11 Δεκεμβρίου 2020

Σκόπια: Τι είναι η Θεσσαλονίκη: Ελληνική ή Βουλγαρική; (ένα σκοπιανό άρθρο του 2012 που είναι διασκεδαστικό...)

(σ.Π/β: άρθρο του 2012 αλλά εξόχως διασκεδαστικό, δεδομένων των γεωπολιτικών συνθηκών της προδοσίας των ελληνοφώνων πολιτικών και της ανοχής των οπαδών τους. Μεγάλο μέρος της επιχειρηματολιγίας μας για την ταυτότητα της Μακεδονίας μας την προσφέρουν απλόχερα οι ίδιοι οι σκοπιανοί). 
 
Αναδημοσίευση από το Βαλκανικό Περισκόπιο 
 
«Για τους Έλληνες, το VMRO ιδρύθηκε σε μια πόλη που ήταν πάντα ελληνική. Για τους Βούλγαρους, η Θεσσαλονίκη το 1893 ήταν η κεντρική πόλη της Βουλγαρικής Μακεδονίας.  
 
Έτσι, εμείς οι Σλαβομακεδόνες* έχουμε ένα ουσιαστικό δίλημμα που, ως κλέφτες της ιστορίας που επομένως δεν έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, δεν μπορούμε να απαντήσουμε: ποια ιστορία κλέβουμε πραγματικά; Την ελληνική ή την βουλγαρική; Ούτε οι Έλληνες ούτε οι ίδιοι οι Βούλγαροι δεν το έλυσαν, γράφει η ιστοσελίδα Denesen των Σκοπίων, αναδημοσιεύοντας το άρθρο του Ντάρκο Γιανέφσκι.
 
«Δεν θα ήταν κακό αν λάβουμε μια απάντηση από τις Βρυξέλλες στο δίλημμα για το πώς η Ελλάδα και η Βουλγαρία κατάφεραν να γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να επιλυθούν αυτά τα σοβαρά ζητήματα.  
Διότι, σωστά, η καλή γειτνίαση εξαρτάται από αυτούς, και αυτή είναι μια αρχή της ΕΕ, η οποία στην περίπτωση αυτή δεν τηρήθηκε.  
Διότι, αν συνέβαινε αυτό, δεν θα είχαμε πρόβλημα τώρα.  
 
Αν γνωρίζαμε ακριβώς ποια είναι η Θεσσαλονίκη και ποια είναι η Μακεδονία, και ποιοι είμαστε.  
Σήμερα, πιθανώς οι περισσότεροι Σλαβομακεδόνες γνωρίζουν γιατί η 23η Οκτωβρίου είναι αργία. Αλλά επίσης, πιθανότατα οι περισσότεροι από τους Σλαβομακεδόνες δεν γνωρίζουν ούτε μια λέξη για την εκδήλωση της αργίας.  
 
Για τους ιδρυτές του VMRO;  
Ίσως κάποιος να άκουσε για τον Χρίστο Τατάρτσεφ, αλλά κυρίως επειδή πριν από δέκα ή περισσότερα χρόνια στη Βουλγαρία ο ανιψιός του ήταν εισαγγελέας.  
 
Ο Ιβάν Χάντζι Νικόλοφ ποιος είναι;  
Ίσως το βιβλιοπωλείο, με το οποίο ξεκίνησαν τα προβλήματα σχετικά με την ίδρυση του VMRO. Επειδή το βιβλιοπωλείο του, στο οποίο ιδρύθηκε το VMRO, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη.  
 
Κόλαση, τι είδους μυστική μακεδονική οργάνωση ιδρύθηκε σε αυτήν την πόλη, η οποία, σωστά, ήταν πάντα ελληνική. Και για αυτό, δεν χρειάζεται να ρωτήσετε την Αθήνα, ίσως τις Βρυξέλλες.  
 
Φυσικά, μπορούμε να αναφέρουμε την ανικανότητα των ιδρυτών του VMRO, οι οποίοι αντί για τα Σκόπια, ίδρυσαν τον οργανισμό σε μια πόλη που δεν είναι στη Βόρεια Μακεδονία.  
 
Δηλαδή, ήταν μακεδονική, δηλαδή ελληνική, με το γεγονός ότι τότε το 1893, στην πόλη όπου πραγματοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια συγκέντρωση Ελλήνων για τη Μακεδονία στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια Έλληνες, αυτοί ήταν μειονότητα.  
Μπερδεμένα, δεν είναι;  
 
Πώς γίνεται αυτό;  
Ειδικά επειδή οι Έλληνες δεν είναι έθνος που μπορεί να καυχηθεί να κατέκτησε εδάφη και περιοχές όπου υπήρχε ελληνική πλειονότητα.  
Από την άλλη πλευρά, για τη Βουλγαρία, η Θεσσαλονίκη στην οποία ιδρύθηκε το VMRO (ή πιο συγκεκριμένα το TMORO) είναι μια πόλη της Μακεδονίας, η οποία δεν είναι ελληνική, αλλά βουλγαρική.  
Έτσι τουλάχιστον λέει κάθε δήλωση ότι με αυτή την έννοια προέρχεται από τα ανατολικά μας. 
 
Ή μήπως οι Βούλγαροι πιστεύουν ότι η Βαρδαρική Μακεδονία (Вар­дар­ска Ма­ке­до­ни­ја) είναι μόνο Βουλγάρικη, η οποία πριν από 100 χρόνια, στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, καταλήφθηκε από τους Σέρβους.  
 
Για τη σημερινή Ελληνική Μακεδονία, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Θεσσαλονίκη, όπου ελήφθη η απόφαση για την εξέγερση το 1903, όπου παρεμπιπτόντως πραγματοποιήθηκαν οι δολοφονίες της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των Γκότσε Ντελτσεφ και Ντάμ Γκρουέφ που πεθάνανε από τους πρώτους, δεν τους έχουμε ακούσει να λένε ότι είναι βουλγάρικη.  
 
Έτσι, από αυτή την άποψη, έχουμε τη Μακεδονία ότι από το Ταμπανόβτσε (τα βόρεια σύνορα) έως τη Γευγελή (νότια σύνορα) είναι βουλγάρικη, αλλά αμέσως μετά, με έναν περίεργο τρόπο, για τους Βούλγαρους, το 51% αυτής της Μακεδονίας, όπου εκεί ιδρύθηκε το VMRO, θεωρείται ελληνική.  
 
Με τον τρόπο αυτό, είναι πιθανό να κατηγορήσουν τους Έλληνες για κλοπή ιστορίας, δηλαδή το μέρος της ιστορίας τους που χαρακτηρίζεται ως το πιο ρομαντικό, ενώ οι Έλληνες, με την ίδια λογική, θα κατηγορούσαν τους Βούλγαρους για κλοπή της ιστορίας τους.  
 
Διότι εάν η Μακεδονία είναι Ελληνική, εξ ορισμού όχι μόνο δεν μπορεί να είναι σλαβομακεδονική, αλλά δεν μπορεί να είναι και βουλγάρικη.  
 
Με αυτόν τον τρόπο, φτάνουμε αργά σε μια κατάσταση όπου προκύπτει ότι τα δύο μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, κλέβουν ο ένας την ιστορία του άλλου, μόνο που κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να δημιουργήσει πρόβλημα.  
 
Και όσο μπορούμε να θυμόμαστε, κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να πει ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία πρέπει να διευθετήσουν τις σχέσεις γειτονίας τους, όπως απαιτείται μονομερώς από εμάς.  
 
Και όταν πρόκειται για αυτές τις δύο χώρες, δεν πρόκειται μόνο για την Μακεδονία αλλά και για τη Θράκη, της οποίας το νότιο τμήμα, εκείνο που πηγαίνει στο Αιγαίο Πέλαγος ανατολικά της Καβάλας, οι Βούλγαροι έχασαν όχι επειδή είναι ελληνικό, αλλά επειδή στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στο πλευρό των ηττημένων.  
 
Ωστόσο, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Το πρώτο είναι ότι κλέβουμε την ιστορία άλλων λαών και γι ‘αυτό δεν έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τον νότιο και ανατολικό γείτονά μας. Το δεύτερο, το οποίο φαίνεται πιο σοβαρό, είναι ότι ακόμα κι αν θέλουμε το λάθος μας αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να το διορθώσουμε.  
Διότι σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν γνωρίζουμε ποια ιστορία κλέβουμε.  
 
Έτσι, αν ζητήσουμε συγγνώμη από τους Βούλγαρους, θα έχουμε ξανά πρόβλημα με τους Έλληνες, και αν ζητήσουμε συγνώμη από τους Έλληνες, εδώ είναι οι Βούλγαροι γύρω μας.  
 
Ανεξάρτητα από το πώς γυρίζουμε, θα έχουμε διαταράξει τις σχέσεις καλής γειτονίας με κάποιον και ότι κάποιος είναι μέλος της ΕΕ, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει την αποδοχή μας.  
 
Στην πραγματικότητα, έχουμε ένα ουσιαστικό δίλημμα από το οποίο δεν μπορούμε να βρούμε διέξοδο απλώς ξύνοντας το κεφάλι μας με σύνεση: όταν γιορτάζουμε τη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου, ποια είναι η ιστορία μας; ελληνική ή βουλγαρική;  
 
*Στο πρωτότυπο είναι ‘Μακεδόνες’.  
 
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πρόκειται για άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 2012  



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.