτεταμένης κλοπής και της διαφθοράς στην κατασκευή αμυντικών έργων. Το μέσο ποσοστό όσων κλάπηκαν από οχυρώσεις είναι περίπου 60%, και σε ορισμένα έργα τα χρήματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Τα “δαχτυλίδια άμυνας” υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και στα βίντεο του Ζελένσκι».
 
Επιπρόσθετα, ο βουλευτής της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας Αλεξάντερ Ντουμπίνσκι, κατηγόρησε τον κυβερνήτη της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ότι εμπλέκεται προσωπικά στην υπεξαίρεση κονδυλίων που προορίζονταν για την κατασκευή των οχυρώσεων. «Ο Σινεγκούμποφ ανέθεσε συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων για την κατασκευή οχυρώσεων σε εταιρείες “φαντάσματα”, που δεν είχαν κερδίσει ποτέ δημόσιες συμβάσεις στο παρελθόν. Ο ακραίος κυνισμός αυτών των εκτροπών έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν στη συνοριακή περιοχή», ανέφερε ο βουλευτής στο κανάλι του στο Telegram. 
 
Η αχαλίνωτη διαφθορά στην Ουκρανία προκαλεί αμηχανία και δυσαρέσκεια ακόμη και στις ΗΠΑ. Η πολιτική ελίτ στο Κίεβο είναι τόσο επιρρεπής στην απάτη και την υπεξαίρεση, που ούτε οι δυτικοί είναι πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια. Σημειωτέον, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έθεσε ανοιχτά το θέμα της διαφθοράς στη χώρα, κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην ουκρανική ηγεσία. Σύμφωνα με το NBC News, η διαφθορά αποτέλεσε ζήτημα επανειλημμένων διαφωνιών με το Κίεβο, με Αμερικανούς διπλωμάτες και αξιωματούχους να απαιτούν αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση Ζελένσκι. 
 
Η κοινωνική φτώχεια 
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η φτώχεια στην Ουκρανία έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου. Επισήμως, το 25% του πληθυσμού της χώρας είναι τώρα φτωχό, όταν ήταν μόνο 2% πριν από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι το ποσοστό φτώχειας θα μπορούσε να φτάσει το 60%, ή και περισσότερο το επόμενο έτος, με κίνδυνο η Ουκρανία να βιώσει επίπεδα στέρησης που έχουν να εμφανισθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
 
Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, μία πρόσφατα δημοσιευμένη κοινή μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, διαπίστωσε ότι το 22% των Ουκρανών δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα. Για τα 6,9 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 33%. Τα πιο δυσεύρετα φάρμακα είναι για την αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα, καθώς και τα ηρεμιστικά και τα αντιβιοτικά. 
 
Πόσοι από τους Ουκρανούς θα προτιμούσαν οι ηγέτες τους να είχαν συνεννοηθεί με τον Πούτιν, (για τις λογικές ανησυχίες του για την ρωσική ασφάλεια) παρά να εμπλέξουν τη χώρα σε έναν άσκοπο πόλεμο που τους κόστισε τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, την πόλη τους και για πολλούς, τη ζωή τους… Συνειδητοποιούν όσοι εκτός της χώρας που ισχυρίζονται πως “υποστηρίζουν την Ουκρανία”, ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε μια γεωπολιτική διασταύρωση πυρών μεταξύ Ουάσιγκτον και Ρωσίας; Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ουκρανία θα πρέπει να υποστηρίξει την ουκρανική ουδετερότητα και τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η ασφάλεια της Ρωσίας νομοτελειακά θα επιτευχθεί μέσω μιας συνθήκης ή μιας σιδερογροθιάς.
 
Η χρησιμοποίηση της Ουκρανίας 
 
Το αμερικανικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής δεν ενδιαφέρεται για την Ουκρανία ή τον ουκρανικό λαό. Η χώρα απλώς χρησιμοποιείται για τον πόλεμο της Ουάσιγκτον εναντίον της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανατράπηκε η δημοκρατικά εκλεγμένη ουκρανική κυβέρνηση το 2014 και αυτός είναι ο λόγος που εξοπλίσθηκαν και εκπαιδεύθηκαν Ουκρανοί παραστρατιωτικοί για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό. 
 
Το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί η Ουκρανία ως σκηνικό για τη διεξαγωγή ενός πολέμου αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας προϋπήρχε της εισβολής, κατά τουλάχιστον επτά χρόνια. Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους Πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας, η CIA επέβλεπε ένα κρυφό πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, για τις ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλο προσωπικό Πληροφοριών. 
 
Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι νεοσυντηρητικοί σύμμαχοί της, επεδίωκαν να στήσουν μία παγίδα στη Ρωσία για να την παρασύρουν σε ένα τέλμα αφγανικού τύπου που θα εξαντλούσε τους πόρους της και θα σκότωνε όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους στρατιωτικούς. Όπως παραδέχτηκε παλαιότερα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, οι ΗΠΑ θέλουν να «αποδυναμώσουν» τη Ρωσία, ώστε να μην είναι σε θέση να προβάλει ισχύ πέρα από τα σύνορά της. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Κεντρική Ασία, ώστε να μπορεί να περικυκλώσει την Κίνα με στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικούς πυραύλους. 
 
Αλλά πρώτα, η Ουάσιγκτον θεώρησε ότι έπρεπε να συντρίψει τη Ρωσία, να προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας της, να την απομονώσει από την παγκόσμια κοινότητα, να τη δαιμονοποιήσει στα μέσα ενημέρωσης της και να ανατρέψει τους ηγέτες της. Η δε διοίκηση Μπάιντεν, πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, έδωσε την έγκριση για πλήγματα με τους υπερσύγχρονους πυραύλους ATACMS, κάτι που δεν είχε κάνει σε όλη την διάρκεια της θητείας της… 
 
Η Ουκρανία θεωρείται ως η πρώτη φάση μιας πολύ ευρύτερης στρατηγικής με στόχο την αλλαγή καθεστώτος (στη Μόσχα) και σε δεύτερο χρόνο, τον κατακερματισμό του ρωσικού κράτους. Ο απώτερος στόχος είναι να διατηρηθεί ο ηγετικός ρόλος της Ουάσιγκτον στην παγκόσμια τάξη. Η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει, ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν ίσως, το μεγαλύτερό τους λάθος στη γεωπολιτική-γεωστρατηγική σκακιέρα…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.