14 Νοεμβρίου 2024

Ο πλανήτης Ουρανός και τα πέντε μεγαλύτερα φεγγάρια του μπορεί να έχουν ζωή υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Ο πλανήτης Ουρανός και τα πέντε μεγαλύτερα φεγγάρια του ίσως να μπορεί φιλοξενήσουν ζωή υποστηρίζουν επιστήμονες.
 
Αντίθετα, μπορεί να έχουν ωκεανούς και τα φεγγάρια μπορεί να είναι ικανά να υποστηρίξουν ακόμη και ζωή, λένε οι επιστήμονες. 
 
Πολλά από τα στοιχεία που γνωρίζουμε γι’ αυτούς συγκεντρώθηκαν από το διαστημικό σκάφος Voyager 2 της NASA, το οποίο τους επισκέφθηκε πριν από σχεδόν 40 χρόνια.
 
Μια νέα ανάλυση όμως δείχνει ότι η επίσκεψη του Voyager συνέπεσε με μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, η οποία οδήγησε σε μια παραπλανητική ιδέα για το πώς είναι πραγματικά το Ουρανικό σύστημα.
 
Ο Ουρανός, ο πιο παράξενος πλανήτης
 
Ο Ουρανός είναι ένας όμορφος, παγωμένος κόσμος με δακτυλίους στα εξωτερικά όρια του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι από τους πιο κρύους πλανήτες. Έχει επίσης κλίση στο πλάι σε σύγκριση με όλους τους άλλους πλανήτες – σαν να τον έχουν ρίξει κάτω – γεγονός που τον καθιστά αναμφισβήτητα τον πιο παράξενο.
 
Τον είδαμε για πρώτη φορά από κοντά το 1986, όταν το Voyager 2 πέρασε από εκεί και έστειλε συγκλονιστικές εικόνες του πλανήτη και των πέντε μεγάλων φεγγαριών του.
 
Αλλά αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες ακόμη περισσότερο ήταν τα δεδομένα που έστειλε πίσω το Voyager 2 και τα οποία έδειχναν ότι το Ουρανικό σύστημα ήταν ακόμη πιο παράξενο από ό,τι νόμιζαν.
 
Οι μετρήσεις από τα εργαλεία του διαστημικού σκάφους έδειξαν ότι ο πλανήτης και τα φεγγάρια του ήταν ανενεργά, σε αντίθεση με τα άλλα φεγγάρια στο εξωτερικό Ηλιακό σύστημα. Έδειξαν επίσης ότι το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του Ουρανού ήταν παράξενα παραμορφωμένο. Είχε συμπιεστεί και είχε απομακρυνθεί από τον Ήλιο.
 
Το μαγνητικό πεδίο ενός πλανήτη παγιδεύει τυχόν αέρια και άλλα υλικά που προέρχονται από τον πλανήτη και τα φεγγάρια του. Αυτά μπορεί να προέρχονται από ωκεανούς ή γεωλογική δραστηριότητα. Το Voyager 2 δεν βρήκε κανένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Ουρανός και τα πέντε μεγαλύτερα φεγγάρια του δεν ήταν στείρα και ανενεργά.
 
Όμως η νέα ανάλυση έλυσε το μυστήριο δεκαετιών. Δείχνει ότι το Voyager 2 πέρασε από εκεί σε μια «κακή» μέρα.
 
Υπάρχει πιθανότητα για ζωή στο σύστημα του Ουρανού
 
Σύμφωνα με το BBC, η νέα έρευνα δείχνει ότι ακριβώς την ώρα που το Voyager 2 πέρασε από τον Ουρανό, ο Ήλιος «αγρίευε», δημιουργώντας έναν ισχυρό ηλιακό άνεμο που μπορεί να παρέσυρε το υλικό και να παραμόρφωσε προσωρινά το μαγνητικό πεδίο.
 
Έτσι, για 40 χρόνια είχαμε μια λανθασμένη εικόνα για το πώς είναι κανονικά ο Ουρανός και τα πέντε μεγαλύτερα φεγγάρια του, σύμφωνα με τον Dr. William Dunn του University College του Λονδίνου.
 
«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι το σύστημα του Ουρανού θα μπορούσε να είναι πολύ πιο συναρπαστικό από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Θα μπορούσαν να υπάρχουν φεγγάρια εκεί που θα είναι πιθανό να έχουν τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για τη ζωή, θα μπορούσαν να έχουν ωκεανούς που κάτω από την επιφάνεια θα μπορούσαν να ξεχειλίζουν από ψάρια!».
 
Η Linda Spilker ήταν μια νεαρή επιστήμονας που εργαζόταν στο πρόγραμμα Voyager όταν έφτασαν τα δεδομένα για τον Ουρανό. Τώρα εξακολουθεί να υπηρετεί ως επιστήμονας του προγράμματος για τις αποστολές Voyager. Η ίδια δήλωσε ότι χάρηκε πολύ όταν έμαθε για τα νέα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Astronomy.
 
«Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που βλέπω ότι υπάρχει πιθανότητα για ζωή στο σύστημα του Ουρανού», δήλωσε στο BBC News.
 
«Χαίρομαι επίσης πολύ που γίνονται τόσα πολλά με τα δεδομένα του Voyager. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα που συλλέξαμε το 1986 και βρίσκουν νέα αποτελέσματα και νέες ανακαλύψεις».
 
Η Dr. Affelia Wibisono του Dublin Institute of Advanced Studies, η οποία είναι ανεξάρτητη από την ερευνητική ομάδα, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «πολύ συναρπαστικά».
 
«Δείχνει πόσο σημαντικό είναι να κοιτάμε ξανά τα παλιά δεδομένα, γιατί μερικές φορές, πίσω από αυτά κρύβεται κάτι νέο που πρέπει να ανακαλυφθεί, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε την επόμενη γενιά αποστολών εξερεύνησης του διαστήματος».
 
Αυτό ακριβώς κάνει η NASA, εν μέρει ως αποτέλεσμα της νέας έρευνας.
Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την τελευταία φορά που το Voyager 2 πέρασε από τον παγωμένο κόσμο και τα φεγγάρια του. Η NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει μια νέα αποστολή, το Uranus Orbiter and Probe, για να επιστρέψει για μια πιο προσεκτική «ματιά» σε 10 χρόνια.
 
Σύμφωνα με τον Dr. Jamie Jasinski της NASA, του οποίου η ιδέα ήταν να επανεξετάσει τα δεδομένα του Voyager 2, η αποστολή θα πρέπει να λάβει υπόψη τα αποτελέσματά του κατά τον σχεδιασμό των εργαλείων της και τον προγραμματισμό της επιστημονικής έρευνας.
 
«Ορισμένα από τα εργαλεία για το μελλοντικό διαστημόπλοιο σχεδιάζονται σε μεγάλο βαθμό με ιδέες από αυτά που μάθαμε από το Voyager 2 όταν πέρασε από το σύστημα όταν αυτό βίωνε ένα ανώμαλο γεγονός. Πρέπει λοιπόν να ξανασκεφτούμε πώς ακριβώς θα σχεδιάσουμε τα εργαλεία της νέας αποστολής ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιστήμη που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ανακαλύψεις».
 
Το σκάφος της NASA για τον Ουρανό αναμένεται να φθάσει μέχρι το 2045, οπότε οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν αν αυτά τα μακρινά παγωμένα φεγγάρια, που κάποτε θεωρούνταν νεκροί κόσμοι, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.