21 Αυγούστου 2023

Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στο αλλοτινό χωριό Ακρινό του νομό Δράμας μέσα από τον φακό του Γιάννη Κατσέα

Ο Ναός αποτελεί σήμερα τη μοναδική μαρτυρία ζωής σε ένα ερειπωμένο σήμερα χωριό κοντά στα βουλγαρικά σύνορα. Κτίστηκε στα 1848, όπως διαβάζουμε σε εντοιχισμένες πλάκες στη βόρεια και ανατολική πλευρά και Αγιογραφήθηκε το 1860. Έχει μεγάλες διαστάσεις (25,50X17,90 μ.). Σε κάτοψη έχει τη μορφή τρίκλιτης Βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος και ανοικτό περίστωο. Ο γυναικωνίτης καταλαμβάνει το χώρο πάνω από το περίστωο. Το καμπαναριό, στο κέντρο της δυτικής πλευράς, κτίστηκε στα 1884. Στο τύμπανο της δυτικής κύριας εισόδου απεικονίζεται η σύναξη των Ταξιαρχών και των Ασωμάτων Δυνάμεων. Η παράσταση στέφεται με επιγραφή και φέρει τη χρονολογία 1877.
 



Η Βασιλική αυτή είχε την τύχη να λεηλατηθεί και να καεί η ξύλινη οροφή της από τις βουλγαρικές ορδές που λυμαινόντουσαν τα Μαρτυρικά αυτά Αγια χώματα.
 





Οι εικόνες και η Αγιογράφιση του Ναού έγιναν όπως και στην υπόλοιπη περιοχή από τους Αγιογράφους του 19ου αιώνα Στέργιο Γεωργιάδη και Γεώργιο Ζυρνοβίτη από το Κάτω Νευροκόπι (Ζύρνοβο), του Δημητρίου από το Κατάφυτο (Καράκιοι), Κυριαζή από τον Αίνο και Ιερεμία από το Μελένικο.
 




Σήμερα σώζονται ελάχιστες από αυτές με καλύτερες στην κεντρική είσοδο του Ναού καθώς και την Κοίμηση της Θεοτόκου μας, στα τόξα των περιστήλιων και δεξιά-αριστερά της εισόδου.
 




Περιμετρικά της Εκκλησίας υπάρχουν άφθονοι λιθοσωροί του χωριού Ακρινού (Λόφτσια) που μαρτυρούν το μέγεθος του χωριού αυτού που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής αυτής.
 




Σε μια έκθεση του κάποτε ο τότε επιθεωρητής του νομού Δράμας που περιόδευε και κατέγραφε τα προβλήματα στέγασης των σχολικών κτιρίων της περιοχής έγραψε για το χωριό αυτό πως διέθετε τα μοναδικά διδακτήρια που ήταν καινουργή εως τέλεια και πως το τότε χωριό αυτό με τον πρόεδρο Γιώργο Βοτζίκη ειχε κατοίκους 1240 Ελληνικές ψυχές.
 





Αν αναλογιστεί  τα δεινά που πέρασε αυτή η ακριτική σήμερα επαρχία του Ελληνικού κράτους (γιατί τότε παρόλο που ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας ο Ελληνισμός κατοικούσε πολύ βορειότερα με αμιγώς Ελληνικές κοινότητες και συχνά πόλεις με μικτούς Εθνοτικά κατοίκους) διατήρησε την Ελληνικότητα και την Ορθόδοξη Πίστη της συνεχίζοντας την Πνευματική της ανάπτυξη. Πολλές μεταβυζαντινές Εκκλησίες χτίστηκαν την περίοδο αυτή που για πολλούς θεωρήθηκε ότι ήταν "έκρηξη ανοικοδόμησης Ναών". Σήμερα η Εκκλησία αυτή γιορτάζει ανήμερα στις 7 και 8 Νοεμβρίου με πλήθος πιστών από όλη την Μακεδονία καθώς και πολλούς από την γειτονική Βουλγαρία.
 



 Μετά από την Θεία Λειτουργία προσφέρεται στους συμμετέχοντες το γνωστό παραδοσιακό φαγητό "Κεσκέκι" και στήνεται υπαίθριος χορός με νταούλια και ζουρνάδες.
 


Μια μικρή λεπτομέρεια, ο υποψιασμένος αναγνώστης θα διακρίνει πάνω από την Αγιογραφία της κεντρικής θύρας του Ναού την προσπάθεια των βουλγάρων να αλλάξουν την γραμματοσειρά της με βουλγαρικά γράμματα, πιθανότατα κατά την βουλγαρική κατοχή όπου έγιναν στην όλη περιοχή πολλαπλά εγκλήματα κατά την προσπάθεια εκβουλγαρισμού των κατοίκων της ...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.