Εδώ και εβδομάδες και με τα Στενά του Βοσπόρου κλειστά, ρωσικές ναυτικές μονάδες αποχωρούν από τα νερά της Μεσογείου. Ερχονται όμως άλλες, όπως το πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο «Severodvinsk» που μάλλον έχει αναλάβει να παρακολουθεί ένα εξίσου ισχυρό υποβρύχιο, το αμερικανικό USS Florida. Θυμηθείτε ότι στην ταινία με το υποβρύχιο «Κόκκινος Οκτώβρης» ο «κακός» κομισάριος λεγόταν... Πούτιν.
Μετά από οκτώ μήνες ελιγμών και επικίνδυνης έντασης η Μόσχα μειώνει τον αριθμό των πολεμικών σκαφών της στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πολεμικά πλοία δεν μπορούν να διέλθουν από τον Βόσπορο, οπότε τα ρωσικά πολεμικά, μην μπορώντας να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα, άρχισαν σταδιακά να βάζουν πλώρη για τον Ατλαντικό Ωκεανό. «Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένα καταδρομικό, ένα αντιτορπιλικό, ένα κατασκοπευτικό σκάφος και ένα υποβρύχιο διήλθαν από το Στενό του Γιβραλτάρ με κατεύθυνση προς τον βορρά και προορισμό τα λιμάνια της Ρωσίας. Αλλη μια απόδειξη των δυσκολιών όσον αφορά τη διαχείριση μιας τόσο παρατεταμένης σύγκρουσης», γράφει στο ρεπορτάζ του ο Τζιανλούκα ντι Φέο της La Repubblica.
Το ρωσικό κατασκοπευτικό Vasily Tatishchev.
Η τελευταία μονάδα του ρωσικού στόλου που εγκατέλειψε την Μεσόγειο ήταν το κατασκοπευτικό σκάφος «Vasiliy Tatishchev», το οποίο από τον περασμένο Ιανουάριο έπλεε μεταξύ Κορσικής και Κρήτης, φτάνοντας σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Σικελίας, με αποστολή την υποκλοπή επικοινωνιών. Πριν από δύο εβδομάδες κατέπλευσαν και άραξαν στη βάση του Σεβερομόρσκ, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ», το αντιτορπιλικό «Υποναύαρχος Κουλάκοφ» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Vyazma». Επί 236 ημέρες τα εν λόγω σκάφη έπλεαν μεταξύ Συρίας και Καλαβρίας, για να παρενοχλούν το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» και να παρακολουθούν τις ναυτικές ασκήσεις των στόλων του ΝΑΤΟ.
Το ρωσικό καταδρομικό Varyag
Το υποβρύχιο κλάσης kilo
Ομως η πιο αξιοσημείωτη είδηση, σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο, είναι η έξοδος από το Στενό του Γιβραλτάρ ενός υποβρυχίου κλάσης kilo, κατά πάσα πιθανότητα του «Krasnodar». Τα σκάφη αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων που διαθέτει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, καθώς είναι εξαιρετικά αθόρυβα και οπλισμένα με πυραύλους κρουζ τύπου Kalibr. Πλέον μόνον ένα τέτοιο ρωσικό υποβρύχιο συνεχίζει να επιχειρεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου, όντως, η ρωσική ναυτική παρουσία έχει μειωθεί σημαντικά: πέρα από το καταδρομικό «Varyag», δίδυμο πλοίο του «Moskva» που βυθίστηκε από τους Ουκρανούς τον περασμένο Απρίλιο, στη Μεσόγειο εξακολουθούν να βρίσκονται το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τριμπούτς», δύο φρεγάτες και μία κορβέτα. Σύντομα, όμως, και το «Varyag» και το «Ναύαρχος Τριμπούτς» θα βάλουν πλώρη για τη Ρωσία. Απέπλευσαν από τη βάση τους στη Σιβηρία τον περασμένο Ιανουάριο, πέρασαν από την Κίνα και έφτασαν μέχρι τον Περσικό Κόλπο, πριν διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα και διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, καταλήγοντας στη Μεσόγειο.
Φωτογραφία μη κατονομαζόμενου ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου σε ασκήσεις στη Θάλασσα Τσούκσι που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου /Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS
Το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Το ότι ο Μόσχα μειώνει τον αριθμό των πολεμικών της στη Μεσόγειο, σημαίνει πως «παραιτείται από την αντιπαράθεση στο νότιο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης;», διερωτάται ο Ντι Φέο και η απάντηση είναι «όχι ακριβώς». Γιατί από τις αρχές του τρέχοντος μηνός πλέει στα ύδατα της Μεσογείου ένα πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Yansen, το «Severodvinsk», το πρώτο υποβρύχιο αυτού του τύπου που εισέρχεται στη Μεσόγειο Θάλασσα από το 1999, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ακόμα ανέλθει στην εξουσία.
To πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «USS Florida», που στα τέλη Αυγούστου κατέπλευσε στη ναυτική βάση της Σούδας
Αναγνωριστικά σκάφη των Ιταλών το εντόπισαν στον Πορθμό της Σικελίας, ωστόσο στη συνέχεια το ρωσικό υποβρύχιο κατάφερε να σβήσει τα ίχνη του. Λαμβάνοντας υπόψη τη δράση αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα, ο δημοσιογράφος της La Repubblica, αναφέρει πως πιθανώς να εντοπίστηκε εκ νέου τις επόμενες ημέρες στο Ιόνιο, όχι μακριά από την Κεφαλονιά.
Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μήκους 139 μέτρων είναι οπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Αποστολή του είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση εχθρικών υποβρυχίων ενώ η παρουσία του στη Μεσόγειο συνδέεται, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, με την παρουσία ενός πολύ συγκεκριμένου, επίσης πυρηνοκίνητου, υποβρυχίου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ: του «Uss Florida», που στα τέλη Αυγούστου κατέπλευσε στη ναυτική βάση της Σούδας.
«Αυτού του είδους τα υποβρύχια, ρωσικά ή αμερικανικά, μπορούν να παραμείνουν αόρατα για μήνες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ οι επικοινωνιολόγοι του Πενταγώνου ανέδειξαν εσκεμμένα την παρουσία του “USS Florida” στα ελληνικά ύδατα. Επρόκειτο για ένα ρητό μήνυμα αποτροπής που απευθυνόταν στο Κρεμλίνο», εξηγεί ο Ντι Φέο.
Οσον αφορά τις εξαιρετικές δυνατότητες του αμερικανικού υποβρυχίου, το «USS Florida» είναι «ένα είδος πλωτού πυραυλικού φρουρίου» με περισσότερους από 150 πυραύλους cruise Tomahawk, κανένας από τους οποίους, όμως, δεν φέρει πυρηνική κεφαλή. Ωστόσο μπορεί από μόνο του να εξαπολύσει μια ολόκληρη εκστρατεία, όπως έκανε το 2011, καταστρέφοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.
Τα συστήματά του τού επιτρέπουν να εκτοξεύει επτά πυραύλους τη φορά, είκοσι δύο φορές συνολικά, ενώ οι πύραυλοι cruise μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση άνω των 2.000 χιλιομέτρων. Στην τραγική περίπτωση που επέλθει μια ανείπωτη κλιμάκωση στην Ουκρανία, με τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία, τα αντίποινα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ανατεθούν ακριβώς στις ριπές του “Uss Florida”, ούτως ώστε να απαντήσει δυναμικά η Βορειοατλαντική Συμμαχία, δίχως, όμως, να καταφύγει σε πυρηνικά αντίποινα, διακινδυνεύοντας, έτσι, το ξέσπασμα, ενός ολοκληρωτικού, Αποκαλυπτικού, πολέμου.
Προς το παρόν η αποστολή του έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να πείσουν τον Πούτιν να μην προβεί σε ενέργειες οι οποίες έως πριν από μερικές ημέρες θεωρούνταν αδιανόητες. Οπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Μόσχα απάντησε, διατάσσοντας το «Severodvinsk» να μεταβεί στη Μεσόγειο για να παρακολουθεί το πυρηνοκίνητο και πυραυλοφόρο αμερικανικό υποβρύχιο.
«Δύο πυρηνικά υποβρύχια που ανταγωνίζονται στα βάθη της Μεσογείου. Οι σκηνές από το “Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», της ταινίας που γυρίστηκε πριν από 32 χρόνια, επαναλαμβάνονται, αλλά στην πραγματικότητα και κοντά στις ακτές μας. Λίγοι θυμούνται ποιος ήταν ο “κακός” Σοβιετικός που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εναντιωθεί στον “καλό” ρώσο διοικητή του υποβρυχίου που υποδύεται ο Σον Κόνερι στην χολιγουντιανή παραγωγή: ήταν ο πολιτικός επίτροπος Πούτιν», θυμίζει ο Τζιανλούκα ντι Φέο, ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ του. Ο… Ιβάν Πούτιν, για να είμαστε ακριβείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.