10 Ιουλίου 2023

Περπάτημα και νόσος Αλτσχάιμερ: Πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα για να καθυστερήσουμε τη νόσο;

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το συστηματικό περπάτημα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμα και αν ήδη έχει κάποιος ήπια νοητική διαταραχή.
 
Η διαταραχή αυτή μπορεί να αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της νόσου, δεδομένου ότι συχνά εξελίσσεται σε Αλτσχάιμερ.
 
Πώς μπορεί να ασκεί αυτή τη δράση το περπάτημα; Ως φαίνεται ενισχύει τις συνδέσεις (συνάψεις) εντός και μεταξύ τριών βασικών δικτύων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
 
Η σχετική μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ. Συμμετείχαν 33 ηλικιωμένοι, ηλικίας 71-85 ετών. Άλλοι εξ αυτών είχαν υγιή νοητική λειτουργία και άλλοι ήπια νοητική διαταραχή. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease Reports.
 
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ζήτησαν από τους εθελοντές να ακολουθήσουν επί 12 εβδομάδες ένα πρόγραμμα άσκησης που βασιζόταν στο περπάτημα. Οι εθελοντές έπρεπε να βαδίζουν υπό επίβλεψη σε κυλιόμενο διάδρομο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κάθε συνεδρία διαρκούσε 30 λεπτά.
 
Για να αξιολογηθεί η επίδραση που είχε το περπάτημα στις νοητικές λειτουργίες τους, οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάσουν και να θυμηθούν μία μικρή ιστορία. Την διάβασαν δύο φορές: μία πριν αρχίσουν να βαδίζουν συστηματικά και ακόμα μία όταν πέρασαν οι 12 εβδομάδες.
 
Λειτουργική μαγνητική τομογραφία
 
Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να ελεγχθεί η δραστηριότητά του σε τρία βασικά δίκτυα νευρικών κυττάρων:
  • Στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας (DMN)
  • Στο μετωποβρεγματικό δίκτυο (frontoparietal)
  • Στο δίκτυο σημαντικότητας (salience)
Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας είναι ενεργό όταν ο εγκέφαλος αναπαύεται (π.χ. όταν ονειροπολούμε ή σκεφτόμαστε το παρελθόν). Σχετίζεται στενά με τον ιππόκαμπο – μία δομή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από τις πρώτες από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
 
Το μετωποβρεγματικό δίκτυο εμπεριέχει τα κέντρα λήψης αποφάσεων και μνήμης. Τέλος, το δίκτυο σημαντικότητας παρακολουθεί τον κόσμο και τα διάφορα ερεθίσματα που δεχόμαστε από αυτόν. Δρα ως ηθμός (φίλτρο), αποφασίζοντας τι είναι αρκετά σημαντικό ώστε να του δώσουμε σημασία.
 
Τα ευρήματα
 
Η μελέτη έδειξε πως το περπάτημα βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται την ιστορία που διάβαζαν. Επιπλέον, η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ήταν πιο ισχυρή και πιο συγχρονισμένη.
 
Οι βελτιώσεις ήταν ιδιαιτέρως εμφανείς στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας και στο δίκτυο σημαντικότητας.
 
Ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ εξηγεί: «Τα δίκτυα του εγκεφάλου που μελετήσαμε, εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ ή ήπια νοητική διαταραχή. Τα δίκτυα αυτά αποσυνδέονται, με συνέπεια να χάνουν οι ασθενείς την ικανότητα να σκέπτονται καθαρά και να θυμούνται. Το περπάτημα ως φαίνεται μπορεί να το αλλάξει αυτό».
 
Όπως εξήγησε, η μελέτη έδειξε ότι το περπάτημα διεγείρει την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεροποιεί την ήπια νοητική διαταραχή. Μακροπρόθεσμα, δε, θα μπορούσε ίσως να καθυστερήσει την εξέλιξή της σε νόσο Αλτσχάιμερ.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.