22 Δεκεμβρίου 2018

Ο εξελληνισμός των Αιγυπτίων την εποχή των Πτολεμαίων από τους Ελληνες Μακεδόνες.

Η Αίγυπτος την εποχή των Πτολεμαίων αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των ελληνιστικών βασιλείων. Οι Μακεδόνες Πτολεμαίοι διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στους κατοίκους του βασιλείου, έτσι ώστε να αρχίσουν να εξελληνίζονται και οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αιγύπτου.

Για ποιο λόγο όμως οι ιθαγενείς της Αιγύπτου εξελληνίστηκαν; 

Ο κυριότερος λόγος που παρακίνησε τους Αιγυπτίους να εξελληνιστούν ήταν για να καταλάβουν μια εξέχουσα θέση στη διοίκηση του κράτους. Επειδή η πτολεμαϊκή διοίκηση της Αιγύπτου χρησιμοποιούσε την ελληνική ως επίσημη γλώσσα του βασιλείου, όποιος επιθυμούσε να ανέλθει σε μια ανώτατη διοικητική θέση έπρεπε να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και να χαρακτηρίζεται ως Έλλην. 

Επίσης, στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή είχαν έρθει αρκετοί εξελληνισμένοι από την Ανατολή, όπως Ιουδαίοι και Πέρσες. Αυτοί κατείχαν προνομιούχα θέση έναντι των ιθαγενών στη διοίκηση του κράτους, μπορούσαν να μετέχουν στο στρατό και να γίνονται ιδιοκτήτες γης. Οπότε, ο ανταγωνισμός για κοινωνική και οικονομική κυριαρχία στο βασίλειο των Πτολεμαίων παρακίνησε τους ιθαγενείς Αιγυπτίους να αποκτήσουν ελληνικά ονόματα, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να δηλώνονται πια ως Έλληνες.

Μέσα από τα παπυρικά κείμενα του 3ου αιώνα π.Χ. αντλείται η πληροφορία πως πολλοί ιθαγενείς γνώριζαν την ελληνική γλώσσα, όχι μόνο εκείνοι που κατείχαν ανώτατες διοικητικές θέσεις, αλλά ακόμη και οι ιερείς και γραμματείς που θεωρούνταν οι θεματοφύλακες της ιθαγενούς γλώσσας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μανέβων, ο οποίος ήταν Αιγύπτιος Ιερεύς και συγγραφέας την εποχή του Πτολεμαίου του Φιλαδέλφου (260 π.Χ.), και συνέγραψε την Ιστορία της Αιγύπτου στην ελληνική γλώσσα. Ακόμη, χρήση της ελληνικής γλώσσας γίνεται και στην ιθαγενή λογοτεχνία με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τέσσερα ποιήματα του Ισίδωρου για την Ίσιδα. 

Η ελληνική γλώσσα που γοήτευσε τους Αιγυπτίους συνέχισε να είναι η επίσημη γλώσσα της Αιγύπτου και στα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας αλλά και μετά την Αραβική εισβολή. 

Πηγή: Οι ιθαγενείς Αιγύπτιοι και ο εξελληνισμός των κατά τους παπύρους  
geonews 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.