20 Δεκεμβρίου 2020

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ Λ.ΣΤΕΛΛΑΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ” ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”: “ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ” – ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌ, ΤΙΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ “ΜΥΣΤΙΚΑ” ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Για το θέμα των διασωληνώσεων, τα φάρμακα και για τον κορωνοϊό, τον οποίο τον χαρακτήρισε ως «μη θανατηφόρο», μίλησε ο γνωστός πνευμονολόγος, διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Λεωνίδας Στέλλας.
 
Ο κ. Στέλλας, όπως και οι άλλοι γιατροί της ομάδας του έχουν επιτύχει ένα θεαματικό αποτέλεσμα, το οποίο φαίνεται από τον αριθμό των εξιτηρίων αλλά και από το πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων ανθρώπων που πάσχουν από κορωνοϊό και περνούν την πόρτα του «Αγίου Ανδρέα».
 
Ο διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου της Πάτρας, «Άγιος Ανδρέας», τόνισε στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νεολόγος των Πατρών» πως οι μισές διασωληνώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν, ενώ υποστήριξε πως πλέον έχουμε «όπλα» για τη μάχη με τον κορωνοϊό, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα.  
 
Η ομάδα που συναποφασίζει  
 
«Εμείς έχουμε κάνει κάτι πρωτοποριακό το οποίο νομίζω ότι το έχει κάνει και το «Σωτηρία». Έχουμε μια άμεση και διαρκή συνεργασία οι Πνευμονολόγοι με τους Παθολόγους και τους Εντατικολόγους» λέει στον «Ν» ο κ. Στέλλας. «Πέρα από εμένα που είμαι πνευμονολόγος, η ομάδα αυτή αποτελείται από την Ντέμυ Δημητροπούλου που είναι λοιμωξιολόγος και τις εντατικολόγους Πατρούλα Μανωλοπούλου και Ιφιγένεια Ραβάνη. Κάθε πρωί συζητάμε τα περιστατικά covid και συναποφασίζουμε για το κάθε ένα ξεχωριστά. Η άποψη η δική μας είναι ότι για τον κορωνοϊό δεν χρειαζόμαστε μονάδες, χρειαζόμαστε να κρατήσουμε τον κορωνοϊό πριν την μονάδα.  
 
Τι σημαίνει αυτό; Ότι χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν από εντατικολογία, κυρίως πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι, για να μπορούν να χειριστούνε το μη μηχανικό αερισμό με υψηλή ροή οξυγόνου. Μιλάμε για τα high flow μηχανήματα, τα οποία αποτρέπουν από τη διασωλήνωση των ασθενών. Αν δεν ξέρεις να χειριστείς αυτά τα μηχανήματα ή αν δεν έχεις το χρόνο όπως συμβαίνει π.χ στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζεσαι να τους διασωληνώσεις. Θεωρώ ότι σχεδόν οι μισές διασωληνώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι με το high flow μπορείς να καταφέρεις να διασωληνώσεις μόνο ένα 20% των ασθενών που χρειάζονται υψηλή ροή οξυγόνου. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο ιός αυτός θέλει χρόνο.  
 
Τα φάρμακα λειτουργούν πιο πολύ υποβοηθητικά, τον κρατάνε λίγο πιο πίσω, τον καθυστερούν για να έχει χρόνο να ανταπεξέλθει ο οργανισμός. Όσο πιο πολύ κρατιέται λοιπόν ένας ασθενής, τόσο του δίνεται το περιθώριο ώστε σιγά σιγά να ανακάμψει» τονίζει ο κ. Στέλλας και εξηγεί: «Εμείς λοιπόν στην ομάδα μας, το πετύχαμε αυτό. Να μην διασωληνώνουμε εύκολα τον κόσμο, γιατί απλούστατα συνεργαζόμαστε πολύ και καλά στο κομμάτι πριν τη διασωλήνωση. Αυτό πέραν των άλλων στοιχίζει και πολύ λιγότερο. Θα έλεγα ότι στοιχίζει το ένα εικοστό μιας διασωλήνωσης. Η άποψή μας είναι ότι το κράτος όφειλε να στηρίξει τη νοσηλεία ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας) και όχι τόσο τις Μονάδες Εντατικής. Εκεί είναι που παίζεται το παιχνίδι».  
 
«Δίνουμε εξιτήρια σε 85άρηδες»  
 
Κάπως έτσι στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» κατάφεραν να διασωληνώσουν μέχρι τώρα ελάχιστους ασθενείς αλλά και να έχουν πολύ μικρά ποσοστά θνησιμότητας. «Έχουμε δώσει εξιτήρια σε πάνω από τέσσερις 85άρηδες» λέει με χαρά ο κ. Στέλλας ο οποίος επίσης έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τα τέσσερα επιπλέον εξιτήρια που έλαβαν την περασμένη Δευτέρα ηλικιωμένοι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν επί πολλές ημέρες στην κλινική.  
 
«Δουλεύουμε ομαδικά και έχουμε πάει πολύ καλά νομίζω μέχρι τώρα. Είναι σημαντική επίσης η βοήθεια που μας παρέχουν και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο Διοικητής του νοσοκομείου μας».  
 
«Ο covid δεν είναι θανατηφόρα νόσος»  
 
Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που νοσηλεύονται μέσα στην κλινική του «Αγίου Ανδρέα». «Είναι και πάρα πολλοί ασθενείς έξω, που τους παρακολουθούμε. Έχω πάνω από 10 ασθενείς εκτός νοσοκομείου που παρακολουθώ και επικοινωνώ κάθε μέρα μαζί τους. Πρόκειται κυρίως για θετικά κρούσματα στις ηλικίες 50-55 που τους παρακολουθούμε από το τηλέφωνο» λέει ο κ. Στέλλας ο οποίος επισημαίνει ότι αυτοί οι ασθενείς πάνε επίσης πολύ καλά και υπογραμμίζει: «Ο covid δεν είναι μια θανατηφόρα νόσος. Είναι ένας ιός ο οποίος κάνει πνευμονία. Και τώρα πια έχουμε και πολλά όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε, όπως π.χ. το φάρμακο των μονοκλονικών αντισωμάτων που είχε χορηγηθεί στον Τραμπ και έρχεται και στην Ελλάδα, το εμβόλιο… Δεν θέλω να μιλάω λοιπόν για νεκρούς, αλλά για ανθρώπους που νοσούν και επιστρέφουν σπίτια τους. Διότι μιλάμε κάθε μέρα για τους νεκρούς, αλλά δεν μιλάμε και για τα εξιτήρια».  
 
«Σαν να πηγαίνεις στο διάστημα»   
 
Για τους γιατρούς των μονάδων covid η είσοδος σε αυτές είναι μια σωστή περιπέτεια. Λες και πας στο …διάστημα.  
 
«Όταν πρέπει να μπεις μέσα σε ένα θάλαμο με τρεις στολές, φασκιωμένος στο πρόσωπο, ούτε βλέπεις καλά, ούτε ακούς καλά…. Επίσης δεν μπορούμε να καθίσουμε υπ΄αυτές τις συνθήκες μέσα στο θάλαμο και να ασχοληθούμε μια ώρα με τον κάθε ασθενή. Πρέπει να μπαίνεις να κάθεσαι συνολικά μισή ώρα τρία τέταρτα και να βγαίνεις».  
 
Ρωτήθηκε για το αν έχει πάρει προσωπικά το θέμα με τον covid.  
 
«Bεβαίως και το παίρνω προσωπικά. Αν ήμουν 40 χρονών θα πήγαινα και στη Θεσσαλονίκη. Εγώ έβαλα τα 30 χρόνια εμπειρίας μου στην πνευμονολογία για να πάω να τα δώσω στον κορωνοιό. Γιατί το θεωρώ γελοίο να πεθαίνουμε από κορωνοϊό. Γιατί να πεθάνει πρόωρα ένας άνθρωπος ακόμη και αν έχει πρόβλημα υγείας; Είναι μεγάλο το στοίχημα για μας. Φανταστείτε ότι πάω στο νοσοκομείο πρωί απόγευμα. Να δω τι γίνεται, πώς πάνε οι ασθενείς».  
 
«Νιώθω πιο ασφαλής μέσα στην κλινική παρά έξω»  
 
Φοβάται μην κολλήσει κορωνοϊό ο Λεωνίδας Στελλας;  
 
«Φοβάμαι πιο πολύ αυτόν που δεν ξέρει ότι έχει κορωνοϊό και κυκλοφορεί έξω παρά τους ασθενείς που νοσηλεύονται. Νιώθω πιο ασφαλής μέσα στην κλινική με τον κορωνοϊό παρά έξω, όπου χαλαρώνεις. Εκεί μπορεί να κολλήσεις» είναι η απάντηση.  
 
«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να έχουμε κορωνοϊό για να προσέχουμε. Στην Πάτρα υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που είναι θετικά αυτή τη στιγμή. Αν αυτά δεν κολλήσουν τους μεγαλύτερους, όλα θα πάνε καλά». 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.