19 Νοεμβρίου 2019

Βρέθηκαν οι δύο παλαιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης.

Τις παλαιότερες -μέχρι στιγμής- απεικονίσεις της Θεσσαλονίκης εντόπισε και παρουσιάζει η ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης». Χρονολογούνται μεταξύ 1850 και 1855. 

Σημειωτέον ότι η ίδια ομάδα είχε εντοπίσει την μέχρι σήμερα παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, που είχε τραβηχτεί πριν το 1867 και απεικονίζει το παραθαλάσσιο τείχος της πόλης το οποίο γκρεμίστηκε τον Δεκέμβριο του 1869.

Οι φωτογραφίες που εντοπίστηκαν τώρα έχουν ως θέμα την εκκλησία της Αγ. Σοφίας. Ανήκαν στον πρίγκιπα της Μ. Βρετανίας Alfred (06/08/1844 – 20/07/1900) μετέπειτα δούκα του Saxe-Corburg and Gothe, τέταρτο παιδί και δεύτερο στη σειρά διαδοχής της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας, και αποκτήθηκαν όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα μεταξύ Σεπτεμβρίου 1859 και Μαρτίου 1860. Σήμερα βρίσκονται στην συλλογή της βασίλισσας Ελισσάβετ και είναι χρονολογημένες από τους επιμελητές της συλλογής το έτος 1860, με λανθασμένη την αναφορά της προέλευσής τους, μια και δεν είναι σχολιασμένες από τον Alfred. 

Δεν είναι γνωστό αν ο πρίγκιπας επισκέφθηκε ο ίδιος τη Θεσσαλονίκη, αν αγόρασε τις φωτογραφίες από άλλο φωτογράφο, ή αν τις τράβηξε για λογαριασμό του κάποιος από άλλο πολεμικό πλοίο που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. 

Τι φωτογράφισε ο παραλίγο βασιλιάς της Ελλάδας 

O πρίγκηπας Alfred εισήλθε στο βασιλικό ναυτικό το 1856 σε ηλικια 14 ετων και το 1858 όταν αποφοίτησε από την σχολη τοποθετήθηκε στο πλοίο HMS Euryalus, το οποίο τοτε ανήκε στον στολο που διατηρούσε η Μ.Βρετανία στην μεσογειο. Υπηρετησε εκει μεχρι το 1860 πραγματοποιώντας ταξίδια στην Μεσόγειο και το 1859 επισκεφθηκε και την Αθηνα.

Στο πλοιο υπηρχε φωτογραφικη μηχανη και φωτογράφισε κυρίως αρχαιοελληνικά μνημεία, αλλα αγορασε και φωτογραφιες από αλλους φωτογραφους. Ο πριγκηπας Alfred φαινεται ότι εγινε γνωστός στην Ελλάδα από το ταξίδι του στη Αθηνα και στα Επτανησα που τότε ανηκαν στην Μ.Βρετανια. Ετσι μετα την εξωση του Οθωνα το 1862 με δημοψηφισμα που εγινε του προταθηκε ο θρονος της Ελλαδας. Δεν εγινε όμως βασιλιας της Ελλαδας γιατι η βασιλισσα Βικτωρια ειχε διαφορετικα σχεδια για τον γιο της, και η Αγγλικη κυβερνηση αρνηθηκε, με αποτελεσμα στον θρονο να ανεβεί ο Γεώργιος. 

Πότε μπορεί να ελήφθησαν οι φωτογραφίες 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της ομάδας πρόκειται οι δύο φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης αγοράστηκαν από τον πρίγκηπα Άλφρεντ κατά το ταξίδι του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1859.

Η Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη ήταν υπό οθωμανική διοίκηση και δεν είχε γνωστά αρχαιοελληνικά κτίρια που θα τραβούσαν τον ενδιαφέρον των ευρωπαίων. Το θαλάσσιο τείχος που ακόμη υπήρχε δεν διευκόλυνε την προσέγγιση μεγάλων πλοίων και το λιμάνι της ήταν μικρό. Το πλοίο του πρίγκιπα δεν ήρθε ποτέ στην Θεσσαλονίκη, αν και επισκέφτηκε πολλά λιμάνια της Μεσογείου. 

Από τη σύγκριση με τις υπόλοιπες φωτογραφίες της Αθήνας , προκύπτει με ασφάλεια η χρονολόγησή τους πριν το 1855. Επιπλέον στοιχείο της χρονολόγησης της είναι η εκτύπωσης της με την μέθοδο της αλμπουμίνας που χρησιμοποιήθηκε ευρέως μετά το 1850. Ο συνδυασμός των παραπάνω μας οδηγεί στην πιθανολόγηση της λήψης της φωτογραφίας ανάμεσα στα έτη 1850 -1855. 

Σε κάθε περίπτωση είναι οι παλιότερες γνωστές ως σήμερα φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης. 

Τι απεικονίζουν οι δύο φωτογραφίες 

Εκείνη την εποχή οι ξένοι επισκέπτες είχαν πέντε μνημεία που έβλεπαν οπωσδήποτε στην Θεσσαλονίκη: Την Αγία Σοφία, την Ροτόντα και την Καμάρα, την Αχειροποίητο, την αψίδα του Οκταβιανού και τον Άγιο Δημήτριο (και αν τους πήγαινε κάποιος και τις Μαγεμένες, την στοά των Στοιχειών όπως την έλεγαν οι Έλληνες). Από όλα αυτά το κοντινότερο στην παραλία όπου κατέβαινε ο αγγλικός στόλος ήταν η Αγία Σοφία, άρα και το πιο εύκολο να φωτογραφηθεί με τις δυσκίνητες φωτογραφικές μηχανές της εποχής. 

Η πρώτη φωτογραφία (πάνω) είναι από την βορειοανατολική πρόσοψη του ναού της Αγ. Σοφίας και απεικονίζει μέρος του περιβόλου και τη φιάλη. Η φωτογραφία ταυτίζεται με το σχέδιο της Charlotte Smith του 1834. Έχει ληφθεί από ψηλά, από κτίριο που βρισκόταν κοντά στο μνημείο και που δεν φαίνεται να υπάρχει στην γνωστή φωτογραφία του P. Jepdji μετά την πυρκαγιά του 1890. Δεξιά διακρίνουμε υπολείμματα του κτιρίου που εικονίζεται στο σχέδιο του 1834 και ένα νέο μικρότερο βοηθητικό κτίριο. Στην πρόσοψη του μνημείου και επάνω από το προστώο διακρίνουμε τετράγωνο παράθυρο με κιγκλίδωμα.

Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει τη βορειοδυτική πρόσοψη του ναού της Αγ. Σοφίας με τη βάση του μιναρέ δεξιά. Διακρίνεται ο τρούλος και τα έξι χαρακτηριστικά παράθυρα-φεγγίτες. Στον αύλειο χώρο εκτός από τη γνωστή δρυ που επιβίωσε τις δυο πρώτες δεκαετίες του επόμενου αιώνα, βλέπουμε και άλλα δέντρα φυτεμένα σε σειρά.

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ανάρτηση της ομάδας «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης». Η ομάδα διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στη «Μακεδονία της Κυριακής. Θα τη βρείτε στο fb  
https://www.facebook.com/groups/oldthessaloniki/ 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.