8 Ιουλίου 2023

Εφιαλτικό: Μετά το συνθετικό κρέας έρχεται και το συνθετικό ψάρι που θα δημιουργείται σε 3D εκτυπωτή!

Οι ειδήσεις που έρχονται από το χώρο της διατροφής καθημερινά γίνονται χειρότερες για το μέλλον που όλους μας περιμένει και έτσι μετά το συνθετικό κρέας σύντομα θα έχουμε στα πιάτα μας και το συνθετικό ψάρι, το οποίο θα… εκτυπώνεται σε εκτυπωτή 3D!
 
Η Steakholder Foods, μια startup με έδρα το Ισραήλ, έφτιαξε ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο κομμάτι τσιπούρας – «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων» αναφέρει ο CEO της εταιρείας, Άρικ Κάουφμαν.
 
Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Umami Meats,την γνωστή εταιρεία στην παραγωγή συνθετικού κρέατος που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, για τη δημιουργία του φιλέτου.
 
«Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, παρουσιάσαμε ένα εργαστηριακό προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας ακριβώς όπως πρέπει να είναι το ψάρι», λέει ο Μιχίρ Περσχάντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.
 
Το προϊόν ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα, ακριβώς όπως ένα αληθινό ψάρι. Τα εργαστηριακά θαλασσινά και το κρέας, οι δημιουργοί τους λένε πως είναι αληθινές πρωτεΐνες που καλλιεργούνται εργαστηριακά με τη χρήση βλαστοκυττάρων.
 
Αυτή η εκκολαπτόμενη βιομηχανία στοχεύει να πετύχει παρόμοια γεύση με το συμβατικό κρέας χωρίς κόστος για τα ίδια τα ζώα και το περιβάλλον.
 
Όμως ποιος πραγματικά μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα είναι ασφαλές προς βρώση για τους ανθρώπους; Τα αποτελέσματα τέτοιων «καινοτομιών» γίνονται γνωστά μετά από πολλά χρόνια.
 
«Εξακολουθούμε να τρώμε και να καταναλώνουμε κρέας με τον τρόπο που το καταναλώναμε χιλιάδες χρόνια πριν», λέει ο Κάουφμαν στο CNNi, «οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρέας».
 
Πριν… εκτυπώσει ένα φιλέτο ψαριού, η Steakholder Foods είχε επικεντρωθεί στο προϊόν από το οποίο πήρε το όνομά της∙ την μπριζόλα (steak).
 
Η διαδικασία της καλλιέργειας κρέατος ξεκινάει με βλαστοκύτταρα από ζώα, που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες, σύμφωνα με τον Όριτ Γκόλντμαν, αντιπρόεδρο της εταιρείας.
 
Τα κύτταρα διαχωρίζονται σε κύτταρα μυών ή κύτταρα λίπους και τελικά σχηματίζουν τους ιστούς που θα γίνουν το τελικό προϊόν κρέατος.
 
Αυτά τα κύτταρα μυών και λίπους μετατρέπονται σε βιο-μελάνια και τοποθετούνται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή.
 
Πριν την εκτύπωση, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το ποσοστό λίπους που επιθυμεί στο κρέας του. Ο Κάουφμαν επισημαίνει ότι οι μπριζόλες που εκτυπώνονται τώρα δεν έχουν ακριβώς την ίδια γεύση και υφή με τις αληθινές, αλλά είναι σίγουρος ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
 
Ο κλάδος του εργαστηριακού κρέατος και των θαλασσινών είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στην ευρύτερη σκηνή των εναλλακτικών πρωτεϊνών, που περιλαμβάνει γνωστότερες εταιρείες που κατασκευάζουν φυτικό κρέας, όπως η Beyond Meat και η Impossible Foods.
 
Ξεκίνησε το 2006 ως έρευνα της NASA η παραγωγή συνθετικού κρέατος και έχει διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με πάνω από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται σε όλα τα είδη εργαστηριακού κρέατος.
 
Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η αλήθεια όμως είναι πως ούτε αυτοί ξέρουν, όλα θα φανούν στην πορεία…
 
Αυτή τη στιγμή η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος είναι εμπορικά διαθέσιμα!
 
«Η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει κάποια διστακτικότητα από την πλευρά των καταναλωτών», επισημαίνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπλοκ (το ωραίο είναι ότι απορεί κιόλας) του UC Davis της Καλιφόρνια.
 
«Η αποδοχή από τους καταναλωτές θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η βιομηχανία αυτή, και θα πρέπει να σκεφτεί πολύ πώς θα λανσάρει τα προϊόντα της στην αγορά».
 
Θα πει κάποιος πως οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να προτιμούν στο τέλος συνθετικό κρέας και συνθετικό ψάρι. Πολύ απλά, όπως το είπαν και στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, κάποια στιγμή το να αγοράσει κάποιος ψάρι που ψαρεύτηκε από τη θάλασσα ή από ένα ποτάμι θα κοστίζει… 500 €.
 
Έτσι θα περάσουν τα νέα τους επιτεύγματα, με το φθηνό κόστος. Γιατί όλοι ξέρουν πως το κόστος ζωής θα συνεχίσει να ανεβαίνει τεχνηέντως.
 
Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την Ανθρωπότητα καθώς οι εξτρεμιστικοί διεθνείς κύκλοι που επί της ουσίας ελέγχουν τον πλανήτη (τουλάχιστον στην Δύση) θέλουν να επιβάλουν στους ανθρώπους την βρώση του λεγόμενου «συνθετικού κρέατος» που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο και ήδη 90 εταιρείες το «καλλιεργούν».
 
ία εξέλιξη που μέχρι τώρα υπήρχε ως προοπτική μόνο σε ταινίες του κινηματογράφου, αλλά τελικά επρόκειτο για προδιαγεγραμμένες εξελίξεις που έπρεπε με κάποιο τρόπο να προαναγγελθούν για να τις αποδεχτούν πιο εύκολα τα κοινωνικά στρώματα.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.