5 Δεκεμβρίου 2020

Ο Χατζηχρήστος στου Μακρυγιάννη

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου
 
Κατά την μάχη στου Μακρυγιάννη τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του 1944 κρίθηκε η τύχη της Αθήνας. Μια μάχη που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει, μια μάχη που χωρίς την παρέμβαση των ξένων θα είχε αποφευχθεί, αλλά μία μάχη που κράτησε την Ελλάδα ελεύθερη. 
 
Βλέποντας πάλι την κάτοψη του στρατοπέδου της χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη το μάτι πέφτει στις οδούς που το περικλείουν. Ιδίως στην οδό Χατζηχρήστου. Γιατί θα διερωτηθεί κανείς; Πράγματι, σε όσους νομίζουν ότι η οδός κάτω από το μουσείο της Ακρόπολης σήμερα, κάτω από το στρατόπεδο της Χωροφυλακής τότε φέρει το όνομα του γνωστού κωμικού, δεν προκαλείται κανένας συνειρμός. Αλλά όταν κανείς μάθει το όνομα ποιανού Χατζηχρήστου φέρει η οδός αυτή, τότε αρχίζουν οι ιστορικοί συνειρμοί. Μιας και είμαστε στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ας το πάρει το ποτάμι. 
 
Η συγκεκριμένη οδός, όπως και όλες οι οδοί γύρω από το Μουσείο σήμερα και κάτω προς το Κουκάκι, φέρει το όνομα ενός αγωνιστή του 1821. Πρόκειται για τον Χατζηχρήστο Ντόγκοβιτς, τον τεράστιο ορθόδοξο μαχητή της Επανάστασης, ο οποίος γεννήθηκε στο Βελιγράδι. Ο πατέρας και ο μεγάλος αδελφός του σκοτώθηκαν από τους Τούρκους κατά την πρώτη φάση της Επανάστασης των Ορθοδόξων (η δεύτερη φάση αυτής ήταν η Επανάσταση του 1821) που οργάνωσαν οι Υψηλάντηδες και την οποία χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι, αυτήν που οι δυτικοί ιστορικοί μετά μας επέβαλαν να αποκαλούμε Σερβική Επανάσταση. 
 
Ο Χατζηχρήστος διέφυγε μικρό παιδί με την μητέρα του και μετά από απίστευτη περιπλάνηση και πολλές ατυχίες κατέληξε στην Μ. Ανατολή, πέρασε από τα Ιεροσόλυμα (εξού και το Χατζής) για να καταλήξει σκλάβος του Χουρσίτ πασά, του διοικητή μετέπειτα της Τριπολιτσάς. Εκεί, ο Χατζηχρήστος αυτομόλησε στις ελληνικές δυνάμεις με την έναρξη της πολιορκίας και πήρε μέρος τόσο στην πολιορκία όσο και στην άλωση της πόλης. Μετά, πολέμησε σε διάφορες μάχες στην Πελοπόννησο και την Στερεά συγκροτώντας δικό του σώμα από σλαβόφωνους ιππείς. 
 
Στην Εθνοσυνέλευση του 1843-4 μετείχε ως αντιπρόσωπος Θρακών, Σέρβων και Βουλγάρων, καθώς μέχρι τότε οι καλοί μας φίλοι οι Αγγλογάλλοι δεν μας είχαν πείσει να εγκαταλείψουμε την αρχική ιδέα της Επαναστάσεως, που δεν ήταν άλλη από την απελευθέρωση όλων των περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ορθόδοξο πληθυσμό. Εκεί, επάνω στην οδό που φέρει το όνομα του σλαβικής καταγωγής Έλληνα ήρωα σταμάτησε η προέλαση των ελληνικής καταγωγής κομμουνιστών.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.