30 Αυγούστου 2023
Προσοχή: Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν «ύποπτες» χημικές ουσίες
Ορισμένα καλαμάκια από χαρτί και μπαμπού περιέχουν τις λεγόμενες «χημικές ουσίες για πάντα» που θα μπορούσαν να τα καταστήσουν μια λιγότερο ιδανική εναλλακτική λύση σε σχέση με το πλαστικό, όπως διαπίστωσαν ερευνητές.
Επιστήμονες στο Βέλγιο εξέτασαν πρόσφατα δεκάδες καλαμάκια από σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια fast-food της χώρας και διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα περιείχε PFAS – μια οικογένεια συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων επειδή μπορούν να αντισταθούν στους λεκέδες, τα λίπη και το νερό.
Τι έδειξε η έρευνα για τα καλαμάκια
Οι ερευνητές πήραν δείγμα από 39 μάρκες για καλαμάκια από χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Από αυτά, τα 27 βρέθηκαν να περιέχουν PFAS, αν και οι συγκεντρώσεις ήταν χαμηλές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο περιοδικό Food Additives and Contaminants.
Τα PFAS, αναφέρονται συχνά ως «χημικές ουσίες για πάντα» επειδή παραμένουν σχεδόν μόνιμα στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Εντοπίζονται συχνά σε περιτυλίγματα τροφίμων, καλλυντικά, χαλιά, έπιπλα και υφάσματα όπως αδιάβροχα ή ρούχα γυμναστικής.
Από τα καλαμάκια που εξετάστηκαν στη μελέτη, εκείνα που ήταν κατασκευασμένα από χαρτί ήταν πιο πιθανό να περιέχουν PFAS: Οι χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε 18 από τις 20 μάρκες. Τέσσερα στα πέντε καλαμάκια από μπαμπού που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία περιείχαν PFAS, σε σύγκριση με τρία στα τέσσερα πλαστικά καλαμάκια και δύο στα πέντε γυάλινα καλαμάκια. Και τα πέντε καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι που αναλύθηκαν δεν περιείχαν PFAS.
Προηγούμενες έρευνες στις ΗΠΑ έχουν επίσης ανιχνεύσει PFAS σε χάρτινα και άλλα καλαμάκια φυτικής προέλευσης, μεταξύ πολλών άλλων τύπων μαγειρικών σκευών και συσκευασιών. Η έκθεση σε PFAS μπορεί να σχετίζεται με χαμηλό βάρος γέννησης, υψηλή χοληστερόλη, θυρεοειδοπάθεια και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών και του ήπατος, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για αυτούς τους κινδύνους για την υγεία και δεν είναι σίγουροι ποια επίπεδα έκθεσης είναι προβληματικά.
Το μυστήριο με το PFAS
Ο Thimo Groffen, συγγραφέας της νέας μελέτης και περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι κατασκευαστές των καλαμακιών που ανέλυσε προσθέτουν σκόπιμα PFAS ως αδιάβροχη επίστρωση. Άλλες πιθανότητες, είπε, είναι ότι τα PFAS καταλήγουν κατά λάθος στα καλαμάκια κατά τη διαδικασία παραγωγής ή ότι τα καλαμάκια από μπαμπού έχουν ίχνη PFAS λόγω της καλλιέργειας των φυτών σε μολυσμένο έδαφος.
Ο Graham Peaslee, ο οποίος μελετά τα PFAS στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι κατασκευαστές να μην ελέγχουν για τις χημικές ουσίες στα δικά τους προϊόντα.
Ο Groffen δήλωσε ότι οι χρήστες καλαμιών πιθανώς δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται για τον ατομικό τους κίνδυνο. «Αυτή είναι μόνο μία πολύ μικρή πηγή πρόσθετης έκθεσης που θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί, αλλά δεν περιμένω ότι τα ίδια τα καλαμάκια θα είναι πολύ επιβλαβή», είπε.
Πρόσθεσε όμως ότι επειδή τα PFAS συσσωρεύονται στον οργανισμό, οι άνθρωποι θα πρέπει ιδανικά να μειώσουν την έκθεση όπου μπορούν: «Όλα αθροίζονται μαζί με άλλες οδούς έκθεσης και ο συνδυασμός θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία», είπε.
Μήπως διαρρέουν τα PFAS σε τρόφιμα και νερό;
Δεν υπάρχει ομοσπονδιακό όριο για τα PFAS στις συσκευασίες τροφίμων στις ΗΠΑ, αν και ορισμένες πολιτείες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων επιτρέπει τη χρήση PFAS σε ορισμένο εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και ως λιποδιαλυτικό μέσο σε χάρτινες συσκευασίες τροφίμων.
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει προτείνει όρια για τα PFAS στο πόσιμο νερό, αλλά δεν έχει ακόμη εκδώσει τελικό κανόνα. Ο Keith Vorst, διευθυντής της κοινοπραξίας Polymer and Food Protection Consortium στο Iowa State University, δήλωσε ότι ορισμένα από τα καλαμάκια της μελέτης υπερέβαιναν τις προτεινόμενες συγκεντρώσεις της EPA για το νερό. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν τα PFAS διαρρέουν από τα καλαμάκια στα ποτά ή αν η χρήση ενός καλαμακίου προκαλεί κατ’ ανάγκη την κατάποση των χημικών ουσιών από κάποιον.
Επιπλέον, δήλωσε ο Vorst, έχει ανιχνεύσει πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε φορείς ποτών, δοχεία για το σπίτι και σακούλες ποπ κορν μικροκυμάτων. «Έχω έναν μικρό φόβο σχετικά με το “Εντάξει, ας επικεντρωθούμε τώρα στα καλαμάκια” όταν έχουμε πολύ, πολύ μεγαλύτερα ζητήματα που μολύνουν το περιβάλλον», δήλωσε.
Ο Peaslee δήλωσε ότι η ποσότητα PFAS που μεταφέρεται από τις συσκευασίες στα τρόφιμα και τα ποτά είναι γενικά ελάχιστη, ειδικά αν τα αντικείμενα δεν έρχονται σε επαφή για πολύ καιρό.
Τα PFAS μπορούν να διαρρεύσουν από τις χωματερές στο νερό και το έδαφος και να έχουν τοξικές επιπτώσεις στα ζώα, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής βλάβης ή των προβλημάτων αναπαραγωγής. Η μελέτη του Groffen εντόπισε μια συγκεκριμένη ένωση που είναι ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό, το τριφθοροοξικό οξύ, σε πέντε χάρτινα καλαμάκια και ένα καλαμάκι από μπαμπού.
Ωστόσο, ο Groffen δήλωσε ότι τα καλαμάκια με φυτική βάση εξακολουθούν να είναι καλύτερα για το περιβάλλον από τα πλαστικά. «Εξακολουθώ να περιμένω ότι τα πλαστικά καλαμάκια θα ήταν πιο επιβλαβή για το περιβάλλον, επειδή φυσικά έχουμε και την αποικοδόμηση των πλαστικών σε μικροπλαστικά που μπορούν να καταναλωθούν από τα ζώα», είπε.
Οι ερευνητές που ερωτήθηκαν συμφώνησαν ότι τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι προτιμότερα από τα χάρτινα, τα μπαμπού ή τα πλαστικά, αλλά αμφισβήτησαν ότι οι άνθρωποι θα τα υιοθετήσουν ευρέως. «Αν μπορούσαμε όλοι να στραφούμε σε ανοξείδωτο ατσάλι, αυτό θα ήταν υπέροχο», δήλωσε ο Vorst. «Δεν νομίζω ότι είναι πρακτικό».
Κατηγορία Θέματος
Επιστημονικά θέματα,
Θέματα Υγείας,
Παγκοσμιοποίηση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου