2 Σεπτεμβρίου 2023

Περιγραφή της Σμύρνης

Γεώργιος Σκιάδης, Αλησμόνητες Πατρίδες, εκδ. Κεσσόπουλος. 
 
Όλοι όσοι πέρασαν από τη Σμύρνη στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας βεβαιώνουν ότι έμεινε ελληνική και διατήρησε την όψη μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, χάρη στην κάτω πόλη της, που ήταν κατοικημένη αποκλειστικά από Έλληνες και από τους λίγους Ευρωπαίους που ζούσαν εκεί.
 
Και η βασίλισσα της Ανατολής, αρχοντική και γαλήνια, απλωμένη ανάμεσα στα βουνά και τη γαλάζια της θάλασσα, καμάρωνε την προκοπή των ανθρώπων της και την ήρεμη ζωή τους. Το καύχημα της Σμύρνης ήταν η παραλία της με το όμορφο λιμάνι της και όταν, το 1870, κατασκευάστηκε η καινούρια, σύγχρονη προκυμαία της, τότε ήταν που συμπληρώθηκε η ομορφιά της και η κοσμοπολίτικη εικόνα της. Ήταν το ιστορικό «Κε» (Γαλλικό quai=προκυμαία), η παραλία με τα πανέμορφα και καλόγουστα αρχοντικά σπίτια μέσα στους καταπράσινους κήπους τους, τα «παλατάκια», όπως τα έλεγαν.
 
Το Κε άρχιζε από τη νότια δυτική πλευρά της πόλης, εκεί που ήταν το Κονάκι και το Ταρσί (η μεγάλη τουρκική αγορά) και έφτανε μέχρι την Πούντα και το σταθμό του Αϊδινίου.
 
Δεύτερος δρόμος προς το εσωτερικό, μετά την παραλίας, ήταν η λεωφόρος του Παραλλήλου, που τον ονόμασαν έτσι επειδή ακολουθούσε τη μεγάλη παραλιακή λεωφόρο παράλληλα, σε όλο της το μάκρος. Στην οδό Παραλλήλου βρισκόταν η Κοίμηση της Θεοτόκου, το εκκλησάκι του ελληνικού ορφανοτροφείου της Σμύρνης, όπου κάθε Κυριακή και γιορτή εκκλησιαζόταν όλη η καλή Κοινωνία της Σμύρνης.
 
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη μεγάλη πυρκαγιά που αφάνισε τα κτίρια της παραλίας, οι Τούρκοι θέλησαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος που θα μπορούσε να θυμίζει την παλιά, ελληνική Σμύρνη και ισοπέδωσαν όλη την παραλία. Δημιούργησαν εκεί ένα μεγάλο πάρκο, με πολύ πράσινο, λουλούδια, λιμνούλες, παγκάκια και σιντριβάνια. Μέσα στο πάρκο αυτό έστησαν και ένα μεγάλο άγαλμα του Κεμάλ πάνω σε άλογο, ίσως για να δικαιώσουν τον Αμερικανό διπλωμάτη Μοργκεντάου, Που είχε πει:
«Ο Τούρκος ήταν βάρβαρος, λαφυραγωγός. Νίκη γι’ αυτόν σήμαινε να κατασυντρίβει και να λεηλατεί τους λαούς».
 
Μετά την παραλία και προς το σταθμό του Κασαμπά απλωνόταν η συνοικία του Αγίου Γεωργίου, εκεί που βρισκόταν και η μεγάλη αγορά της πόλης και χτυπούσε η καρδιά της οικονομίας της.
 
Άλλη μεγάλη συνοικία ήταν της Αγίας Φωτεινής, εκεί που ήταν η Μητρόπολη και τα «γυαλάδικα», τα πιο πολλά υαλοπωλεία της Σμύρνης, που έδιναν στη συνοικία το ξεχωριστό της χρώμα. Πιο βόρεια από την Αγία Φωτεινή βρισκόταν ο Φραγκομαχαλάς, που τον κατοικούσαν Ευρωπαίοι, Φραγκολεβαντίνοι αλλά και αρκετοί εύποροι Έλληνες, όπως εύποροι ήταν και όσοι κατοικούσαν στη γειτονική συνοικία του Αγίου Δημητρίου.
 
Στο «Φαρδύ σοκάκι» του Αγίου Δημητρίου κατοικούσε παλαιότερα η αφρόκρεμα της κοινωνίας της Σμύρνης, όταν όμως τελείωσαν τα μεγάλα έργα της προκυμαίας, το «Κε» τράβηξε όλον τον καλό κόσμο και άρχισαν να χτίζονται τα παλατάκια του, όλα αυτά στις τρεις τελευταίες δεκαετίες του19 αιώνα.
 
Με το Φραγκομαχαλά γειτόνευαν και άλλες δυο συνοικίες. Ήταν η συνοικία των Νοσοκομείων, με το ελληνικό νοσοκομείο του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Αντωνίου, που ήταν των Καθολικών.
 
Η άλλη γειτονική συνοικία ήταν ο Φασουλάς, ο ξακουστός και ... επίφοβος, με τους Έλληνες παλικαράδες καβγατζήδες του -τους «νταήδες» του- όμως χάρη σ’ αυτούς δεν τολμούσε ούτε να περάσει Τούρκος από το σοκάκια του. Ήταν όμως και για κάτι άλλο ξακουστός Ο Φασουλάς: Στα πολυάριθμα μαγαζιά του, που όλα μαζί αποτελούσαν μια πολύβουη και γραφική αγορά τροφίμων, έβρισκαν οι νοικοκυρές της Σμύρνης ότι μπορεί να επιθυμήσει η ψυχή του κάθε καλοφαγά, ό,τι πια εκλεκτό έδινε η γη της Ιωνίας, του εσωτερικού αλλά και της πιο μακρινής Ανατολής της Αιγύπτου.
 
Κοντά στο Φασουλά υπήρχε τα παλιά χρόνια ένα μεγάλο και αρχοντικό κτίριο, που στέγαζε πολυτελέστατο Θέατρο, αλλά κάηκε το 1885 και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.
 
Στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου ήταν τα πολλά και μεγάλα μαγαζιά που πουλούσαν τα ναυτιλιακά είδη, κάβους και σκοινιά είδους και για κάθε πλεούμενο, έτσι που τα χρόνια τη συνοικία την είπαν και «Σκοινάδικα» και με το όνομα αυτό ήταν πιο γνωστή στον πολύ κόσμο.
 
Αφήνοντας τις συνοικίες της παραλίας και τις συνεχόμενες, καθώς ξεμάκραινε κανείς από το «Κε» -προχωρώντας προς το εσωτερικό και το σταθμό του Κασαμπά, άρχιζε να συναντάει τις λαϊκές γειτονιές, όμορφες κι αυτές, γραφικές, με το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα. Ήταν η Τσικουδιά, συνοικία του Αγίου Τρύφωνα, που πήρε το κοινό της όνομα χάρη στα ουζάδικα που αφθονούσαν στα σοκάκια της, τη Ταμπάχανα, όπου παλιά στεγάζονταν οι βιοτεχνίες που κατεργάζονταν τα δέρματα και, μετά, τα Μορτάκια και η Λυγαριά. 
 
Συνεχίζοντας και προχωρώντας 
 
Πίσω από το σταθμό του Κασαμπά, συναντούσες τη μεγάλη γέφυρα που περνώντας την βρισκόσουν στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου. Εδώ, στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, τελείωνε η Κάτω Πόλη των ήσυχων και νοικοκύρηδων αστών όπως έπρεπε να τελειώνει και η όποια περιπλάνηση του ξένου επισκέπτη που ήθελε να χαζέψει τα αξιοθέατα τής Σμύρνης. Αν προχωρούσε, έμπαινε σε μια συνοικία διαφορετική από τις άλλες. Εκείνο που την έκανε να ξεχωρίζει ήταν ο μαχαλάς της που τον έλεγαν Χιώτικα, όπου έβρισκες καφενέδες και ταβερνεία ύποπτης καθαριότητας και αμφίβολης ηθικής. Οι θαμώνες της ήταν άνθρωποι της νύχτας και της Χυδαίας διασκέδασης και σύχναζαν εκεί αναζητώντας πιοτό και ρεμπέτικη ψυχαγωγία, όχι κατάλληλη για νοικοκύρηδες και οικογενειάρχες.
 
Η Άνω Πόλη ήταν χτισμένη στις πλαγιές του Πάγου και την έλεγαν «πάνω μαχαλά». Εκεί κατοικούσαν οι Τούρκοι της Σμύρνης, καθώς και οι πολλοί Εβραίοι της, ενώ ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες που ζούσαν ανάμεσά τους, όλοι σχεδόν από άλλα μέρη της Μ. Ασίας.
 
Οι Αρμένηδες είχαν την δική τους συνοικία που ήταν στο εσωτερικό της Κάτω Πόλης, κοντά στο σταθμό του Κασαμπά, με την εκκλησία τους τον Άγιο Στέφανο. 
 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από βαρβάρους,

Η Σμύρνη μάνα καίγεται καίγεται και το βιος μας
Ο πόνος μας δε λέγεται δε γράφεται ο καημός μας
Ρωμιοσύνη ρωμιοσύνη δε θα ησυχάσεις πια
Ένα χρόνο ζει ειρήνη και τριάντα στη φωτιά …

Ένα ενδεικτικό μικρό απόσπασμα για την μεγάλη σφαγή των Σμυρνιωτών και το κάψιμο της όμορφης Ελληνικής πόλης της Μικράς Ασίας μας... όπου τουρκομογγόλοι την μολύνουν σήμερα ...
Τότες και ο μέγας προδότης Στεργιάδης ....
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επιβιβάστηκε στο αγγλικό πλοίο “Iron Duke” ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, η οποία τότε ήταν υπό τη διοίκηση των Συμμάχων. Από εκεί μετέβηκε στη Γαλλία, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, χωρίς ποτέ να πατήσει πόδι σε ελληνικό έδαφος.

Για τον Στεργιάδη γράφει τα ακόλουθα ο διδάκτορας Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης:

«Είναι χαρακτηριστικός -και απίστευτος- ο διάλογος Παπανδρέου-Στεργιάδη, που παραθέτει ο ιστορικός του μεσοπολέμου Γρηγόρης Δαφνής στο δίτομο έργο του «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων». Όταν ο Στεργιάδης ανακοίνωσε στο νεαρό τότε πολιτικό Γεώργιο Παπανδρέου την επερχόμενη καταστροφή, δέχθηκε την ερώτηση: «Γιατί δεν ειδοποιείτε τον κόσμο να φύγει;». Η απάντηση του Έλληνα Αρμοστή Σμύρνης ήταν η εξής: «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα!».

Για την είσοδο των Τούρκων στη Σμύρνη ο Πρόξενος φιλέλληνας Τζορτζ Χόρτον δίνει την ακόλουθη περιγραφή:

«Γύρω στις έντεκα το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1922 ακούστηκαν κραυγές τρόμου. Βγαίνοντας στην πόρτα του Προξενείου, είδα ένα πλήθος πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, να εφορμούν με τρόμο στο κτίριο αναζητώντας άσυλο… Μια ματιά από το μπαλκόνι που έβλεπε στην προκυμαία έκανε εμφανή την αιτία του τρόμου τους: το τουρκικό ιππικό προχωρούσε σε φάλαγγα κατά μήκος της προκυμαίας, καθ’ οδόν προς τους στρατώνες του Διοικητηρίου στην άλλη άκρη της πόλης. Ήταν ρωμαλέοι άντρες και βάδιζαν με άψογη τάξη. Φαίνονταν καλοθρεμμένοι και ξεκούραστοι. Πολλοί ανάμεσά τους είχαν τα μογγολικά χαρακτηριστικά που συναντά κανείς μεταξύ των μουσουλμάνων της Μικράς Ασίας».

Ο Χόρτον γράφει πως καθώς οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες είχαν επιβιβασθεί στα ελληνικά πλοία το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου, οι Τούρκοι γρήγορα έγιναν οι κυρίαρχοι της Σμύρνης, και περίπολοι στρατιωτών έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης από την 9η Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες εγκατέλειψαν τη Σμύρνη στις 8 Σεπτεμβρίου 1922, την ευθύνη για τα επεισόδια που άρχισαν να εκδηλώνονται από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα οποία περιγράφουν οι ξένοι ιστορικοί, την φέρνει ακέραια ο τουρκικός στρατός.

Γράφει ο Χόρτον:

«Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου άρχισε η λεηλασία και η σφαγή. Πυροβολισμοί ακούγονταν από διάφορες μεριές της πόλης όλη τη νύχτα, και, το επόμενο πρωί, γνήσιοι Αμερικανοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες, έκαναν τις πρώτες αναφορές για πτώματα στους δρόμους του εσωτερικού της πόλης».

Μια από τις πιο φρικαλέες πράξεις των Τούρκων ήταν η κυριολεκτική κατακρεούργηση του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου

Ο Michael Llewellyn Smith περιγράφει ως ακολούθως τις τελευταίες μαρτυρικές στιγμές του Μητροπολίτη Χρυσόστομου:

«Άρπαξαν το Μητροπολίτη και κακοποιώντας τον, τον πήγαν ως το μαγαζί του Ισμαήλ, ενός Λεβαντίνου κουρέα. Εκεί έντυσαν τον Χρυσόστομο με την άσπρη μπλούζα του κουρέα και το πλήθος άρχισε να τον χτυπάει και να τον προπηλακίζει. Βγήκαν μαχαίρια, και ο όχλος έπεσε επάνω του. Προτού πεθάνει ο Μητροπολίτης ακρωτηριάστηκε φρικτά».

Με αυτούς τους αποκτηνωμένους αμετανόητους βαρβάρους σήμερα επιδιώκουμε ειρήνη. Με αυτούς, που ακόμη και πρόσφατα έπραξαν τα ίδια όπως στην Μικρά Ασία και στην Ελληνική Κύπρο
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΟΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΜΠΙΣΤΙΑ ...
ΤΥΜΜΑ ΤΥΜΜΑΤΙ ΤΥΣΑΙ....
Π.Β. Μικρασιάτισσα. Από την πολυμελή οικογένεια μου, τυχαία γλύτωσαν μόνο η γιαγιά και η μητέρα μου και διέφυγαν στην Κύπρο μας. Οι περισσότεροι συγγενείς μας κάηκαν μέσα στα ίδια τους σπίτια ....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.