18 Οκτωβρίου 2024

Μετρώντας την αδιαφορία, τον εθνικισμό και τις παρουσίες: από τον Έβρο, στην Άγκυρα και την Αθήνα…..

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης*
 
Πριν από τις σκέψεις για το συλλογικό, θα πρέπει να αναφέρω κάτι προσωπικό: Γεννήθηκα στον Έβρο, από γονείς πρόσφυγες που κατέφυγαν στη δυτική πλευρά του ποταμού (και στη συνέχεια του ομώνυμου νομού) μετά τη Γενοκτονία. Μαζικό έγκλημα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες και προσφυγοποίησε πάνω από ενάμιση. Και από τον καιρό που η οικογένειά μου πέρασε το ποτάμι και τα μαχαίρια των δολοφόνων της Τουρκίας, της Ναζιστικής Γερμανίας και Φασιστικής Βουλγαρίας, ζω στον Έβρο. Με λίγα λόγια και το 2020 ήμουν εκεί, όταν ο Ερντογάν εισέβαλλε στην Ελλάδα και η Ελλάδα αντέδρασε όπως όφειλε και όπως ήταν υποχρεωμένη στην εισβολή και την ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας…..
 
Ας προχωρήσω τώρα στη γενική εικόνα και στην πραγματικότητα:
 
Η φράση «θα σε στείλω στον Έβρο» ως απειλή των προϊσταμένων προς τους υφιστάμενους, ως «λόγος» και πράξη εξορίας των ανεπιθύμητων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και άλλων που τα έβαλαν με τα θηρία της κομματοκρατίας, της οικογενειοκρατίας και αναξιοκρατίας, καταγράφει με περιεκτικό τρόπο την αντίληψη για τη Θράκη και ειδικότερα για τον Έβρο, αντίληψη η οποία διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωσή της και την ένωσή της με τον εθνικό κορμό.
 
Η φράση και η τακτική «θα σε στείλω στον Έβρο» πέρασε σε πολλές εκφράσεις της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ζωής, από τον κινηματογράφο μέχρι την πεζογραφία: Ήταν ο Θανάσης Βέγγος ο οποίος υποδυόμενος τον υπάλληλο της δημόσιας οικονομικής παρουσίας και αντιστεκόμενος στη διαφθορά απειλήθηκε με μετάθεση στον Έβρο. «Ήταν η Αλεξανδρούπολη που μάζευε τους ανεπιθύμητους, τους αποδιωγμένους, τους υπό δυσμένεια, εξορία που δεχόταν μόνο απελπισμένους, θα πάρεις φύσημα έλεγαν», όπως γράφει ο συγγραφέας Αλέξανδρος Κοσματόπουλος.
 
Βεβαίως είναι οξύμωρο, αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας, πιο συγκεκριμένα της εθνικής αυτοχειρίας, να απειλείς και να στέλνεις τους (αποκαλούμενους και λεγόμενους) ανεπιθύμητους να φυλάξουν τα σύνορα, τη Θράκη, τον Έβρο….
 
Παράλληλα η ελλαδική επίσημη πολιτική για τη Θράκη, για τον Έβρο, ήταν η διευκόλυνση (!) για μετανάστευση στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετανάστευση η οποία με το παράλληλο και εκρηκτικό δημογραφικό πρόβλημα, καθώς τη συνεχή πίεση από την Τουρκία, είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημερινή οικτρή εθνική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. 
 
Έτσι η μεταπολεμική πορεία της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου, πέρα από το παραπάνω σχήμα στην εθνική, κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα της Ελλάδας, συμπιέζεται και από τον τουρκικό εθνικισμό ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
 
Με πρωταγωνιστικό μοχλό το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και με πολυποίκιλα και συνεχώς ανανεούμενα όργανα στη διάθεσή της, η Τουρκία συνεχίζει να υλοποιεί την εθνικιστική της πολιτική. Από την καταπίεση των Πομάκων, την οικονομία και την κοινωνία που επιχειρεί να τουρκοποιήσει, μέχρι την απόπειρα μαζικής εισβολής το Μάρτιο του 2020, η οποία όμως υφίσταται και ως καθημερινότητα συνεχώς και βεβαίως και τους εμπρησμούς…… Ας μη ξεχάσουμε την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023 που κατέστρεψε πάνω από 800.000 στρέμματα και ένα μεγάλο κομμάτι του Δάσους της Δαδιάς, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, κ.ά) 
 
Τι υπάρχει λοιπόν ως πραγματικότητα (και χωρίς υπερβολές) για τη Θράκη και τον Έβρο;
 
Η Ελλάδα η οποία αδιαφορεί, λέγοντας ότι πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία (αλήθεια τι να συζητηθεί, η Κύπρος, το Αιγαίο;) και που αγνοεί προκλητικά τη Θράκη και τον Έβρο, από όπου αποσύρεται άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με περισσότερο θόρυβο (κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών κλπ), ενώ όσοι θεσμικοί της Αθήνας έρχονται στην περιοχή, φωτογραφίζονται στο φράχτη, βλέποντας τον αυτονόητο φραγμό στην εισβολή από την Τουρκία ως αξιοθέατο!
 
Έτσι με δεδομένο τον τουρκικό εθνικισμό και την ελλαδική αδιαφορία, οι ευθύνες πέφτουν στα χέρια μας και στο μυαλό μας. Εμείς ήμασταν εδώ το 2020 και θα παραμείνουμε εδώ……
 
*Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, μόνιμος κάτοικος Έβρου.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.