8 Ιουλίου 2023
Εμμονική Προσκόλληση στη ΔΔΟ
Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, διαπράχθηκαν σοβαρά λάθη στην διαχείριση του Κυπριακού από τις κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Έκτοτε ακολουθείται λανθασμένη πορεία, η ανακοπή της οποίας προϋποθέτει αναγνώριση των λαθών, που οφείλονται στην υποτίμηση της επικινδυνότητας της Τουρκικής και Βρετανικής πολιτικής για την Κύπρο (επανάκτηση Kύπρου-διαίρει και βασίλευε), στην έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια και στην αναποτελεσματική πολιτική τού κατευνασμού της Τουρκίας. Κυριότερα λάθη:
1. Λανθασμένη βάση λύσης. Η συγκατάνευση στη διεξαγωγή των χρονοβόρων ούτω καλουμένων διακοινοτικών συνομιλιών (ΔΣ) για λύση ΔΔΟ, με την υποτελή διοίκηση που εγκατέστησε παράνομα η Τουρκία στη Κύπρο και υπό την απειλή των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) απενοχοποίησαν την Τουρκία και μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα της σε βάρος της ΚΔ(εισβολή- κατοχή- εποικισμός -εθνοκάθαρση) σε δικοινοτική διαφορά. Στις ΔΣ η τουρκική υποτελής διοίκηση υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων του Κυπριακού κράτους. Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δύο συνομιλητών δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος. Η απαίτηση τής Τουρκίας και Βρετανίας, για λύση ΔΔΟ δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτή από την ΚΔ. Είναι ένα μη δημοκρατικό πολίτευμα, που επιβλήθηκε για να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της Τουρκικής εισβολής/ κατοχής, να καταλύσει την ΚΔ, να διχοτομήσει το έδαφος, τον λαό και την εξουσία και να επεκτείνει τον Τουρκικό έλεγχο σε όλη την Κύπρο. Η ΔΔΟ με εισήγηση της Βρετανικής κυβέρνησης, περιλήφθηκε και στα ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ (ψήφισμα 649/1990) χωρίς να προβάλει αντίρρηση η Κυπριακή κυβέρνηση.
2. Υποχωρήσεις στα θέματα ασφάλειας. Η ΚΔ υπέκυψε στις Τουρκικές απαιτήσεις: (1)να επικεντρωθούν οι ΔΣ στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης (που ενδιαφέρει την Τουρκία για να γίνει διαμοιρασμός της εξουσίας και να εξισωθεί η μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων με την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων) και να μην συζητείται το κεφάλαιο της ασφάλειας, που ενδιαφέρει τους Έλληνες της Κύπρου και αποτελεί την ουσία του Κυπριακού προβλήματος (αναχρονιστικές εγγυήσεις, μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, παράνομη Τουρκική εισβολή, αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων κ.ά.). Η Τουρκία θεωρεί την ΚΔ εκλιπούσα και ότι αρμοδιότητα για το κεφάλαιο της ασφάλειας έχουν μόνο οι εγγυήτριες δυνάμεις (2) να αφοπλισθεί το Κυπριακό κράτος μετά τη λύση και να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις (αυτό προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν για να είναι εύκολη λεία στην Τουρκική αρπακτικότητα, όπως επιδιώκει και για τα νησιά τού Αν. Αιγαίου) (3) να μην συμμετέχει η ΚΔ στις διεθνείς διασκέψεις για το Κυπριακό (στις πενταμερείς διασκέψεις της Ελβετίας η ΚΔ ήταν απούσα).
3. Υποχωρήσεις στα θέματα ενότητας τού κράτους, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών. Έγινε αποδοχή επιβολής εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών, που καταπατούν τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι,τής ατομικής ιδιοκτησίας και τής ελεύθερης εγκατάστασης καθώς και αποδοχή παραβίασης τής δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, με δικαίωμα ΒΕΤΟ στη μειοψηφία για τα ζωτικής φύσεως θέματα, που θα οδηγεί σε αναρίθμητα αδιέξοδα (ακόμα αναζητείται μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων στη ΔΔΟ, που δε μπορεί να λειτουργήσει όπως τα κανονικά δημοκρατικά κράτη).
4. Μη ύπαρξη συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Οι ΔΣ πραγματοποιήθηκαν στη βάση ενός κατ’ όνομα συμφωνημένου πλαισίου λύσηςΔΔΟ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η γνώση ότι οι Τούρκοι δίδουν διαφορετική ερμηνεία στον συμφωνημένο Αγγλικό όρο των Constituent States, τα οποία ερμηνεύουν ως «ιδρυτικά κράτη» ενώ ηΚΔ ως «συνιστώσες πολιτείες» ή «ομοσπονδιακές μονάδες». Αποτέλεσμα, να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε λεπτομέρειες και σε ένα λαβύρινθο δυσλειτουργικών διαδικασιών διχοτομικής φύσεως, επειδή ουσιαστικά δεν υπήρχε συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για ένα κράτος. Οι Τουρκικές θέσεις αφορούν στην ίδρυση δύο κρατών με πολιτική ισότητα. Οι συνομιλίες διάρκειας μισού αιώνα, παρήγαγαν ένα θνησιγενές, πολύπλοκο, υπερμεγέθες, οικονομικά μη βιώσιμο, διχοτομικό κρατικό οικοδόμημα(4 βουλές, 3 κυβερνήσεις, 3 αστυνομίες, εις διπλούν/τριπλούν ημικρατικοί οργανισμοί, δυαρχία αξιωματούχων κ.α.).Ένα πύργο τής Βαβέλ συγκρουσιακών θέσεων, ασάφειας και ασυνεννοησίας, καταδικασμένο σε κατάρρευση (τρομάζει το 77 σελίδων έγγραφο συγκλίσεων Ντάουνερ 2008-2012 )
5. Αγνόηση της λαικής βούλησης. Διατήρηση της ΔΔΟ ως λύσης για το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός την απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία (76%) το 2004 στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ο τέως πρόεδρος της ΚΔ κ. Νίκος Αναστασιάδης ένθερμος υποστηρικτής τού Σχεδίου Ανάν (ΔΔΟ), παραδέχθηκε στο τέλος της δεκαετούς θητείας του, ότι η ΔΔΟ είναι ανέφικτη και δεν μπορεί να λειτουργήσει (σελ. 334 βιβλίο "Επτά Προεδρικά Πορτραίτα" του κ. Κωστή Χατζηκωστή) και ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια υποχωρήσεων προς την Τουρκία η οποία έχει ώς στόχο την διάλυση της ΚΔ (ομιλίες τού προέδρου στη Λεμεσό και Αναφωτία τον Αύγουστο 2022). Στη Βοσνία λύση παρόμοια με τη ΔΔΟ προκάλεσε κρατική παράλυση και στη Νότια Αφρική απορρίφθηκε αμέσως από τον Μαντέλα. Είναι ακατανόητη η εμμονική προσκόλληση της κυβέρνηση μας και των περισσότερων κόμματων στη Βαβέλ της αντιδημοκρατικής ΔΔΟ.
6. Παραμέληση της στρατιωτικής ισχύος. Επικράτησε η σχολή σκέψης ότι οι μικρές χώρες είναι μάταιο να επενδύουν στη στρατιωτική ισχύ με συνέπεια να συμπιεστούν επι εικοσαετία (από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν) οι αμυντικές δαπάνες της ΚΔ, με δυσμενείς επιπτώσεις στον εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της ΕΦ και στην αποτρεπτική ισχύ της ΚΔ.
7. Μη επίσημη ενημέρωση των πολιτών για τις συγκλίσεις των συνομιλιών (πληροφόρηση από διαρροές εγγράφων ).
Οι χρονοβόρες ΔΣ για λύση ΔΔΟ εξυπηρέτησαν την τουρκική στρατηγική να παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής/ κατοχής, να τουρκοποιήσει/ ισλαμοποιήσει τα κατεχόμενα εδάφη μας, να τα μετατρέψει σε Τουρκική επαρχία (εποικισμός, εγκατάσταση υποτελούς διοίκησης, διμερείς συμφωνίες εξάρτησης) και να συνεχίσει τις επιθετικές δράσεις της(ΑΟΖ, Ουδετέρα Ζώνη, Αμμόχωστος, ενίσχυση κατοχικών δυνάμεων, δημογραφική αλλοίωση ελευθέρων περιοχών κ.α.) για την ολοκλήρωση του στρατηγικού στόχου της που είναι ο έλεγχος όλης της Κύπρου (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ-σχέδιο επανάκτησης Κύπρου). Στόχος που εξυπηρετείται από την ΔΔΟ.
Σήμερα η εμμονή στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κράν Μοντάνα, είναι άλλο ένα σοβαρό λάθος που διαπράττεται, γιατί γίνεται αποδοχή των επί μισό αιώνα υποχωρήσεων μας (κεκτημένο των συνομιλιών) προς κατευνασμό της Τουρκίας, που διαμόρφωσαν την ΔΔΟ σε συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, η οποία δεν διαφέρει πολύ από την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, την οποία η Τουρκία εννοεί ως συνομοσπονδία δύο κρατών.
Πρέπει να ανακοπεί η καταστροφική πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό και αυτό προϋποθέτει αναγνώριση των λαθών που έγιναν. Να υιοθετηθεί νέα πολιτική με βασικές πτυχές: (1) να ενδυναμωθεί η αποτρεπτική ισχύς της ΚΔ (2) Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή βάση του (θέμα εισβολής, κατοχής), να απορριφθεί ηΔΔΟ, να υποστηρίζεται συνέχιση λειτουργίας της ΚΔ, όπως αυτή εντάχθηκε στην ΕΕ και προσαρμόσθηκε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο με περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συντάγματος της για απαλλαγή από τα διχοτομικά, και δυσλειτουργικά στοιχεία που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία, να εφαρμοσθεί η αρχή "ένας άνθρωπος μία ψήφος" και (3) ο αγώνας μας να επικεντρωθεί στη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στη Κύπρο ήτοι: απομάκρυνση κατοχικών δυνάμεων και εποίκων, διάλυση "ΤΔΒΚ",επιστροφή προσφύγων, επανενσωμάτωση κατεχομένων κ.α.
Λευκωσία Ιούνιος 2023
* αντιστράτηγος ε.α.
Κατηγορία Θέματος
Εθνικά Θέματα,
Εθνική Προδοσία,
Ειδήσεις-Πολιτική,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου