30 Ιουνίου 2022

Η Παρακμή της Δύσης: Η πτώση των ποσοστών γονιμότητας θα διαλύσει οικονομίες και κοινωνίες – Οι αμείλικτοι αριθμοί

Τα τελευταία 50 χρόνια, τα ποσοστά γονιμότητας έχουν μειωθεί δραστικά σε όλο τον κόσμο
 
Όπως παρακάτω η Carmen Ang της Visual Capitalist, το 1952, η μέση παγκόσμια οικογένεια είχε πέντε παιδιά – τώρα, έχουν λιγότερα από τρία. Το γράφημα του Pablo Alvarez χρησιμοποιεί παρακολουθούμενα ποσοστά γονιμότητας από το Our World in Data για να δείξει πώς έχουν εξελιχθεί (και σε μεγάλο βαθμό μειωθεί) τα ποσοστά τις τελευταίες δεκαετίες.
 
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ποσοστών γονιμότητας και των ποσοστών γεννήσεων; 
 
Αν και τα δύο μέτρα σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού, το ποσοστό γεννήσεων και το ποσοστό γονιμότητας μιας χώρας διαφέρουν αισθητά: 
 
Ποσοστό γεννήσεων: Ο συνολικός αριθμός γεννήσεων ανά έτος ανά 1.000 άτομα. 
Ποσοστό γονιμότητας: Ο συνολικός αριθμός γεννήσεων ανά έτος ανά 1.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε έναν πληθυσμό. 
 
Ως εκ τούτου, το ποσοστό γονιμότητας είναι ένα πιο συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο, όπως τονίζει η Britannica, «επιτρέπει πιο αποτελεσματικό και επωφελές σχεδιασμό και κατανομή πόρων». 
 
Χωρίς τη μετανάστευση, μια δεδομένη περιοχή χρειάζεται συνολικό ποσοστό γονιμότητας 2,1 για να διατηρήσει έναν σταθερό πληθυσμό. 
 
Οι αιτίες 
 
Τον τελευταίο μισό αιώνα, τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται σταθερά παγκοσμίως. 
 
Γιατί οι γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά; 
 
Υπάρχουν πολλές θεωρίες και εμπειρικές ερευνητικές μελέτες που βοηθούν στην εξήγηση αυτής της μείωσης, αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Max Roser, τον ιδρυτή του Our World in Data, το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας συνοψίζεται σε τρεις κύριους παράγοντες: 
 
Πρώτον, ενδυνάμωση των γυναικών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό
Δεύτερον, χαμηλότερη παιδική θνησιμότητα
Τρίτον, αυξημένο κόστος για την ανατροφή των παιδιών
 
Η ενίσχυση των γυναικών  
 
Έρευνες έχουν δείξει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις γυναίκες συσχετίζεται με χαμηλότερη γονιμότητα. 
 
Για παράδειγμα, στο Ιράν τη δεκαετία του 1950, οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο τρία χρόνια εκπαίδευση και μεγάλωναν επτά παιδιά κατά μέσο όρο. 
 
Αλλά μέχρι το 2010, όταν οι γυναίκες του Ιράν είχαν εννέα χρόνια εκπαίδευσης κατά μέσο όρο, το μέσο ποσοστό γονιμότητας στη χώρα είχε πέσει στο 1,8. 
 
Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται περαιτέρω όταν εξετάζετε χώρες όπου η εκπαίδευση των γυναικών εξακολουθεί να υστερεί σχετικά. 
 
Για παράδειγμα, το 2010, οι γυναίκες στον Νίγηρα είχαν 1,3 χρόνια εκπαίδευσης κατά μέσο όρο και κατά μέσο όρο περισσότερα από επτά παιδιά — υπερδιπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο εκείνη την εποχή. 
 
Ο κοινωνικός αντίκτυπος 
 
Τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας, σε συνδυασμό με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο, δημιουργούν γήρανση του πληθυσμού. 
 
Από το 1950, η παγκόσμια διάμεση ηλικία έχει αυξηθεί από 25 έτη σε 33 έτη. 
Ένας ηλικιωμένος πληθυσμός συνοδεύεται από διάφορους οικονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και ενός μικρότερου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
 
Πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα  
 
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο παγκόσμιος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας κορυφώθηκε το 2012. 
Έκτοτε, βρίσκεται σε πτώση. 
 
Ένας μικρότερος οικονομικά ενεργός πληθυσμός ασκεί μεγαλύτερη πίεση σε όσους εργάζονται για να στηρίξουν αυτούς που εισπράττουν συντάξεις. 
 
Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε οικονομική επιβράδυνση εάν οι χώρες δεν προετοιμάσουν και δεν αλλάξουν ανάλογα τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.