20 Δεκεμβρίου 2020

«ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ…»

Κάθε χρόνο, για 40 ημέρες, η Αγία μας Εκκλησία μάς προετοιμάζει πνευματικά για την υποδοχή της Γεννήσεως του Κυρίου μας: Με 40λείτουργα, νηστεία, εξομολόγηση, περισσότερη προσευχή και επίκαιρη με την Εορτή μελέτη του θείου Λόγου, εντατικό πνευματικό αγώνα, μέχρι τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων…!
 
Φέτος με την τόση εξωστρέφεια, μέριμνα, πληροφόρηση, σύγχυση, μέσα στον τόσο πόνο και φόβο, την αγωνία και την ανησυχία, που βιώνουμε, πώς θα συγκεντρωθούμε; Πώς θα ετοιμαστούμε σωστά για την έλευση του Λυτρωτή μας; Δεν είναι εύκολο! Κι όμως πρέπει, και μάλιστα έχουμε αργήσει. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τον προσφιλέστατό μας, ουράνιο Αναμενόμενο, συνειδητά και χριστιανικά, καθώς Του αξίζει!
 
Θυμήθηκα πως στα φοιτητικά μου χρόνια, στην αρχή αυτής της Σαρακοστής, μου διέλυσε την ψυχή, με τάραξε ένας βαρύς πειρασμός! Ερείπιο, κλαίγοντας απευθύνθηκα στον Πνευματικό μου. Η φωτισμένη του απάντηση με άφησε άφωνη και καταντροπιασμένη: 
 
- Παιδί μου, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Η καρδιά λαχταράει τη μεγάλη ΧΑΡΑ της ενανθρωπήσεως του Σωτήρα μας. Πόσο ταπεινώθηκε από υπακοή στον Θεό Πατέρα Του και αγάπη στον αποστάτη άνθρωπο! Ασύλληπτο: «Θεός επί γης», για να επαναφέρει με τη Διδασκαλία και τη θυσία Του την κατάσταση του Παραδείσου…! Είναι ανεκλάλητη η ΧΑΡΑ αυτού του Γεγονότος! Μπες στο πνεύμα της χαρμόσυνης Εορτής και άφησε με πίστη το πρόβλημά σου στα χέρια του Θεού. Ουρανός και γη αγάλλονται! Κι εμείς…; Ζήτησα συγχώρεση, γιατί ήμουν πολύ μακριά από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ταπεινωμένη και ήσυχη πια, προσπάθησα να συμμορφωθώ με τις συμβουλές, που μου έδωσε στη συνέχεια, και να γευθώ το μυστήριο της ΧΑΡΑΣ. Άλλο επίπεδο αγώνα! 
 
Λίγες ημέρες μάς απομένουν για «την Προσδοκία των Εθνών», τον ερχομό του Χριστού στη γη! Την Άγια Νύχτα! Τη Νύχτα των πρωτοφανών θαυμάτων! Και όσοι καταφέρουμε με τη χάρη Του και ετοιμαζόμαστε να Τον υποδεχτούμε, μέσα στη μεγάλη αναστάτωση των ημερών, 
με ολοφώτεινους τους λογισμούς και τις σκέψεις μας, 
με ολοκάθαρες τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας, 
με προστατευμένες τις αισθήσεις μας από επιβλαβείς εισβολείς, 
με τη γλώσσα μας να εκφράζει μόνο λόγους Αληθείας και Αγάπης, 
με τις πράξεις και τη ζωή μας στοιχισμένη στο Θείο Νόμο και στην Εκκλησία Του, 
 
Ναι! Όσοι τα καταφέρουμε και όσοι δεν τα καταφέρουμε, θα εορτάσουμε άλλοι πνευματικά και άλλοι κοσμικά τα Χριστούγεννα. Για όλους γεννιέται ο Χριστός, όλοι χαίρονται και απολαμβάνουν και θαυμάζουν, ευσεβείς και μη ευσεβείς, τη θεία Του συγκατάβαση. Ο Θεός δεν ξέχασε το πλάσμα Του…! 
Λοιπόν, φέτος θα μπορέσουμε; 
Και όμως πρέπει, είναι επείγουσα ανάγκη να προετοιμαστούμε εσωτερικά για τα Χριστούγεννα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας… 
Τότε θα τα εορτάσουμε με γνήσια χαρά και βαθιά επίγνωση. 
Τότε θα προσκυνήσουμε με ξεχείλισμα ευγνωμοσύνης τη Θεία Φάτνη Του. 
Τότε, με τη βοήθεια του Θεού θα μετατραπεί η ψυχή μας σε Αγία Φάτνη, με Ένοικο το Νεογέννητο Θείο Βρέφος! 
 
Αγιασμένα, χαρούμενα, λυτρωτικά Χριστούγεννα για τον καθένα και για όλους! Χριστούγεννα χριστοκεντρικά με τον Χριστό στην καρδιά και στη ζωή μας! Κύριε, σε παρακαλούμε, έλα στον πονεμένο και άρρωστο πλανήτη μας, συγχώρεσε και ελέησέ τον με τα πλούσια πνευματικά δώρα της Γεννήσεώς Σου! 
 
Είναι παγκόσμια γνωστό: «Χριστούγεννα ευτυχισμένα, δε γίνονται δίχως Εσένα»!
 
Από την ομάδα της «ΠΡΟΝΟΙΑΣ»



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Παραδοσιακά Xριστουγεννιάτικα Kάλαντα της Κύπρου
Κυπριακά Κάλαντα Χριστουγέννων
«Καλήν επέραν άρκοντες
τζ ‘ αν είναι ορισμός σας
Χριστού την Θείαν γέννηση
να πω… να πω στ ‘ αρχοντικό σας

Χριστός γεννιέται σήμερα
στης Βηθλεέμ την πόλιν
οι ουρανοί αγάλλονται
μαζί – μαζί κι φύσης όλη

Γεννιέται μες το σπήλαιον
στην φάντη των αλόγων
ο Βασιλιάς των ουρανών
τζι’ ο πλα… τζι’ ο πλάστης ημάς όλων

Αντζέλοι εις στον ούρανον
ψάλλουν το «εν υψίστοις»
τζιαί κάτω φανερώνεται
εις στους βοσκούς ο κτίστης

Που την Περσίαν έρκουνται
τρεις μάγοι με τα δώρα
έναν αστέριν λαμπερόν
τους ο… τους οδηγεί στην χώρα

Τζιαί μπένουν μες το σπήλαιον
βρίσκουν την Θεοτόκον
τζιαί κράτεν στες αγγάλες της
τον α… τον άγιον της τόκον

Γονατιστοί τον προσκυνούν
τζιαί δώρα του χαρίζουν
σμύρναν, χρυσόν τζιαί λίβανον,
Θεόν – Θεόν τον ευφημίζουν

Χριστίανοι σας είπαμεν
ούλην την ιστορίαν
του Ιησού μας του Χριστού
την γέ… την γένναν την αγίαν

Δώστε τζιαί για τον κόπον μας
ότ ΄ είναι ορισμός σας
τζιαί ο Θεός μας ο Χριστός
ναν πα… ναν πάντα βοηθός σας

Χρόνια πολλά να να ζήσετε
νά στε ευτυχισμένοι
τζιαί στο κορμίν τζιαί στην ψυσσιήν
να σα… να σάστεν πλουμισμέμοι»

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΤ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΣ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.