19 Μαΐου 2019

Χορεύοντας HORON Ποντιακόν

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Το 1975 η Τουρκία κυκλοφόρησε μία σειρά 5 γραμματοσήμων με θέμα «λαϊκούς χορούς». Επικεντρώνω το παρόν ειδικά στο γραμματόσημο των 100k. Στο γραμματόσημο εικονίζονται χωρίς καμία αμφιβολία Πόντιοι με τοπικές ενδυμασίες να χορεύουν. Το γραμματόσημο αναγράφει το όνομα του χορού. HORON χορεύουν οι χορευτές. Σίγουρα ιδέα δεν θα είχε ο Τούρκος σχεδιαστής του γραμματοσήμου τι σημαίνει HORON.
Αιώνες πολλούς, από την αρχαιότητα ζούσε ο ποντιακός ελληνισμός στον τόπο του. Ίσως από την εποχή της αργοναυτικής εκστρατείας. Άκμασε διέπρεψε στα παράλια της Μαύρης θάλασσας και στην ενδοχώρα. 

Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαμψούντα, Σινώπη και τόσες άλλες πόλεις ελληνικές.
Όπου και να ψάξεις κάτι ελληνικό θα ακούσεις. Παναγία Σουμελά, Αυτοκρατορία Τραπεζούντος.

Φροντιστήριον, όρος Μελάς και τόσα άλλα. Κάποια στιγμή φτάσανε και εκεί οι άρπαγες, οι κατακτητές. Τούρκοι κλέψανε την γη που σε κάποιους άλλους ανήκε. Κάνανε σκλάβους τους Ρωμιούς στην ίδια την γη τους.

Βαριά η τούρκικη σκλαβιά όμως στους μαχαλάδες των Ρωμιών συνήθως Τούρκοι δεν πατούσαν. Ο Ελληνισμός βρήκε τρόπους να επιβιώσει, να προκόψει, να μεγαλουργήσει. Το εμπόριο στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έφερνε πλούτο, μόρφωση, εκκλησιές. Με την επανάσταση των Νεοτούρκων όμως όλα χειροτέρεψαν. Από το 1914 αρχίζουν οι διωγμοί κατά των Ελλήνων και κατά των Αρμενίων.

Το 1918 η Τουρκία ηττήθηκε. Παραδόθηκε, συνθηκολόγησε στο Μούδρο της Λήμνου. Οι σύμμαχοι νικητές, Άγγλοι, Γάλλοι, Έλληνες, Ιταλοί μπήκανε στην Πόλη. Εκεί έφθασε και ο Μποδόσης Αθανασιάδης, ο γνωστός μας Μποδοσάκης, είχε γίνει πολυεκατομμυριούχος εφοδιάζοντας τους εργάτες της σιδηροδρομικής γραμμής της Ανατολής με αλεύρι. Της σιδηροδρομικής γραμμής που υλοποιούσε το δόγμα του Μπίσμαρκ και ουσιαστικά αποτελούσε και την αιτία του πολέμου. Ο Μποδοσάκης αγόρασε τότε το πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς» που έγινε το κέντρο των συμμάχων. Εκεί ερχόταν και ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, γνωστός μας ως Κεμάλ Ατατούρκ, καθόταν μόνος του στην άκρη και έπινε ήσυχα το ρακί του. Όταν αποβιβάστηκε ο ελληνικός στρατός στην Σμύρνη ο Μποδοσάκης τoν πλησίασε και τον ρώτησε «Στρατηγέ πως τα βλέπεις τώρα τα πράματα;». Ο Ατατούρκ του απάντησε «Δεν μένει τίποτα άλλο παρά να γράψω ιστορία». Ο Μποδοσάκης δεν κατάλαβε αμέσως τι εννοούσε.
Ο Ατατούρκ μπόρεσε να ξεφύγει από την συμμαχική παρακολoύθηση.

Επιβιβάστηκε στο καράβι Μπαντιρμά (Πάνορμος) και στις 19 Μαϊου 1919 έφτασε στην Σαμψούντα, 
Από εκεί προχώρησε προς την ενδοχώρα, στην Ανατολία διοργανώνοντας το κράτος του.

Στην συνέχεια κατέληξε στην Άγκυρα.
Από τις πρώτες διαταγές που έδωσε ήταν της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των Αρμενίων. Στίφη Τούρκων ξεχύθηκαν στον Πόντο και σκότωναν, έσφαζαν, κρέμαγαν. Εκατοντάδες χιλιάδες οι Έλληνες που θανατώθηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες και αυτοί που έτρεξαν και έφυγαν, έφτασαν στην Ελλάδα κυνηγημένοι. Όμως πολλές χιλιάδες, άγνωστο πόσοι, μπροστά στο μαχαίρι του Τούρκου φώναξαν Αλλάχ Ουάκμπαρ, τούρκεψαν, αλλαξοπίστησαν για να γλυτώσουν την ζωή τους, την γυναίκα τους και τα παιδιά τους. Όμως πολλοί μέσα τους μείνανε Ρωμιοί, κρυφά λατρεύανε τον Χριστό και στα υπόγεια φτιάχνανε εκκλησίες. Είναι οι «Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου» που συνεχίζουν να χορεύουν τον ΧΟΡΟΝ. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να αποδείξουν πως είναι άξιοι του τουρκικού ελέους και σαν άλλοι γενίτσαροι εμφανίζονται σαν οι πιο Τούρκοι όλων.

Η 19 Μαϊου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Άς ανάψουμε όλοι από ένα κεράκι για όλους αυτούς που σφαγιάστηκαν από τον αιμοβόρο δυνάστη. Ένα φωτάκι ελπίδας πως κάποτε το καλό θα νικήσει το κακό και ο πολιτισμός την βαρβαρότητα.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.