19 Νοεμβρίου 2024

Στο φως νέα δεδομένα για το ναυάγιο της Κερήνειας

Η πρόσφατη μελέτη για το ναυάγιο της Κερήνειας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για τον χρόνο βύθισής του, τοποθετώντας το συμβάν μεταξύ 296 και 271 π.Χ., με πιθανότερη χρονολογία μεταξύ 286 και 272 π.Χ. Το ναυάγιο, που ανακαλύφθηκε το 1965 κοντά στη βόρεια ακτή της Κύπρου, έχει προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ελληνιστική περίοδο, καθώς διασώθηκε σχεδόν άθικτο. Οι νέες χρονολογικές εκτιμήσεις έγιναν δυνατές μέσω της ανάλυσης πρόσφατα καθαρισμένων δειγμάτων ξύλου και άλλων οργανικών ευρημάτων, όπως ένα κλαδί, ένα οστό ζώου και αρχαία αμύγδαλα. 
 
Το ναυάγιο της Κερήνειας αποτελεί το πρώτο μεγάλο εύρημα πλοίου από την ελληνιστική περίοδο που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η ανακάλυψη του πλοίου, μαζί με τα κεραμικά αγγεία που μετέφερε, αποτέλεσε ορόσημο για την αρχαιολογική έρευνα, καθώς απέδειξε ότι πλοία της κλασικής εποχής μπορούν να διατηρηθούν στον βυθό για πάνω από 2.000 χρόνια. Ο Στιούαρτ Μάνινγκ, επικεφαλής της νέας μελέτης και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, υπογραμμίζει ότι το ναυάγιο της Κερήνειας ανέδειξε πτυχές του εμπορίου και της ναυπηγικής της ελληνιστικής εποχής, ενώ αποκάλυψε πως τα ναυάγια λειτουργούν ως χρονοκάψουλες που διατηρούν ανέπαφα ιστορικά στοιχεία.
 
Παρά τη σπουδαιότητά του, η ακριβής χρονολογία του πλοίου παρέμενε ασαφής, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις βασίζονταν κυρίως σε αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο, όπως κεραμικά αγγεία και νομίσματα. Τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από την απομάκρυνση της πολυαιθυλενικής γλυκόλης (PEG), μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ξύλου σε υποθαλάσσια περιβάλλοντα, επέτρεψαν την πιο ακριβή ραδιοχρονολόγηση. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν το 99,9% της PEG από το ξύλο και να επιβεβαιώσουν τη χρονολόγηση των τελευταίων διατηρημένων δακτυλίων των δέντρων του 4ου αιώνα π.Χ. Παρά την απουσία φλοιού, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ξύλο προέρχεται από το διάστημα 355-291 π.Χ. 
 
Αναλύοντας οργανικά ευρήματα, όπως οστά ζώων και φρέσκα αμύγδαλα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν την τελική περίοδο χρήσης του πλοίου, υπολογίζοντας ότι βυθίστηκε μεταξύ 305-271 π.Χ., με πιθανότερη χρονολογία μεταξύ 286-272 π.Χ. 
 
Πηγή: himara.gr
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Οταν έπλεε στα πέλαγα το ελληνικό καράβι της Κερύνειας οι πρόγονοι των Τούρκων εισβολέων δεν υπήρχαν ούτε σαν σπερματοζωάρια... στην μακρινή Μογγολία.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.