1 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ...

Μήνυμα της Σοφίας Παπανικολάου

Πριν λίγο «έφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους κορυφαίους μας συνθέτες. Αμέσως σκέφτηκα τα σοφά λόγια του ηθοποιού Ορέστη Μακρή στον Νίκο Ρίζο:

“Να είσαι σεμνός Νίκο”, του έλεγε ο Ορέστης Μακρής. «Όσο ψηλά κι αν φτάσεις – γιατί βλέπω ότι έχεις ψυχή και θα φτάσεις – ποτέ μη φουσκώσεις. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι σεμνοί. Δεν κάνουν επίδειξη. Το μεστωμένο στάχυ, που είναι γιομάτο από καρπό, είναι γυρτό. Το γυρτό σημαίνει σεμνότητα. Το αδειανό στάχυ, πάει όπου φυσάει ο αέρας, γιατί δεν έχει τίποτα μέσα του”...

Αυτό ίσχυε και για τον αγαπημένο μας Γιάννη Σπανό που έβριθε κυριολεκτικά σεμνότητας και ήταν πάντοτε ταπεινός παρά τις τεράστιες επιτυχίες του...

Λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Ας είναι Αιωνία του η μνήμη...

Σύντομο βιογραφικό


Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας στις 26 Ιουλίου 1934. Ο Γιάννης Σπανός εισήλθε στην δισκογραφία με το τραγούδι «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι». 

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: "Σαν με κοιτάς", "Οδός Αριστοτέλους", "Σπασμένο καράβι", "Μια φορά θυμάμαι", "Μαρκίζα", "Είπα να φύγω", "Βροχή και σήμερα", "Θα με θυμηθείς", "Στην αλάνα", "Μια Κυριακή" κ.ά. Είχε συνεργαστεί με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς στην αρχή της καριέρας του. 

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του 

Είχε μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά. 

Μελωδικός αλλά και παθιασμένος, ρομαντικός αλλά και λαϊκός, πρωτοπόρος αλλά και ακούραστος εργάτης του ελληνικού τραγουδιού επί έξι ολόκληρες δεκαετίες ο Γιάννης Σπανός συγκαταλέγεται, δικαίως, ανάμεσα στους μεγάλους δημιουργούς που γέννησε αυτός ο τόπος. Ο καλλιτέχνης - σύμβολο του Νέου Κύματος που μάς συντρόφευσε με τα αμέτρητα τραγούδια του, από το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» μέχρι την «Οδό Αριστοτελους» κι από τη «Μαρκίζα» μέχρι το «Σπασμένο Καράβι» και τραγουδήθηκε από τις μεγαλύτερες φωνές της Ελλάδας μεταξύ των οποίων οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Νταλάρας κ.α. έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων... 

Τα νεανικά χρόνια, το Παρίσι και το Νέο Κύμα  

Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας και σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να μαθαίνου πιάνο και μουσική για να συνεχίζει τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών κι έπειτα, το 1959, στη Γαλλία. Εκεί, στην Πόλη του Φωτός θα αναγνωριστεί το μουσικό ταλέντο του και θα γράψει τραγούδια για μεγάλες προσωπικότητες της όπως οι Μπριζίτ Μπαρντό, Ζουλιέτ Γκρεκό κ.α.

Στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 1963 οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι στην εγχώρια δισκογραφία. Ήταν το διαχρονικό «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, που τόσο όμορφα ερμήνευσε η Καίτη Χωματά και άνοιξε επί της ουσίας την πόρτα του Νέου Κύματος που αποτέλεσε μια ολόκληρη μουσική εποχή.

Πολλοί είναι, εκείνοι την εποχή, οι καλλιτέχνες που θα σημειώσουν τεράστια επιτυχία με τα τραγούδια τους. Ανάμεσά τους και οι Μιχάλης Βιολάρης, Πόπη Αστεριάδη, Αρλέτα, Γιάννης Πουλόπουλος, Μπέμπα Μπλάνς. 

Οι σπουδαίες συνεργασίες και οι μεγάλες επιτυχίες  

Η πιο παραγωγική και επιτυχημένη περίοδος του Γιάννη Σπανού ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και σημαδεύτηκε από τις συνεργασίες του με κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Πρώτος και καλύτερος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με τον οποίον συνυπέγραψε πολλές και μεγάλες επιτυχίες που κυκλοφόρησαν από την πανίσχυρη τότε Columbia: «Μια Κυριακή», «To Σαββατόβραδο», «Ο τρελλός», «Άκου πως κλαίει ο μπαγλαμάς», «Πες πώς μ’ αντάμωσες» αλλά και τα πασίγνωστα τραγούδια που έγραψε για τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Εκείνο το καλοκαίρι», «Αναζήτησις», «Το συμπόσιο», «Ερωτική Συμφωνία» κ.α. με πιο δημοφιλές το «Σαν με κοιτάς». 

Ακολουθούν οι χρυσές συνεργασίες του με την Χαρούλα Αλεξίου «Οδός Αριστοτέλους», την Δήμητρα Γαλάνη («Βροχή και Σήμερα»), αλλά και τον Γιάννη Πάριο («Θα με θυμιθείς», την Βίκυ Μοσχολιού («Ναύτης βγήκε στη στεριά¨», «Άνθρωποι Μονάχοι», τον Γιώργο Νταλάρα (Στην αλάνα») αλλά και με τους Σταμάτη Κόκοτα την Αρλέτα, τον Κώστα Καράλη, Γλυκερία, Μανώλη Μηστιά, Ελένη Δήμου, Δημήτρη Μητροπάνο,Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Μανώλη Λιδάκη, Κατερίνα Κούκα κ.α.  

Η μελοποιημένη ποίηση  

Σημαντική μουσική στιγμή του υπήρξαν οι «Ανθολογίες», μια σειρά τραγουδιών σε ποίηση Γεώργιου Βιζυηνού, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κωστή Παλαμά, Κώστα Καρυωτάκη, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καββαδία και άλλων σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, τα οποία συπεριλήφθηκαν σε τρεις διαφορετικούς δίσκους με τραγούδια όπως τα «Σπασμένο Καράβι» «Ήρθε Εψές», «Παιδί μου ώρα σου καλή» κ.α. Με αυτόν τον δισκογραφικό κύκλο ο Σπανός δημιουργεί ένα νέο μουσικό δρόμο που συνδυάζει το Νέο Κύμα και το λαικό με την έντεχνη τραγουδοποιία. 

Παράλληλα, το 1971 θα υπογράψει την ενορχήστρωση του μουσικού έργου «Της Γης το Χρυσάφι» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και ερμηνευτές την Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Μητσιά.  

Ο Γιάννης Σπανός δεν έμεινε ποτέ μακριά από τα τραγούδια και τη σκηνή. Αψηφώντας το πέρασμα του χρόνου έδινε το δυναμικό παρών τόσο στη δισκογραφία όσο και στα εγχώρια συναυλιακά δρώμενα ποτίζοντας την ατμόσφαιρα με την μοναδική του μελωδικότητα αλλά και την καλοσύνη και την γλύκα που πάντα τον χαρακτήριζαν. 

Ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπέστη κατά την διάρκεια του μεσημεριανού του ύπνου, είναι η αιτία του θανάτου του αγαπημένου συνθέτη Γιάννη Σπανού.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο 85χρονος καλλιτέχνης βρισκόταν στο σπίτι που έχει στην γενέτειρά του, το Κιάτο Κορινθίας. Το αγαπούσε ιδιαίτερα αυτό το σπίτι γι' αυτό ήθελε να περνά εκεί τον περισσότερο χρόνο του.


Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν είχε νιώσει κάποια ενόχληση που να τον ανησυχήσει. Το μεσημέρι ξάπλωσε για να ξεκουραστεί, όπως συνήθιζε να κάνει σε καθημερινή βάση. Έκλεισε τα μάτια του για τελευταία φορά, και «έφυγε» ήσυχα και γλυκά όπως είχε ζήσει ολόκληρη τη ζωή του.

Σημαντικότεροι δίσκοι του:

1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό
1965 Αποδημίες - Καίτη Χωματά
1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή
1967 Α' Ανθολογία -Νέο Κύμα
1968 Β' Ανθολογία -Νέο Κύμα
1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό
1969 Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης
1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς
1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α' Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη
1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη
1974 Ο Μορμόλης - Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου, Τάνια Τσανακλίδου
1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Καλατζής
1975 Γ' Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης
1976 Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1978 Μ'αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη
1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς
1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου
1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1985 Χάρτινες Καρδιές - Γιάννης Πουλόπουλος
1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου
1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β' πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη
1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1992 Να' χα δυο καρδιές να σ'αγαπώ -Κατερίνα Κούκα
1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1996 Άκου λοιπόν - Ελένη Δήμου


πηγές ΕΘΝΟΣ και Νewsbeast



Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ο Θεός που του
χάρισε αυτόν
τον ανώδυνο
και ειρηνικό θάνατο,

ας του χαρίσει και
την αιώνια ειρηνη.


Τώρα ,αν αρχίσουμε
κουβεντα για τα πάθη
και τις περιπέτειες
την ελληνικής
μουσικής απο τη στιγμή
που έπεσε στα χέρια των

δισκογραφικών εταιρειών,

θα μας πάρει η νύχτα...

(και αυτή και η επόμενη
και η μεθεπομενη...)

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.