6 Μαρτίου 2020

Ο Νίκος Λυγερός για την ασύμμετρη επίθεση της Τουρκίας και την αντίδραση της Ελλάδας.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα 

Μετά από ενημέρωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο το State Department που εκφράστηκε θετικά για την Ελλάδα αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μπορεί να είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα, αλλά είναι ακόμα καλύτερο όταν το αποδέχονται και μεγάλες δυνάμεις σαν τις ΗΠΑ και βέβαια την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν κρατούν μια ουδέτερη στάση προς τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. 

Έτσι η τελευταία έκανε άλλη μία πράξη που αποδεικνύει με πόση βαρβαρότητα διαχειρίζεται τους λαθρομετανάστες, πώς τους χειραγωγεί και πώς λειτουργεί ως διακινητής σε όλη αυτήν την υπόθεση. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της Ελλάδας είναι κι αυτό ενδεικτικό της αλλαγής φάσης που υπάρχει με την Τουρκία. Διότι οι ΗΠΑ βλέπουν όλο και πιο ξεκάθαρα πόσο αναξιόπιστη είναι η Τουρκία και πόσα προβλήματα δημιουργεί εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Έτσι το συμμαχικό πλαίσιο μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι όλο και πιο ενεργό, διότι η σταθερότητα είναι το ζητούμενο. 

πηγή

Η αποτυχημένη επίθεση της Τουρκίας 

Η εξουσία της Τουρκίας δεν είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα θα αντιστεκόταν τόσο ορθολογικά και αποτελεσματικά στην ασύμμετρη απειλή της μέσω της εισροής των λαθρομεταναστών που χειραγωγεί και διακινεί. Είχε υπολογίσει ότι η πρόσβαση στα σύνορα θα ήταν χαλαρή κι ότι στο τέλος θα είχε υποστεί κόστος και η Ελλάδα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως η τελευταία ήρθε να ενισχύσει με ξεκάθαρο τρόπο την πατρίδα μας, διότι βλέπει τις παράλογες κινήσεις της Τουρκίας. 

Η αποτελεσματική μας άμυνα στο Βόρειο Έβρο ανάγκασε ήδη μια μετακίνηση του μετώπου πιο νότια. Και γενικότερα η αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών στη Θράκη απέδειξε ότι δεν είναι τόσο εύκολη περιοχή για τον διακινητή που αποτελεί η Τουρκία. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει λοιπόν μια μετάθεση του μετώπου και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στα νησιά μας και ειδικά στα πιο μικρά που δεν έχουν κλασικές υποδομές αντιμετώπισης μαζικής μετακίνησης. Η Τουρκία θα προσπαθήσει και από αυτήν την πλευρά και θα πρέπει να αντισταθούμε και εκεί για να φανεί παντού ότι το σχέδιο δεν λειτουργεί. Κι ότι ήταν άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί με ύπουλο τρόπο τους λαθρομετανάστες. 

πηγή

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο με Σινούκ 

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έφερε μαζί του την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά μήκος των συνόρων του Έβρου με Σινούκ, είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της διαφάνειας των ενεργειών της πατρίδας. Επίσης η αναφορά που έκανε στο θέμα της διακίνησης των λαθρομεταναστών από την ίδια την Τουρκία, αφόπλισε όλες τις παραπληροφορήσεις που εκπέμπει η γειτονική χώρα. Στη συνέχεια οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν όλες υπέρ της Ελλάδας και η αλληλεγγύη ήταν απόλυτη. Ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο θα υπάρξει χρηματοδότηση 700 εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Με άλλα λόγια η Ελλάδα κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει την ορθότητα της αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής της Τουρκίας. Άλλωστε η απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ελληνικής πρωτοβουλίας που έφερε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε από την οργή της Τουρκίας και ειδικά της εξουσίας της που προσπάθησε να περάσει την προπαγάνδα με κάθε τρόπο, διότι είδε πολύ απλά την ήττα που έχει υποστεί η βάρβαρη προσέγγισή της. 

πηγή

Τουρκία: Από την ήττα στην αποτυχία 

Επειδή η Τουρκία έχει υποστεί ήττα στο Ιντλίμπ και δεν το περίμενε, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να δικαιολογηθεί ενώπιον των Τούρκων. Μετά από το χαστούκι που δέχτηκε η επίθεσή του με τις δεκάδες Τούρκους στρατιώτες που πέθαναν, θέλησε να εκδικηθεί με βομβαρδισμούς αλλά είδε ότι αυτό δεν επαρκούσε για να αλλάξει τα δεδομένα, αφού η Ρωσία υποστηρίζει τη Συρία. Έτσι για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή να τη βοηθήσει για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση άνοιξε τα σύνορα. Όμως το άνοιγμα των συνόρων και η διακίνηση των λαθρομεταναστών αποτελεί μια αποτυχία, γιατί η Ελλάδα αντιστάθηκε αποτελεσματικά χωρίς να το είχε προβλέψει η Τουρκία. 

Έτσι σιγά σιγά η Τουρκία περνά από την ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο, στην αποτυχία σε επίπεδο ασύμμετρης απειλής. Άρα σε αυτό το σημείο πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο της ελληνικής αντίστασης στα σύνορά μας. Επίσης ενώ θεωρούσε η Τουρκία ότι θα είχε κάποια υποστήριξη από τη Ρωσία έκανε το στρατηγικό λάθος να ξεχάσει ότι ακόμα και στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ήταν πάντα με το μέρος της Συρίας. 

πηγή  

Η παραδειγματική αντίσταση της Ελλάδας 

Μπορεί η Τουρκία να ανακοινώνει με θεαματικό τρόπο στην Ευρώπη ότι θα την πλημμυρίσει με λαθρομετανάστες αλλά η πραγματικότητα είναι θεμελιακά διαφορετική γιατί θεωρούσε ότι η Ελλάδα δεν θα προβάλει καμία άμυνα στα σύνορά της και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν αποτελεσματική. Είχε υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Όμως η αποφασιστικότητα της πολιτικής εξουσίας και η αποτελεσματικότητά του Ελληνικού στρατού την ξάφνιασε. Kαι πρέπει τώρα να παραδεχθεί την αποτυχία της και σε αυτήν την βάρβαρη προσπάθεια εκβιασμού που ήθελε να καλύψει τεχνητά την ήττα της σε στρατιωτικό επίπεδο που δεν περίμενε ενώ ήταν σίγουρο ότι η Ρωσία θα συνέχιζε την διαχρονική της συμμαχία με τη Συρία ακριβώς όπως το έκανε και επί σοβιετικής εποχής. 

Η Τουρκία δεν περίμενε από στην Ελλάδα αξιόλογες κινήσεις αντίστασης στην θέλησή της. Μάλιστα αυτή η αντίσταση προκάλεσε και τον θαυμασμό των Ευρωπαίων αφού απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο σταθερό σημείο στην περιοχή αλλά και σταθεροποιητής σε περίπτωση κρίσης. Και αυτό το γεγονός αποτελεί για την πατρίδα μας μία προστιθέμενη αξία για την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι παρόλο που δέχτηκε αυτή τη βάρβαρη ασύμμετρη απειλή από την πλευρά της Τουρκίας κράτησε άμυνα αποτελεσματικά όπως θα πρέπει να το κάνει και με τα ενεργειακά. 

πηγή

Κακόβουλες ΜΚΟ εκμεταλλεύονται ψυχές 

Δεν φτάνει που η Τουρκία χειραγωγεί και διακινεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο τους λαθρομετανάστες για να ασκήσει πίεση πάνω στην Ευρώπη, έχουμε και τις ΜΚΟ στην Ελλάδα που εκμεταλλεύονται την καλή βούληση αυτών των ανθρώπων και τους πουλούν ακόμα και ληγμένα εισιτήρια στη Λέσβο. Τους στέλνουν πρώτα μηνύματα που ψευδώς τους ανακοινώνουν ότι θα έρθει καράβι να τους πάει στον Πειραιά ή στην Σάμο και τους κατεβάζουν στο λιμάνι χωρίς να υπάρχει λόγος εκτός από το να τους πάρουν τα τελευταία τους χρήματα. Έτσι τα πράγματα στην Μόρια έχουν χειροτερέψει. Το θέμα είναι ότι οι ΜΚΟ δεν μπορούν πια να σταθούν στη Λέσβο και προσπαθούν να πάρουν ό,τι γίνεται με κάθε τρόπο ακόμα και τον πιο ανορθόδοξο. 

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα με τις ΜΚΟ και την δράση τους στην Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αφοπλιστούν οι κινήσεις τους ακόμα και στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών. Άλλωστε πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στα νησιά, γιατί μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Τουρκίας να περάσουν όλοι από τον Έβρο, θα μετακινηθεί το βάρος προς την νησιωτική περιοχή και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να αφοπλίσουμε αμέσως τέτοιου είδους επιχειρήσεων. 

πηγή  

Η ασύμμετρη απειλή ως μορφή μικρού πολέμου 

Με την ασύμμετρη απειλή που προκαλεί στα σύνορά μας η Τουρκία εφαρμόζει τακτικές μικρού πολέμου, δηλαδή guerilla με ανεπίσημο τρόπο. Έτσι με ελάχιστες δυνάμεις αλλά σπρώχνοντας μεγάλη μάζα ανθρώπων, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις φθορές εντός του συστήματος του αντιπάλου, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι οι πράξεις της εντάσσονται στο πλαίσιο της πολεμολογίας, αλλά επειδή δεν έχουν στρατηγικό βάθος και ποντάρουν αποκλειστικά πάνω στα λάθη του αντιπάλου, δεν έχουν αποτελέσματα απτά, διότι η Ελλάδα αντιστέκεται και ορθολογικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και στρατηγικά με την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμα και τώρα η απόφαση της Τουρκίας να δημιουργήσει καταυλισμό στην Αδριανούπολη, είναι επί της ουσίας μία αποδοχή της αποτυχίας της προσπάθειάς της και είναι ένας τρόπος να μην παραδεχθεί το λάθος της και στους λαθρομετανάστες. Αλλά δεν είναι μια κίνηση τακτικής όπως προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν μερικοί μη ειδικοί, διότι πολύ απλά θα το είχε κάνει από την αρχή. Απλώς δεν της βγήκε η ασύμμετρη απειλή και λόγω έλλειψης στρατηγικής και τώρα έκανε πάλι διορθωτική κίνηση. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: "Στρατηγική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής", Politica 89.8, 03/03/2020 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λυδία Fm 94.2, Θεσσαλονίκη, 04/03/2020 ΕΔΩ 

N. Lygeros - Légendes de Grèce - Le film  ΕΔΩ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά 90,1. 04/03/2020 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Μαζί"με την Αλεξία Δρίτσα, DRTV 05/03/2020 
ΕΔΩ 


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Μ. Αλατζά. Εφημερίδα «Θράκη». 05/03/2020  ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Trt Radio, 06/03/2020 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού "Αντεπίθεση στην Τουρκία και στον κορωνοϊό" με την Μ. Αναγνωστίδου στην εκπομπή "Τα λόγια της πόλης". Tv-100, 10/03/2020 ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.